En Sıcak Konular

Putin AB'yi suçladı

30 Ağustos 2008 09:01 tsi
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Avrupa Birliği ülkelerini Amerika'nın güdümünde olmakla suçlayarak, bu politikalarının kendilerine yarar sağlamayacağını söyledi.

Putin, ABD ya da Avrupa'nın Rusya gibi bir ülkeyi izole etmesinin mümkün olmadığını savundu.
Rusya'nın Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgeleri Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını tanımasına karşılık bu ülkeye yaptırım paketini görüşecek Avrupa Birliği liderlerini uyaran Putin, "Eğer Avrupa ülkeleri ABD'nin dış politika çıkarlarını korumak istiyorlarsa bir şey diyemem. Ancak bana göre bundan kazançlı çıkmayacaklar." dedi.

Alman televizyonu ARD'ye özel bir röportaj veren Putin, Avrupa ve ABD'nin tüm uğraşlarına rağmen Rusya'yı izole edemeyeceklerini savundu. Rusya'nın Gürcistan'ın Güney Osetya'ya gerçekleştirdiği saldırıya karşılık vermemesi durumunda Yugoslavya'da yaşanan trajedinin tekrarlanacağından emin olduklarını ifade eden Putin, "Uluslar arası hukukun gereklerini yapan, kendi vatandaşlarının onur ve şerefini koruyan, hayatlarını korumak için ayağa kalkan Rusya gibi bir ülke izole edilemez. Partnerlerimiz kendi bloklarının sınırlarını düşünmüyorlarsa bir şey diyemeyiz. Ancak bütün dünya, ABD ve Avrupa'dan ibaret değil." eleştirisi getirdi.


"Gürcü yönetimi istifa etmeli"


Hollandalı barış gücü askerlerinin müdahalede bulunmaması nedeni ile Srebrenica katliamında binlerce kişinin öldüğünü hatırlatan Rusya Başbakanı, "Yaşananlardan Gürcistan hükümeti sorumludur. Politikaları nedeni ile ülkesinin ulusal birliğini, toprak bütünlüğünü koruyamayan iktidar o ülkeyi yönetmemeli. Onlar istifa edip gitmeliler." dedi.

Herkesin Irak'ta olanları da iyi hatırlayabileceğine değinen Putin, "ABD ordularının Irak'a nasıl girdiğini hatırlayalım. Onlarca Şii şehrini yok ederek Saddam Hüseyin'e ne yaptılar? Burada on Oset kasabası tamamen yok edildi." diyerek batıyı çifte standart uygulamakla suçladı.

Gürcistan'da son yıllarda neler olduğunun iyi düşünülmesi gerektiğini de kaydeden Putin, şöyle konuştu: "Başbakan Zhvania'nın gizemli ölümü, muhalefetle savaş, protesto gösterilerine karşı uygulanan şiddet, olağan üstü halin ilanı ile seçime gidilmesi ve şimdi de Güney Osetya halkına karşı uygulanan suç. Tüm bunlar yaşanırken, siz bu ülkeyi demokratik bir ülke olarak adlandıracaksınız, müzakere yapacaksınız, NATO'ya ve AB'ye alacaksınız."

Gürcistan-Güney Osetya sorununa uluslar arası hukuk çerçevesinde bakılması gerektiğini savunan Rusya Başbakanı, "Oyun oynarken kendimizin yararına olacak herhangi bir kural ortaya koyamayız. Herkesin aynı kurala göre oynamasını isteriz. Uluslar arası hukuka bakalım. Biz birilerinin bu kuralları kendi çıkarlarına göre dünyanın bir bölgesinde farklı, başka bölgesinde daha farklı uygulamasını istemiyoruz. Uluslar arası toplumun tüm üyelerinin çıkarları göz önünde bulundurularak herkes için aynı kuralların uygulanmasını istiyoruz." dedi.

Rusya'nın diğer ülkelerle iyi komşuluk ilişkileri içinde olmak istediğinin altını çizen Putin, "Rusya, durumu kötüleştirme çabasında ya da birilerine baskı peşinde değil. Herkesle iyi komşuluk ve dostluk ilişkisi içinde olmak isteriz." dedi.

cihan
 



Bu haber 474 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,240 µs