Rum diplomat masadan kalktı! | " /> Rum diplomat masadan kalktı! | "/>

En Sıcak Konular

Rum diplomat masadan kalktı!

30 Ağustos 2008 09:21 tsi
Rum diplomat masadan kalktı! Kıbrıs Rum yönetimi Başkanlık Komiseri Yorgos Yakovu, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın Özel Temsilcisi Özdil Nami ile bugün yaptığı görüşmede masayı terk etti.

Kıbrıs Rum yönetimi Başkanlık Komiseri Yorgos Yakovu, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın Özel Temsilcisi Özdil Nami ile bugün yaptığı görüşmeyi, KKTC'nin, Aşağı Pirgos Rumlarının Güzelyurt'taki Ay Mamas Manastırı'nda yapılacak ayine, Yeşilırmak Kapısı'ndan geçerek gitmelerinin, "teknik olarak mümkün olmadığı" yanıtını vermesinin ardından, yarıda bıraktı. 

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, bu gelişmenin,3 Eylül'de başlayacak kapsamlı müzakereleri" tehdit edeceğini düşünmediğini" ifade ederek, "3 Eylül tarihi uzun ve yoğun çabaların sonunda tespit edilebildi. Böyle küçük olaylarla tehlikeye atılmaması gereken bir süreç" dedi.

Nami ve Yakovu, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın 3 Eylül'de yapacağı görüşmenin hazırlığını yapmak üzere bugün Lefkoşa ara bölgede biraya geldi.

Görüşmede, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye Brook Zerihoun'un Kıbrıs Türk tarafının, Aşağı Pirgos Rumlarının Ay Mamas manastırı'nda ayin yapmak için Yeşilırmak'tan geçme taleplerine olumsuz yanıt verdiğini açıklamasının ardından, Yakovu, toplantıyı terk etti.

"Bu tabii ki üzücü bir haber" diyen Yakovu, bunu "kışkırtıcı bir karar" olarak nitelendirdi ve "Nami ile programlanmış toplantısına devam edemeyeceğine karar verdiğini ve toplantıyı terk ettiğini" söyledi.

Yakovu, Rum gazetecilerin, "bunun iki lider arasında 3 Eylül'de yapılacak doğrudan görüşmeler öncesinde kötü bir işaret olup olmadığı" yönündeki sorusuna,"Soğukkanlı olmaya devam etmeliyiz" karşılığını verdi. Yakovu, Hristofyas'ın bu durum hakkında bilgilendirildiğini de kaydetti.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca da, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, "Ay Mamas Manastırı'ndaki ayine Pirgo Rumlarının Yeşilırmak güzergahından geçiş yaparak gelmeleri teknik olarak mümkün olmadı. Biz bu konuda pozitif düşündüğümüzü, teknik zorluklar olduğunu daha önce açıklamıştık" dedi.

Rumların Yeşilırmak'tan geçmesi halinde, güzergahın uzun olması nedeniyle, eskort sağlanması, kayıt işlemleri, KKTC'de dolaşımları ve geri dönüşleri gibi teknik konularda sorunlar olduğunu ve buna imkan bulunamadığını kaydeden Erçakıca, ancak Ay Mamas ayinin geçen yıl yapılan koşullarda yapılacağını ve ek kolaylıklar da sağlandığını bildirdi.

Bugünkü Nami-Yakovu görüşmesinin gündeminin bu olmadığını, esas gündemin 3 Eylül görüşmesinin ön hazırlığını yapmak ve iki lider tarafından kendilerine görev olarak verilen yeni kapıların açılması için çalışma yapmak olduğunu kaydeden Erçakıca, bu kapılar arasında Yeşilırmak kapısının da bulunduğunu söyledi.

Bu gelişmenin, 3 Eylül görüşmesini "tehdit edeceğini düşünmediğini" ifade eden Erçakıca, "3 Eylül tarihinin uzun ve yoğun çabaların sonunda tespit edilebildiğini, böyle küçük olaylarla tehlikeye atılmaması gereken bir süreç olduğunu" vurguladı.

CNNTurk



Bu haber 446 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,908 µs