En Sıcak Konular

Türkiye'nin en güçlü iş kadını Sabancı

30 Ağustos 2008 09:27 tsi
Türkiye'nin en güçlü iş kadını Sabancı Türkiye'de kadın istihdamının tartışıldığı ve sivil toplum örgütlerinin bu konuda insiyatif oluşturmaya başladığı şu günlerde, bir araştırmanın sonucu düşündürücü. Listeye Türkiye'den sadece Güler Sabancı girmeyi başardı.

Pepsi CEO’su Hintli İndra Nooyi “Dünyanın En Güçlü 100 kadını” listesinin ilk 10’una girdi. Türkiye’den tek kadın Gülür Sabancı 75'inci sıraya geriledi.

“Ellerinin hamuru”yla dünyaya şekil veriyorlar

ABD’nin ünlü Forbes dergisi bu yıl beşincisini gerçekleştirdiği ve artık bir gelenek haline gelen ‘Dünyanın En Güçlü 100 Kadını’ listesini açıkladı. Birinciliği üç yıldır kimselere kaptırmayan Almanya Başbakanı Angela Merkel yine bekleneni gerçekleştirerek listenin en üst sırasındaki yerine oturdu. İkinci sırasında Amerikan Federal Deposit Insurance Şirketi’nin yönetim kurulu başkanı Sheila Blair, üçüncü sırada ise 1.4 milyar dolar ödeyerek Rusya’nın en büyük içecek şirketi Lebedyansky’yi Pepsi’nin bünyesine kazandıran Yönetim Kurulu Başkanı Indra K. Nooyi bulunuyor.

Bu arada Irak politikası nedeniyle sıkça eleştirilen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice geçen yıl hazırlanan listede dördüncü sırada yer alırken bu yıl 7. sıradaya düştü ancak ilk ona girmeyi başardı.

GÜLER SABANCI YİNE LİSTEDE • Listede bizden kim var derseniz, bizi gururlandıran tek isim Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı. Geçen yıl listenin 65. sırasında olan Sabancı bu yıl listede 75. sırada yerini almış bile.

Türkiye’nin AB’ye katılım çabalarının sıkı bir destekçisi olarak tanıtılan Güler Sabancı’nın Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığı görevine de değiniliyor. Forbes, Türkiye’nin en başarılı iş kadını olarak tanıttığı Sabancı’nın Japon ve İspanyol ortaklarla nükleer santral kurma projesi içinde olduğundan tutun da amcasıyla birlikte oluşturduğu şarap markasını da okurlarına tanıtıyor.

HILLARY GERİLEDİ • ABD’de Demokratik Parti başkan adaylığın yarışında Obamamania’ya yenilerek, hüsrana uğrayan Senatör Hillary Clinton geçen yılki sırasından biraz geriye düşse de listenin 28. sırasında yer almayı başardı.Clinton ayrıca dergi tarafından bu yıl medyanın en fazla ilgi odağı olan kadın siyasetçisi olarak da gösterildi.

İlk sıralarda yerini alan bir başka siyasetçi aralıktaki zorlu seçimlerden galip çıkıp Ukrayna’nın ilk başbakanı olma hakkını kazanan Yulia Tymoshenko. Tymoshenko 17. sırada yer alırken, bir zamanlar güneş batmayan ülke olarak bilinen Britanya’nın kraliçesi İkinci Elizabeth listeye 58. sırada girdi.

ABD’nin en çok izlenen televizyon kanallarından biri olan Disney-ABC’nin Disney yayınları ve haber bülteninden sorumlu genel müdürü Anne Sweeney 30. sırada yer alırken, CBS kanalı ana haber bülteni sunucusu Katie Couric 62. sırada bulunuyor.

Bu arada hatırlatalım, Couric 2006’a ABD’nin ilk kadın ana haber sunucusu olarak tarihe geçti ancak programı en çok izlenenler sıralamasında 3. olmaktan kurtulamıyor. Haftada 48 milyon izleyiciye ulaşan programıyla en çok kazanan talk şov sunucusu Oprah Winfrey ise bu platformda da başarısını kanıtlayarak 36. sırada yerini alıyor.

YASAKLI DEMOKRAT LİSTEDE •
Listede yasaklı demokratlar da var. Örneğin Myanmar’da cunta yönetimi tarafından yıllardır ev hapsinde tutulan muhalefet lideri, aynı zamanda Nobel Barış Ödülü sahibi Aung San Suu Kyi 38. sırada. 1990’da başbakan seçilen Aung’a ülkesinde düşünce özgürlüğü tanınmıyor ancak yine de başarılı siyasetçi en güçlü kadınlar listesinde yerini alabiliyor.

Listede öne çıkan bir başka Amerikalı da 35. sıradaki Nancy Pelosi. Kongre’nin iki yasama organından biri olan ABD Temsilciler Meclisi başkanı Pelosi, Irak ve enerji politikası nedeniyle Bush yönetimini sıkça eleştirmesiyle tanınıyor. Harvard Üniversitesi’nin ilk kadın rektörü Drew Gilpin Faust da Güler Sabancı’nın bir sıra altında yer alarak 76. sıraya yerleşmiş.

59 yaşındaki Faust, rektörlük için üniversite yönetimi tarafından resmen atanmıştı. Hatırlayacaksınız, Harvard’ın bir önceki rektörü Lawrence Summers, ‘doğuştan gelen özellikler nedeniyle çok fazla kadının akademisyen olamadığını’ söylemesi büyük tepki çekmiş, Summers bu yıkıcı gafı nedeniyle istifa etmek zorunda kalmıştı.

Avrupa’dan da listeye katılım yüksek. Dünya Sağlık Örgütü başkanı İsviçreli Margaret Chan de başarılarından dolayı bu listede 84. sırada yerini alıyor. Kendi adını verdiği Britanya’nın ünlü mimarlık şirketi olan Zaha Hadid Mimarlık Şirketi kurucusu ve başmimarı Bağdat doğumlu Zaha Hadid, 69. sırada yer alarak Kraliçe 2. Elizabeth’le aynı listede bulunuyor.

ÇOĞUNLUK İŞKADINLARINDA • Erkek rakiplerini sollayarak kendi alanlarında en başarılı olan bu kadınlar dünya çapında 26 trilyon doları kontrol ediyor. Listede 54 işkadını ve 23 siyasetçi bulunuyor; geri kalan 23 kadın da medya yöneticisi, ünlüler ve kâr amacı gütmeyen kuruluşların başındakiler.

Ülke sıralamasına bakacak olursak, listenin yarısından çoğu ABD’den. Britanya beş isimle ikinci sırada yer alırken, Çin’den dört, Fransa Hindistan ve Hollanda’dan üç isim var. Fas da Casablanca Stock Exchange’in genel direktörü Hynds Bouhia’nın 29. sırada listeye girmesiyle ilk defa adını duyurmuş.

ZENGİNLER LİSTESİ DEĞİL • Listeye giren kadınların hepsinin çok zengin olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz zira listeye kısacık bir bakış atacak olursak, paradan ziyade dünyaya yön veren ve kendi sektörlerinde sözü geçen kişilere yer verilmiş olduğunu görüyoruz.




Bu haber 388 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,363 µs