En Sıcak Konular

Karadeniz'deki petrol bizi kurtaracak

30 Ağustos 2008 09:48 tsi
Karadeniz'deki petrol bizi kurtaracak Karadenizde 10 milyar varillik petrol rezervi umudu...

Karadeniz’de 10 milyar varillik petrol rezervi umudu artınca dünya devleri TPAO’un kapısını çalmaya başladı. ABD’li ExxonMobil ve Chevron’un ardından, BOTAŞ’ın Nabucco’daki Alman ortağı RWE de petrol aramak için başvurdu


BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘2015’te petrolde dışa bağımlılık yarı yarıya azalacak’ sözleriyle gündeme getirdiği Karadeniz’deki 10 milyar varillik petrol umudu, dünya devlerinin gözünü bu bölgeye çevirdi. ABD’li ExxonMobil ve Chevron’un ardından Botaş’ın Nabucco’daki ortağı Alman RWE de TPAO ile ortak petrol aramak için başvurdu. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) halen bölgede Brezilyalı ortağı Petrobras ile iki ayrı havzada arama çalışmalarını sürdürüyor. Petrobras, Karadeniz’i dünyanın sayılı petrol yatakları arasında yer alan Hazar Denizi’deki petrol sisteminin uzantısı olarak kabul ediyor.

GÜLER AÇIKLADI

ENERJİ Bakanı Hilmi Güler dün katıldığı 9’uncu Uluslararası Enerji Arenası’nda yaptığı konuşmada ‘Karadeniz’in petrol üretimi açısından Hazar gibi bir bölge olabileceğine ilişkin işaretler var; 2009 yılında buradaki sondajlardan güzel haberler bekliyoruz. Brezilyalı Petrobras ile de Karadeniz’deki çalışmalarımız sürüyor’ dedi. Güler, Karadeniz’de ortak petrol aramak için ilgi duyan Alman ve Amerikalı şirketler ile görüşmekte olduklarını da söyledi ancak isim vermedi. Enerji Bakanlığı yetkilileri de yaptığı açıklamada TPAO’nun Karadeniz’de 8 kuyu açmayı planladığını, bunlardan ikisini Brezilyalı Petrobras ile açacaklarını söylediler. Yetkililer ABD’li Chevron ile görüşmelerde de önemli noktaya gelindiğini belirterek TPAO’ya ait ruhsatların bazılarında RWE ile ortaklık yapılabileceğini dile getirdiler. Bir başka enerji yetkilisi de, Karadeniz’in Türkiye açısından büyük öneme sahip olduğunu, TPAO’nun buradaki ruhsatlarda arama yapma konusunda daha agresif davranacağını belirterek ‘Karadeniz Türkiye için önemli yük olmaya başlayan enerji açığının azaltılması ya da kapatılmasında büyük rol oynayabilir. Daha önce bu bölgede yapılan çalışmalardan sonuç alınamamıştı’ dedi.

YATIRIM ŞARTI VAR

‘GÖRÜŞMELERDEN son derece umutluyuz ve burada oluşturacağımız ortaklık Karadeniz’deki kaynakların dünya pazarlarına ulaştırılmasını sağlayacağını umut ediyoruz’ diyen yetkili, bu işbirliğinin hem Türkiye hem de ortaklık yapılan şirketler için kazanımlar getireceğinin altını çizdi. TPAO geçtiğimiz ay da iki ABD’liden biri olan ExxonMobil’e ortaklık için, açılacak 5 kuyuya 600 milyon dolarlık yatırım şartı getirmişti.

Fransızlar da Mersin’de arama yapmak istiyor

TOPLANTIDA konuşan TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, Karadeniz’in yanı sıra Akdeniz’de başlattıkları sismik aramalara bu sene de devam edeceklerini belirterek, özellikle Mersin bölgesinde petrol arama çalışması yapmak için Fransızlar’ın yoğun ilgisi olduğunu söyledi. Uysal ‘Geçen yıl 8 bin km sismik arama yapıldı. Bu sene 4 bin km’lik bir arama yapılacak. Mersin’de Fransızlar’ın yoğun ilgisi var orada. Bu konuda görüşmelerimizi sürdürüyoruz’ dedi. Uysal, Karadeniz’de arama yapmak için ABD’li ve Alman şirketlerle yaptıkları görüşmeler konusunda ise ‘Bunlardan biriyle hemen hemen nihai anlaşmaya varmış durumdayız, diğeri ile de görüşmeleri sürdürüyoruz’ dedi. Bu arada TPAO’nun Karadeniz’deki arama çalışmaları devam ederken, bu bölgede sondajı yapmak üzere Norveçli MPF gemisiyle geçen ay anlaşma sağlandığı öğrenildi.

Karadeniz’deki petrolle Azerileri sollayacağız

KARADENİZ’DE tahmin edilen 10 milyar varilik rezerve ulaşılırsa Türkiye, petrolde Azerileri geçip 18’inci ülke olacak. Böylece Türkiye petrolde ithalat bağımlısı olmaktan kurtulacak. Bilindiği gibi petrole yılda 35 milyar dolar ödeyen Türkiye’nin 2007 yılında 31 milyon ton olarak gerçekleşen petrol tüketiminin yüzde 10’dan azı TPAO ve diğer şirketlerin üretimlerinden karşılanıyor. TPAO da bir süredir Karadeniz’de yürüttüğü arama çalışmaları ile faturayı azaltmayı hedefliyor. Bölgede Brezilyalılar’la birlikte yürütülen çalışmalarda, toplam rezervin 10 milyar varilin üzerinde olduğunu açıklanmıştı.

Star



Bu haber 1,044 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,676 µs