En Sıcak Konular

Ankara'nın nazik pozisyonu

30 Ağustos 2008 10:33 tsi
Ankara'nın nazik pozisyonu Financial Times, Türkiye'nin Rusya ile güörükte yaşadığı sıkıntıyla ilgili, “Rusya ile ticari anlaşmazlık Ankara'nın nazik pozisyonunu gösteriyor” yorumunu yaptı ve ekledi: Rusya, Türkiye'yi cezalandırıyor mu?

İngiliz The Financial Times gazetesi, Türkiye'nin Rusya ile yaşadığı ticari anlaşmazlığını Ankara'nın NATO ile Rusya arasındaki "nazik diplomatik pozisyonunu gösterdiği" yorumunda bulundu.
Rusya, Gürcistan'la yaşadığı çatışmanın ardından bir iç genelge yayınlayarak Türkiye'den ithal edilen mallara sınırlama getirmişti. Ardından Rus Gümrük İdaresi, Türk mallarını sınırda bekletip, tek tek sayma yoluna giderek, işlemleri yavaşlatmaya başladı. Bu engellemeye karşı Türkiye'de harekete geçti. Pazartesi gününden itibaren bu ülkeden gelen TIR'lara, Türk TIR'larına Rus gümrüklerinde uygulanan işlemlerin aynısı yapılacak.

İngiliz gazete, Türkiye'nin Rusya ile yaşadığı ticari anlaşmazlığını Ankara'nın NATO ile Rusya arasındaki "nazik diplomatik pozisyonunu gösterdiği" yorumunda bulundu. Gazete, "Bakanlar, bu seferki anlaşmazlığın, öncekilerden daha önemli olmasından korkuyor. Ayrıca, bu anlaşmazlık, Rusya'nın Türkiye'yi Amerika gemilerine boğazdan geçiş izin verdiği için cezalandırma girişiminin de işareti olabilir." diye yazdı.

Gazete, anlaşmazlığın, Ankara'nın Moskova ile iyi ilişkiler götürmeye çalışmasına rağmen geldiğini vurguladı. İngiliz gazete, Türkiye'nin Rusya'nın Gürcistan'a karşı giriştiği savaşa karşın ciddi şekilde eleştirmekten kaçındığını ve ABD'yi de bölgede tansiyonu arttırmamasını istediğini hatırlattı.

Gazeteye konuşan akademisyen Cengiz Aktar, Türkiye'nin Rusya ile stratejik müttefiki batı arasında kaldığı yorumunda bulundu. Aktar, "Türkiye, büyük ölçüde Rusya'nın doğalgazına bağlı ve çok hassas bir durumda. Çıkarını dengelemesi çok zor. Ne yapacaklarını bilemiyorlar. Rusya zaten tırları durdurarak Türkiye'ye şantaj yapıyor. Bu, daha fazla acı yaşanabileceğine yönelik bir uyarı." dedi.

Bu arada, gazete, Türk yetkililerin, Karadeniz'in batı ile Rusya arasındaki anlaşmazlığın ön cephesi olmasından tedirgin olduklarını kaydetti. Gazete, böyle bir durumun Türkiye açısından Soğuk Savaş'tan "daha büyük bir zorluk çıkarma ihtimali" olduğunu kaydetti.

cihan



Bu haber 486 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,895 µs