En Sıcak Konular

'İzmir'in suyundaki arsenik 3 yıldır biliniyor'

30 Ağustos 2008 12:59 tsi
AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül, arsenikli suyun Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) zihniyetinin bir ürünü olduğunu iddia ederek, bu problemin 3 yıldan beri bilindiğini söyledi.

Su sıkıntısı ve arsenik meselesi "geliyorum" demesine rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hiçbir çaba göstermediğini savunan Şengül, "Küresel ısınma ve sonuçlarını herkes gördü, İzmir Büyükşehir Belediyesi göremedi. Yaklaşan kuraklığa çare aranmadı. Ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından 2005 yılında arsenikle ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi'ne yazı gönderildi. Aradan geçen zamanda belediye önlem almadı." dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, arsenikli su konusunda sorumluluğun Sağlık Bakanlığı'nda olduğuna dair açıklamalarını hayretle karşıladığını kaydeden Şengül, "5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu su ve kanalizasyon hizmetlerini yürütme, bunun için gerekli baraj ve diğer tesisleri kurma, kurdurma ve işletme, derelerin ıslahını yapma, kaynak suyu veya arıtma sonunda üretilen suları pazarlama görevlerini büyükşehir belediyelerine vermektedir." şeklinde konuştu.

İZSU'nun 2007 yılı faaliyet raporlarına göre yaklaşık 201 milyon 357 bin 705 metreküp su temin edilerek dağıtıldığını kaydeden AK Parti İl Başkanı Şengül, "Aynı raporlara göre kaçak oranı yüzde 44.72. Yani İzmir'de her yıl 50 milyon metreküp su heba olmaktadır. Dünya ortalamasında kaçak oranı ise yüzde 20'ler seviyesindedir. Sayın Aziz Kocaoğlu'nun yapmayı planladığı Çamlı, Değirmendere ve Bostanlı barajlarının toplam su hacmi 30 milyon metreküptür. Yani Kocaoğlu, kaçak ve kayıplar için önlem alsa her yıl 3 baraj kazanmış olacaktır." diye konuştu.

Kayıpları önlemek için gerekli imkanların bulunduğunu da belirten Şengül, "İZSU'nun toplam bütçesi, 2007 raporlarına göre 737 milyon, giderleri ise 425 milyon YTL'dir. Kasasında da 320 milyon YTL nakit para bulunmakta fakat hiçbir yatırım yapılmadan, faizde beklemektedir." dedi.

Barajlar konusunda Büyükşehir Belediyesi'nin, barajları polemik konusu yaparak sıkıntıların üstünü örtmeye çalıştığını öne süren Aydın Şengül, "Arsenik konusundaki sorumsuzluk ortaya çıkınca, Sayın Kocaoğlu konuyu saptırmakta ve meseleyi hükümete atmaktadır. Daha 4-5 ay önce İzmir'in 50 yıllık su sıkıntısını çözdük diye pankartlar asan kendisi değil miydi? Yapılması düşünülen Çamlı, Değirmendere ve Bostanlı barajları, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın raporlarına göre verimsizdir. Ayrıca bu barajlar. yağmurun yağması neticesinde suyun birikmesine göre planlanmıştır. Zaten yağmur olsa, İzmir'in su sıkıntısı kalmayacaktır. Ayrıca bu barajlara hemen başlansa bile devreye girmeleri en az üç dört yılı bulacaktır." diye konuştu.

CHP'nin iç çekişmeleri yüzünden İzmir'de hizmet üretemediğini de söyleyen Aydın Şengül, şunları kaydetti: "Halk sağlığı açısından çok önemli olan su konusunda bile iç çekişmeleri sebebiyle önlem almamışlardır. İzmirli, en güzel cevabı 2009 yerel seçiminde verecektir."

cihan 



Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,789 µs