En Sıcak Konular

BDDK'dan ilginç tespit

30 Ağustos 2008 13:22 tsi
Başta ihracatçı olmak üzere sanayicinin kurdan şikayetçi olduğu bir dönemde, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin ilginç bir tespit yaptı. Bilgin, "Kurda bir hareketlilik olursa acaba bizim reel sektörün bir kısmı yabancıların eline geçebilir mi" sorusunu gündeme

Kurların düşüklüğü, uzunca bir süredir başta ihracatçı olmak üzere sanayicinin en büyük şikayetleri arasında yer alırken, Bankacılık Denetleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, bu konuda ilginç bir durum tespitinde bulundu. Bilgin, BDDK’nın 8’inci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen "Küresel ve Ulusal Finansal Sistemde Yeni Mimari Arayışları" konferansında, reel sektörün doğrudan dışarıdan borçlanmasını gündeme taşıdı. Özel sektörün yurtdışına 120 milyar dolar civarında borcu bulunduğuna dikkat çeken Bilgin, bunun karşılığında hisse senetlerini rehin vermiş olmaları halinde önemli bir kur riski taşıdıklarına dikkat çekti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) düzenlediği "Sektörel Ekonomi Şurası"nda 12 saat boyunca 56 sektör meclisinin sorunlarını dinleyen ekonomi yöneticileri arasında yer alan Bilgin, dünkü konuşmasında bankalara olduğu kadar reel sektör temsilcilerini de seslendi. Türk bankacılık sisteminde "en küçük krediden en büyüğüne kadar firmaların bütün risklerinin analiz edildiğini" söyleyen Bilgin, sözlerine şöyle devam etti: "Yurtdışından borçlanan reel sektör firmalarımız, karşılığında teminat olarak yurtdışında sahip oldukları varlıkları teminat olarak göstermişlerse ya da 20-30 yıldır büyük zorluklarla bugüne getirdikleri şirketlerin hisse senetlerini rehin vermişlerse, kurlarda bir hareket olduğunda bizim reel sektör şirketlerinin bir kısmı hiç bilmediğimiz yabancıların eline geçebilir mi? Ekonomik güvenlik açısından bu konunun hassasiyetle değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunu hep beraber düşünmemiz lazım."

Yapılamayacak hedefler

Bankalara da "Bu dönemde önemli olan mevcudu korumak olmalı" diye seslenen Bilgin, "Şube müdürlerinize yapamayacakları hedefler vermeyin" uyarısında bulundu. Bilgin, şöyle konuştu: "Mevcudu koruyan banka başarılı bankadır. Bir bankanın mali yapısı, sermaye yeterliliği yeterli ise elbette farklı bir büyüme politikası izleyebilir. Ama sırf yarışta geri kalmamak için adale gücüne bakmadan yarışa devam ediyorlarsa, bu kararlarının menfi etkilerini bilançolarında çok hızla görecekler. İçinde bulunduğumuz dönemde banka ve müşteri arasındaki diyalog büyük önem taşıyor. Bankalar kadar reel sektörün de iş birliğine açık ve finansal anlamda şeffaf olması önemli. Bankalarımızın ve firmalarımızın, ’yağmurlu günde şemsiyeyi alan, güneşli günde geri veren’ söyleme son vereceklerine inanmaktayız."

Gelecek, konut ve KOBİ

Türk bankacılık sisteminin geleceğini parlak olduğunu ve geleceğin konut ve KOBİ kredilerinde olacağını söyleyen Bilgin, sektöre şu övgülerde de bulundu: "Türk bankacılığı Doğu Avrupa ve çevresindeki tüm ülkeler dahil şu anda bile yıldızlaşmaktadır. Gelecekte ülkenin potansiyeliyle yıldızı daha da parlayacaktır. Türkiye bu anlamda bölgenin finans merkezi olma konusunda önemli mesafe kaydetmiştir."

Tüketim kadar tasarrufu anlatın

HAZİRAN itibariyle mevduatın bir önceki yıla sadece yüzde 22 artışla 406 milyar YTL’ye ulaştığına dikkat çeken Tevfik Bilgin, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu eskiden beri yaşanan bir sorun. Bu konuda bankalarımıza büyük görev düşüyor. Lütfen değerli bankacılarımız ve banka yöneticilerimiz tüketimi körükleyen ya da kamçılayan reklamlar kadar, özellikle genç nesillere tasarrufun önemini hatırlatan, üretmenin hazzını gösteren reklamlar yapalım. Bir toplum sonsuza kadar kredi kartından harcayamaz ya da tüketici kredisi kullanamaz." Tevfik Bilgin, bankacılık sisteminin ülke potansiyeliyle karşılaştırıldığında yetersiz olduğunu, daha çok büyüme imkanları bulunduğunu kaydetti.

Etkilenme ihtimalimiz yüksek, önemli olan farkında olmak

TEVFİK Bilgin, "bir elin parmakları" gibi Türk bankalarının da farklılıkları bulunduğunu dile getirirken, "Türk bankacılık sistemi 49 halkalık bir zincir ise zincirin sağlamlığı en zayıf halkanın gücüyle doğrudan bağlantılı. BDDK olarak sistemi bütün olarak bir arada tutmak temel hedefimiz. Görece zayıf halkaların güçlenmesi için her türlü tedbir alındı" dedi. Dünyadaki dalgalanmaya da değinen Bilgin, şunları söyledi: "Şu an itibariyle Türk bankalarında çok riskli konut kredisi bulunmuyor. Krediler reyting ayarlamalarıyla şişirilmiyor. Yüzde 12’nin altında sermaye yeterlilik rasyosuna sahip banka bulunmuyor. Sistemin şeffaflılığı batıyla karşılaştırılamayacak düzeyde. Elbette global gelişmelerden de bağışık değiliz, etkilenmekteyiz. Ve daha da şiddetli etkilenme ihtimalimiz yüksek. Ancak önemli olan bunların farkında olmaktır."

hurriyet.com.tr



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,660 µs