işte rakamlar | " /> işte rakamlar | "/>

En Sıcak Konular

Fındık alım fiyatı açıklandı, işte rakamlar

30 Ağustos 2008 13:21 tsi
Fındık alım fiyatı açıklandı, işte rakamlar 
2008 Fındık alım fiyatları Tarım Bakanı Mehdi Eker tarafından açıklandı. İşte üreticinin merakla beklediği o rakamlar...

Bakan Mehmet Mehdi Eker'in uzun zamandır açıklanması beklenen 2008 yılı mahsülü fındık alım fiyatlarını açıkladı.  Alım fiyatlarında kadameli olarak artışın yaşanacağını belirten Bakan Eker Eylül ayı için kilogram başına 4 YTL müdahale alım fiyatı uygulanacağını açıkladı.

Eker'in açıklaması şöyle: "Giresun Kalite Tombul fındık için; kilogram başına Eylül ayında 4 YTL, Ekim ve Kasım ayları için 4,5 YTL, Aralık ve daha sonraki aylar için ise  5 YTL olarak belirlendi... " Buna göre, Ekim-Kasım döneminde fiyatlar kilogram başına 50 Ykr, Aralık ayı ve sonrası için kilogram başına 50 Ykr artacak.

Eker, Levant kalite kabuklu tombul fındığa Eylül ayı için kilogram başına 3,90 YTL, kabuklu sivri fındık ve diğer kabuklu fındıklar için de kilogram başına 3,70 YTL müdahale alım fiyatı uygulanacağını kaydetti.

Bakan Eker, ürün bedellerinin üreticiye, ürünün tesliminden en fazla 25 gün sonra tek seferde yapılacağını söyledi.

Üretici memnun kalmadı

Tarım Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından açıklanan fındık fiyatının geçen senenin 1 YTL altında olması üreticiler tarafından üzüntü ile karşılandı. Tarım Bakanı Eker'in açıklamalarının ardından üreticiler şunları söyledi:

Cabir Demir (73): Bu çok zahmetli bir ürün, yapmayana dışarıdan bakınca kolay geliyor tabi. Neden fiyat geri geliyor? Bu şart altında geçim kalkmıştır. Bölge cayır cayır yanacaktır. Bu fiyatın yeniden ele alınması gerekiyor. Böyle yönetim olmaz, böyle tarım da olmaz.

Metin Çelenk (43): Olmadı, her şeyin fiyatı yukarı giderken fındığın fiyatı neden geri geliyor? Bu karar zengini abat eder fakir üreticiyi yıkar. Böyle olacağını bilseydik bahçeye girip ürün toplamazdık. Bu kararın yeniden ele alınması gerekiyor.

Bu fiyat çok düşünüldü

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, fındığa verilen kademeli fiyatın, fındık fiyatının ileriye doğru düşmeyeceği anlamına geldiğini bildirdi.

Bakan Özak, açıklanan fiyat ile vatandaşların mağdur olmayacağını belirterek, geçen yıla bakıldığında hemen hemen aynı fiyatın fındığa verildiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Açıklanan fiyat, hayırlı uğurlu olsun diyorum. Yine TMO alımı yapacak. Bu yıl tabii üretim fazla, stok fazla, bunun için hazineyi ve vatandaşı dengeler bir formül ortaya kondu. Çok düşünüldü, sayın Başbakan'ımız ve bakanımız bölgeye gelerek buradaki sivil toplum örgütleri ile konuştu ve bütçe dengeleri içerisinde asgarisini vermeye çalıştık. İnşallah vatandaşımız memnun olur. Verilen kademeli fiyat, fındık fiyatının ileriye doğru düşmeyeceği anlamına gelir.''

Bakan Özak, gömleğin düğmelerinin baştan yanlış iliklendiğini de vurgulayarak, ''biz piyasaya müdahale etmemeye çalıştık. Serbest piyasada fiyat oluşmasını istedik. Piyasaya 2-3 yıl girmedik. Ama FİSKOBİRLİK o dönemlerde anormal bir rakamla piyasaya girdi, fındığı aldı ama parasını ödeyemedi, satamadı ve yanlış başladı. Bu yanlışı biz düzeltmeye çalıştık'' dedi.


 



Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,388 µs