En Sıcak Konular

MKE’nin barut üretimi durdu

30 Ağustos 2008 14:26 tsi
KIRIKKALE'de Makina Kimya Endüstrisi'ne (MKE) ait Barut Fabrikası'nda dün 3 kişinin ölümü, 27 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan patlamalardan sonra, barut üretimi durdu. Türkiye'de barut üretilen tek yer olan tesiste yıkılan binalar yeniden yapılıp

Kırıkkale'nin Kayseri çıkışında bulunan ve kent merkezine 7 kilometre uzaklıktaki MKE'nin Barut Fabrikası'nda dün saat 14.50 ve 14.55'te meydana gelen patlamaların, büyük olasılıkla teknik nedenden kaynaklandığı belirtildi. Küresel Barut Atölyesi'nin otomatik makinaların kullanıldığı karışım bölümünde 3 ton barutun peşpeşe infilak etmesiyle bu bina ile 300 metre uzaklıkta bulunan ve henüz tamamlanma aşamasında olan Dumansız Yeni Atölye binası tamamen, çevredeki 3 bina da kısmen yakıldı. Hasar gören binalardan Ambalaj Bölümü'ndeki 10 ton barutun infilak etmesini ise bu binanın önündeki başka bir bina sayesinde engelelnmesi büyük şans olarak değerlendirildi.

ERKEN ÇAY MOLASI KURTARDI

Uzmanlar da MKE Barut Fabrikası'ndaki patlamanın teknik nedenden kaynaklandığı görüşünü belirtti. Patlamanın meydana geldiği Küresel Barut Atölyesi Karışım Bölümü'nde otomatik makinalar kullanıldığını, görev yapan 10 kadar çalışanın da o sırada çay molasında olduğuna patlama sırasında orada kimsenin bulunmadığına dikkat çekildi.

Patlama sırasında Barut Fabrikası'ndaki atölyelerde çalışan işçilerin, infilak eden Küresel Barut Atölyesi Karışım Bölümü'ne yaklaşık 700 metre uzaklıktaki kafeteryada çay molasında olması, can kaybını önledi. Patlamanın meydana geldiği binaya 300 metre uzaklıkta bulunan ve henüz yapım aşamasında olan Dumansız Yeni Atölye'de boya işini bitirmesine bir gün kalan müteahhit Musa Pehlivanlı ile işçilerinden Nazmi Tombak ve Sönmez Ateş yaşamını yitirdi. Patlamada yaralananlar ise bu binada çalışanlar ile o sırada atölyelerden çıkıp çay molasına giden yoldaki işçiler oldu.

MKE'de her gün saat 15.00 sıralarında işçilerin 15 dakikalık çay molasına çıktığı, patlamanın olduğu gün ise çay molasının 15 dakika erken verilmesinin daha büyük faciayı önlediği belirtildi.

YARALILARIN DURUMU

Patlama yaşamını yitiren müteahhit Musa Pehlivanlı ile işçiler Nazmi Tombak ve Sönmez Ateş bugün ikindi namazının ardından törenle toprağa verilecek.
Yaralanan 27 işçiden 23'ü Kırıkkale'deki hastanelerde tedavilerinin ardından taburcu edilirken, 4 işçinin tedavisi sürüyor. Bunlardan durumu ciddi olan ve omuzunda kırıklar bulunan İsmail Çıtak, Ankara Cebeci Hastanesi'nde tedavi görüyor. Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi Ortopedi Servisi'nde tedavileri devam eden Şevket Baysal, Servet Aktaş ve Erdoğan Bahadır'ın da sağlık durumları iyiye gidiyor.

SENDİKA BAŞKANI NE DİYOR

Petrol- İş Sendikasi Kırıkkale Şube Başkanı Recep Sefer ise MKE tesislerinde saptadıkları teknik eksiklikleri sık sık yönetime ilettiklerini ve önlem alınmasını istediklerini söyledi.

Patlamanın meydana geldiği Küresel Barut Atölyesi Karışım Bölümü'nde de teknik eksiklikler bulunduğunu ileri süren Sefer, “Biz bu teknik eksiklikler ve iş güvenliği konusunda daha öce de dikkat çekmiştik. Tesisi kuran yabancı şirket eksikleri gidermek için gidip geliyordu” diye konuştu.

Hürriyet



Bu haber 679 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,165 µs