En Sıcak Konular

Arap borsaları 63 milyar dolar kaybetti

30 Ağustos 2008 20:31 tsi
Arap borsaları "Kara Ağustos"ta son iki yılın en kötü performansını sergileyerek 63 milyar dolar kaybetti.

Arap borsaları, bu ay içerisinde son iki yılın en kötü performansını sergileyerek yaklaşık 63,2 milyar dolarlık kayba uğradı. Kara Ağustos olarak adlandırılan düşüşten en fazla Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer küçük Körfez ülkeleri etkilendi. Suudi Arabistan hariç diğer 5 Körfez ülkesinin toplam kaybı 44 milyar dolar oldu.

1 Ağustos'ta yaklaşık 1,3 trilyon dolar değerde olan Arap borsalarının 28 Ağustos'ta yaklaşık 1,2 trilyon dolara düştüğü kaydedildi. Bu düşüte ise yabancıların gerçekleştirdiği satışlar ve ülkelerin kendi içindeki şartlarının etkili olduğu belirtiliyor. Abu Dabi Merkezli Arap Para Fonu'na bağlı Arap Borsa Veri Tabanı, son iki yıldaki en büyük kaybın yaşandığı ağustos ayı öncesi yaşanan büyük dalgalanmalar bu tür bir kaybın yaşanacağının habercisi olarak değerlendiriliyor.

Arap borsaları şubat-temmuz ayları arasında 1,3 trilyon çevresinde iniş çıkışlar yaşamıştı. Abu Dabi Ulusal Bankası hisse senedi danışmanlarından Ziyad Dabbas, 2007 yılında ve bu yılbaşında büyük kazançlar elde eden Arap şirketlerinin yaşanan bu kaybı da kısa sürede telafi edeceğini öne sürüyor.

Açıklanan rakamlara göre Abu Dabi borsası 126 milyar dolardan 111 milyar dolara inerken, Duba borsasının değeri de 136 milyar dolardan 125 milyar dolara düştü. Diğer Körfez ülkelerinden Katar'ın kaybı 12 milyar dolarken, aynı şekilde Kuveyt de 9 milyar dolarlık kayıpla ağustos ayını kapattı. Aynı şekilde Bahreyn ve Umman borsaları küçük çaplı değer kaybına uğrarken, Körfez ülkeleri dışındaki en büyük kayıp Mısır'da yaşandı. Mısır'ın ağustos ayı kaybı yaklaşık 14 milyar dolar olurken, Urdün ve Lübnan da 5,5 milyar dolarlık kayba uğradı.

Arap borsaları içinde zarar etmeyen tek borsa Suudi Arabistan Tedavül Borsası oldu. Tedavül'ün ağustos ayı rakamları 6 milyar dolarlık fazla verdi.

cha



Bu haber 642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,907 µs