düşerken! | " /> düşerken! | "/>

En Sıcak Konular

NABUCCO düşerken!

30 Ağustos 2008 23:10 tsi
NABUCCO düşerken! Rusya-Gürcistan savaşının enerjideki yansımalarını analiz eden Reuters'a göre, yakında yeni enerji hatları çıkacak. Ama Nabucco'ya güven sarsılacak! iyi ama bunu kim ve neden yapacak?

Reuters, Rusya - Gürcistan savaşının enerji hatlarındaki yansımasını analiz ettiği haber yorumunda, BTC ve Nabucco'yu inceledi, bu hatların yerine yeni güzergahlar gelebileceğini duyurdu. Uzman ifadeleriyle desteklenen haber yorumunda şu ifadeler yer aldı:

Kafkas ve Hazar bölgelerindeki enerji üretim şirketleri, transit güzergâh olarak Gürcistan'a arkalarını dönebilir, ki bu da, Nabucco boru hattı projesine duyulan güveni sarsabilir.

Azeri gazını Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya -Rusya'yı devre dışı bırakıp Rusya'ya bağımlılığı da azaltarak- ulaştırması öngörülen ABD ve AB destekli Nabucco projesi üzerine yapılan büyük planlar, istikrarsızlığın meydana getirdiği endişeler yüzünden suya düşecek gibi.

Hazar Denizi üreticileri, Avrupa pazarlarına veya Çin'e güzergâh olarak Rusya'yı tercih ediyor. Eski Sovyet devleti Gürcistan şimdi kilit bir enerji transit güzergâhı durumunda; günde 850 bin varil yüksek kaliteli Azeri ham petrolünü, Hazar'dan Akdeniz'e taşıyan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattının ortasında yer alıyor.

…………….

Bakü-Tiflis-Erzurum doğal gaz boru hattı (BTE), petrol nakleden BTC gibi, Azerbaycan'dan Türkiye'ye, Gürcistan üzerinden geliyor. 2007'de açılan BTE, 20 milyar metreküp Azeri gazını taşıyabilecek. Ancak, şimdi istikrarsız bir komşuyla karşı karşı karşıya kalan Azerbaycan, petrolü ve gazı için başka güzergâhlar üzerinde düşünüyor.
……………..

Londra'da Eurasia Group'tan Tanya Costello, "Rusya ve Gürcistan'ın arasındaki husumetler, Hazar petrolü ve gazı için Batı'ya uzanan bir transit güzergâh olan Güney Kafkasya bölgesindeki riski artırıyor" diyor.

Costella, Bakü'nün (Rusya'ya) yeniden yönelmesini, Moskova ile ilişkileri koruma arzusuna veya Nabucco'nun gerçekleştirilmesinin artık daha az olası olduğu hissine bağlıyor.

ABD ve AB, bir kısmı Rus gaz ihracat şirketi Gazprom'un işleteceği ve Rus gazının nakledileceği Kuzey ve Güney Akım boru hatlarına karşı Nabucco boru hattını destekledi.

…………….

Washington şiddetli, ama kısa süren savaşın ardından Nabucco'ya destek vermekte gecikmedi. Başkan Yardımcısı Dick Cheney, gündeminde enerjiyle gelecek hafta Tiflis, Bakü ve Kiev'i ziyaret edecek.

Eurasia Group'tan Cliff Kupchan, "Cheney'in ziyareti... tahrik edici olacaktır... Etkili konuşma deneyimi ve Rusya'ya ilişkin bilinen görüşleriyle rahatsız edici ifadelerde bulunacaktır." diyor.

……………………

Global Insight'tan analist Andrew Neff de şöyle diyor: "Gürcistan krizi, Nabucco doğal gaz boru hattı projesini ilerletme çabalarını zora sokacak; özellikle de bu istikrarsızlık Orta Asyalı tedarikçi firmaları diğer olası ihraç güzergâhlarına dönmeye sevk ederse."

Rus bankası UralSib'de strateji uzmanı Chris Weafer şöyle diyor: "Avrupa ve Çin'in ithal enerji talepleri gittikçe artıyor ve Orta Asya'dan enerji ithal edemediler ve bu kapı şimdi sıkı sıkıya kapalı. Rusya bağlantıları bloke etmeyi başardı."

Boru hattını döşeyip işletecek Viyana merkezli Nabucco Konsorsiyumu adına konuşan bir yetkili, "Siyasi sorunlar bir kenara gelecek on yılın ilk yarısından itibaren gaz ithal edebiliriz.

Aynı yetkiliye göre, Nabucco boru hattını doldurmak için, Gürcistan'dan gaz pompalamak yerine birkaç seçenek daha var ve bunlar; İran, Mısır, Irak ve Suudi Arabistan gazları…

dünya bülteni



Bu haber 677 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,534 µs