En Sıcak Konular

Mısır, Gazze'ye Arap gücü istedi

31 Ağustos 2008 10:47 tsi
Mısır, Gazze'ye Arap gücü istedi
Gazze'de şiddetin bir Arap gücü ile önlenebileceğini belirten Mısır Dışişleri Bakanı, Filistinliler arasında birlik çağrısında bulundu.

Mısır Dışişleri Bakanı Abul Gheit, Gazze Şeridi'nde bir Arap gücünün şiddeti azaltabileceğini söyleyerek bunun ciddiyetle ele alınması gerektiğini savundu.

Mısır Dışişleri Bakanı Ahmet Ebul Geyt, Gazze'de Hamas ve El Fetih arasında devam eden çatışmaları durdurmak için bölgeye bir Arap gücü gönderilmesi gerektiğini söyledi. Geyt, bu konuyla ilgili ciddi bir çalışma yapılması gerektiğini de vurguladı. Hamas ise Geyt'in bu yöndeki önerisine sert tepki gösterdi.

October (Ekim) dergisinin piyasaya çıkan sayısına konuşan Geyt, böyle bir gücün Filistinli gruplar arasındaki çekişmelerin yanı sıra Israille Filistinli grupların zaman zaman kanlı sonuçlar doğuran çatışmalarını da durdurmaya yarayacağını belirtti.

Çok cazip olan bu teklifin henüz yeterince tartışılmadığını, ancak ülkesi ve Arap Birliği'nin bu konuda öncü rol oynayabileceğinin altını çizen Geyt, ancak bu gücün Filistinliler arasında varılacak bir uzlaşmadan sonra mümkün olabileceğini ifade etti.

Fakat Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Geyt'in bu yöndeki önerisini kabul edemeyeceklerini belirtti. Zuhri, bu tür bir kararın yürürlüğe girebilmesi için tüm Filistinlilerin ortak karar vermesi gerektiğini ifade etti. Zuhri, Hamas kabul etmedikçe böyle bir kararın yürürlüğe giremeyeceğini söyledi. -0-

Mısır, Filistinli grupların kendi aralarındaki sorunları çözmesi için büyük bir çaba sarf ediyor. Geçtiğimiz günlerde de başta Hamas ve El Fetih olmak üzere Filistinli gruplar Kahire'de bir araya gelmişti.

Geçtiğimiz yıl Hamas, El Fetih güçlerini Gazze'den sürmüş, bunun karşılığında da El Fetih lideri ve Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Hamas'ın elindeki başbakanlık görevini almıştı.

Hamas'a karşı El Fetih'e daha yakın duran Mısır yönetimi, İsrail ile varılan anlaşmanın da gereği olarak Hamas'ın kontrolündeki Gazze'nin dünyaya açılan tek sınır kapısı olan Refah'ı kapalı tutuyor. Ancak Mısır, Ramazan ayı öncesi bir jest olarak cumartesi ve pazar günleri sınırlı sayıda Filistinli'nin Mısır'a geçmesine izin vermişti.

dunyabulteni



Bu haber 366 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,089 µs