McCain’in kumarı ! | " /> McCain’in kumarı ! | "/>

En Sıcak Konular

McCain’in kumarı !

31 Ağustos 2008 12:41 tsi
McCain’in kumarı !
Taşralı aday Cumhuriyetçi Parti ABD Başkan Adayı McCain’in, Alaska Valisi Sarah Palin’i "başkan yardımcısı adayı" olarak tercih etmesi tartışma yarattı.

 44 yaşındaki Palin’in, hem reformcu hem de muhafazakar kimliğiyle kararsız kadın ve dindar seçmenleri çekmesi planlanıyor.


Tarih yazabilir

Ancak eski bir güzellik kraliçesi ve beş çocuk annesi siyasetçinin çok tecrübesiz oluşu soru işaretleri yaratıyor. Bu nedenle seçilirse ABD’nin ilk kadın başkan yardımcısı olacak Palin için ’McCain’in kumarı’ yorumu yapılıyor.

CUMHURİYETÇİ Parti ABD Başkan Adayı John McCain’in 44 yaşındaki Alaska Valisi Sarah Palin’i "başkan yardımcısı adayı" olarak tercih etmesi yoğun tartışmaları beraberinde getirdi. Sürpriz biçimde Beyaz Saray yoluna giren Palin, 4 Kasım günü çok kritik bir seçimde sandık başına gidecek Amerikalılar’ın çoğu için bir soru işareti. Palin, geçen ay verdiği bir röportajda, "Başkan yardımcısının gündelik işinin ne olduğunu bilmiyorum. Bu yüzden bu görevin çok da anlamlı olduğunu düşünmüyorum. Ben çok üretken ve sıkı biçimde çalışmaya alışmış biriyim" demişti. Sarah Palin, ABD seçim yarışında başkan yardımcısı adayı seçilen ikinci kadın aday oldu. Cumhuriyetçi Parti için ise bu bir ilk. Rakip partiden olmasına rağmen, Hillary Clinton bile, McCain’in bu "tarihi" atamasının "herkese gurur vermesi gerektiğini" söyledi. Ancak, Hillary, McCain-Palin politikalarının "Amerika için yanlış yön" olacağını da belirtti.

Hillary’nin oylarını çeker mi

McCain’in dış politika ve ulusal güvenlik alanlarında hiç deneyimi olmayan Palin’i seçerken hangi güdülerle hareket ettiği bilinmiyor. Ancak, Demokrat Aday Barack Obama’nın "başkan yardımcısı adayı" olarak önseçimde 18 milyon kişiden oy alan Hillary Clinton’ı tercih etmemesinin nedenlerden biri olabileceği üzerinde duruluyor. John McCain, bu oyların en azından bir bölümünü kapmak istiyor. Palin’in hem reformcu, hem de muhafazakar olmasının "kararsız" kadın seçmenleri çekeceği tahmin ediliyor.

"John McCain’in başkan seçileceğine inanıyorum" diyen Palin’in, McCain için "artı" olduğunu söyleyenlerin sayısı daha çok görünüyor. Ancak, başkanlık koltuğunda oturduğu sırada, 72 yaşındaki McCain’in ölmesi halinde, Alaska gibi ABD ile sınırı bile olmayan bir eyaletten gelen Palin’in ulusal güvenlik ve dış politika alanında hiç deneyimi olmaması en büyük dezavantajı olacak.

Alaska sempati güzeli seçilmişti

Palin, Demokratların başkan yardımcısı adayı olarak ülke tarihinde ilk kez bir kadını (Geraldine Ferraro) tercih ettiği 1984 yılında, "Miss Wasilla" seçilmişti. Kasabasının en güzel kızı olarak eyalet çapındaki yarışmaya katılan Palin, "Miss Alaska" olamadı ama ikinci geldi ve "Sempati Güzeli" seçildi. Bu sayede kazandığı bursla üniversiteye giden Palin, Idaho Üniversitesi’nde gazetecilik okudu.

Eniştesini işten attırmak istemiş

YOLSUZLUKLA mücadele vaadiyle iktidara gelen ve halk desteğini koruyan Sarah Palin aleyhinde süren bir soruşturma var. İddiaya göre Palin’in kız kardeşi, boşandığı polis memuru Mike Wooten’ın işinden kovulması için ablasına başvurdu. Palin de, eski kocasının işten atılmasını sağlayarak gelir kaynağını kesmek ve böylece çocuklarının velayetini almak isteyen kız kardeşine yardım etti.

Görevini suistimal ederek eniştesinin kovulmasını sağlamaya çalışan Palin’in talebini, Eyalet Kamu Güvenliği Departmanı Şefi Walt Monegan geri çevirdi. Bunun üzerine Palin, Monegan’ı, "bütçe meselelerinde ekip çalışması yapmadığı" gerekçesiyle geçen ay görevden aldı. Dava açılıp açılmayacağına bağımsız bir savcı karar verecek. Sarah Palin, görevden alınabilir.

En soğuk eyalet, en ateşli vali

SARAH Palin, sürpriz biçimde dahil olduğu Beyaz Saray yarışında her şeyden önce cinsiyetiyle ele alınsa da, genç Alaska valisinin önümüzdeki günlerde medya tarafından didik didik edilecek çok renkli bir hayatı var. İşte bazı örnekler:

Lakabı barakuda: Palin’in lakabı, "barakuda." Ürkütücü görüntüleriyle bilinen barakuda balıkları, denizlerin en hızlı ve en saldırgan yaratıkları olarak tanınıyor. Palin’e bu lakap lise yıllarında takıldı. Nedeni, okulun basketbol takımında çok sert oynaması ve sık sık dirseklerini kullanması.

Yolsuzluk karşıtı: Yetiştiği 7 bin nüfuslu Wasilla kasabasının belediye başkanı olarak siyasete giren Palin, 2006 yılında, yolsuzluk yüzünden görevi bırakmak zorunda kalan dönemin Alaska valisinin yerine göz dikti. Yolsuzlukla mücadele vaadiyle eyaletin ilk kadın valisi seçilen Palin’in ilk icraatı, valiliğin özel uçağını satmak oldu.

En ateşli vali: 2 yıldır süren popülist politikaları sayesinde şimdi Alaska’daki her beş kişiden dördü Palin’i destekliyor. Genç vali, işe kendi Volkswagen’ıyla gidip geliyor. Eyaletteki araçlarda popüler olan bir çıkartmada şu ifade yer alıyor: En soğuk eyalet, en ateşli vali.

Bebeğini aldırmadı: Lise aşkıyla evlenen Palin’in beş çocuğu var. En büyük oğlunu Irak’a asker olarak yollamaya hazırlanan Palin’in dört aylık oğlu ise Down sendromundan muzdarip. Kürtaja karşı olan Evanjelik Protestan siyasetçi, doğumdan çok önce durumu bilmesine rağmen bebeğini aldırmadı. Palin eşcinsel evliliğe muhalefet ederken, idam cezasını ve okullarda "yaradılışçılığın" öğretilmesini destekliyor.

Hokey annesi: Palin kendisini okul derneğinde çalışan sıradan bir "hockey mom" (hokey annesi) diye tanıtıyor. En sevdiği yemek geyik yahnisi. Doğa sporlarından ve özellikle balık tutmaktan hoşlanıyor. Avcılığı ve ateşli silahları da çok seviyor. Kutup ayılarının nesli tükenen hayvanlar listesine alınmasına ve çevre kirliliği gözetilerek Alaska’da petrol aramalarının engellenmesine karşı çıkıyor.

Pasaportu 2 aylık: ABD’nin denizaşırı eyaleti Alaska’dan gelen Palin’in geçen temmuz ayına kadar pasaportu bile yoktu.
 
hurriyet



Bu haber 336 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,034 µs