En Sıcak Konular

Baykal: Asker darbe yapsın demedim

31 Ağustos 2008 13:23 tsi
Baykal: Asker darbe yapsın demedim

Deniz Baykal, "Sözle etkili olma aşaması geride kaldı" cümlesiyle 'asker gelsin darbe yapsın' demek istemediğini açıkladı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un konuşmasıyla ilgili yaptığı değerlendirmenin, 'Asker gelsin darbe yapsın' anlamı taşımadığını söyledi.

AK Parti'nin Anayasa değişikliği teklifine destek vermeyeceklerini vurgulayan Baykal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün maç için Erivan'a gitmesiyle ilgili olarak, "Bakü'ye maça gitmeyi tercih ederim" dedi.

CHP Parti Meclisi toplantısı öncesinde bir açıklama yapan Deniz Baykal, gazetecilerin sorusu üzerine, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un devir teslim töreninde yaptığı konuşmayla ilgili dile getirdiği, "Sözlerin artık etkili olmadığı görülüyor" şeklindeki değerlendirmesine açıklık getirdi.

Orgeneral Başbuğ'un konuşmasında bölücülükten, terörden ve laikliğe tehdit oluşturan gelişmelerden şikayetçi olduğunu hatırlatan Baykal, buna rağmen bu alanların tümünde kaygı verici gelişmelerin yaşanmaya devam ettiğini ifade etti. Yapılan doğru değelendirmelerin, samimi açıklamaların mutlaka etkili olması gerektiğini vurgulayan Baykal, "Genelkurmay Başkanı bir tehditle ilgili gelişmeleri dikkat çekmişse, o tehdidi besleyen unsurların artık besleyemez hale gelmesi lazım. Etkili ve doğru konuşmaların mutlaka olumlu sonuçlanması lazım. Eğer olumlu sonuçlanmazsa, hayal kırıklığı yaratır, hüsran ve sıkıntı olur" şeklinde konuştu.

"Bu demek değildir ki asker gelsin müdahale etsin, darbe yapsın" diyen Deniz Baykal, Türkiye için darbe dönemlerinin kapandığını, askeri müdahalenin söz konusu olamaycağını söyledi. Genelkurmay Başkanı'nın sözlerini memnuniyetle karşıladıklarını ancak bu sözlerin gerçekleri değiştirmeye yetmediğini belirten Baykal, "Benim sözlerimin muhattabı o konuşmayı yapan kişi değildir. Türkiye'de hayatı ve gelişmeleri değiştirebilecek olan, başta hükümet olmak üzere herkestir. Çok önemli devlet yetkilileri, çok doğru şeyler söylüyorsa, bunlar gelip geçiyorsa ve gelişmeler bunların tam tersi istikametteyse, bunun düşünülmesi lazım" şeklinde konuştu.

ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ

Ulusal Program çerçevesinde gündeme gelecek olan Anayasa değişikliklerine destek verip vermeyeceklerinin sorulması üzerine Baykal, Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti'nin laikliğe karşı eylemlerin odağı olduğuna dair aldığı kararının neden olduğu bir krizin yaşandığını savundu. Bu krizden çıkış yolu olarak, hükümetin kendisini değiştirip, bu eylemlerinden vazgeçmesini gördüklerini dile getiren Baykal, buna karşın bazılarının AK Parti'yi değiştirmek yerine Anayasa'yı değiştirmeyi, bazılarının ise Anayasa Mahkeimesi'ni değiştirmeyi önerdiklerini kaydetti.

Deniz Baykal, Türkiye'nin temel istikametini değiştirecek bir Anayasa değişikliği ihtiyacında olmadıklarını belirterek, böyle bir değişikliğin ülkeye zarar vereceği görüşünde olduklarını savundu. Baykal, "Anayasa'yı ihlalden suçlu bulunan bir çoğunluğun Anayasa değişikliği yapması yanlış olacaktır. AKP'nin tercihlerine yardımcı olacak Anayasa değişikliği yapılması yanlış olur" diye konuştu.

"BAKÜ'YE MAÇA GİTMEYİ TERCİH EDERİM"

Cuhurbaşkanı Abdullah Gül'ün milli maç nedeniyle Ermenistan'ın Başkenti Erivan'a gideceğini hatırlatan bir gazetenin, "Siz de bu maça gidermisiniz?" diye sorması üzerine Baykal, söz konusu maç nedeniyle Türkiye'nin Ermenistan ile yeni bir ilişki kurma noktasına geldiğini söyledi. Türkiye'nin ulusal sınırlarını tanımaması, soykırım iddiasını sürdürmesi ve Azerbaycan toprağı olan Yukarı Karabağ'ı işgal etmesi gibi üç temel nedenle Türkiye Ermenistan ilişkilerinin sorunlu olduğunu vurgulayan Baykal, "Birileri sırtımızı sıvazladı, hadi yürü dedi diye ayaküstü temaslardan kaçınmamız lazım" diye konuştu. Batılı ülkelerin, Türkiye'ye 'Sen büyüksün bunları görmezden gel' diyerek Ermenistan ile ilişki kurmaya zorladığını savunan Baykal, "Henüz Dışişleri Bakanı veya Başbakan düzeyinde bile bir temas yokken Cumhurbaşkanı düzeyinde tepeden inme bir temas kurulmak isteniyor. Dış politika böyle ahbab çavuş ilişkileriyle yürütülemez" dedi.

Azerbaycan'ın incitecek, üzecek herhangi bir girişime olumlu bakmayacağını dile getiren Baykal, "Bana soruyorsunuz, 'maça gidecek misiniz?' diye. Bakü'ye maça gitmeyi tercih ederim" dedi.

cihan



Bu haber 328 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,738 µs