En Sıcak Konular

'Ramazan'da aşırı fiyat yükselmesi önlendi'

31 Ağustos 2008 15:06 tsi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği(TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, kendilerinin yaptığı uyarılar ve hükümetin konuyu gündemine alarak gerekli tedbirleri alması sayesinde, Ramazan ayı öncesinde fiyatların aşırı yükselmesinin önlendiğini söyledi.

TZOB Genel Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenleyen Şemsi Bayraktar, Ramazan fırsatçılığı yapılmaması ve spekülatif fiyat artışları konusunda geçen ay yaptıkları uyarıların ardından Bakanlar Kurulu'nun konuyu gündemine alındığını hatırlattı. Kendilerinin yaptığı uyarıdan sonra hükümetin ilgili kurumların görevlendirileceğini ve denetimlerin artırılacağını açıkladığını ifade eden Bayraktar, bu sayede tüketici fiyatlarının aşırı derecede artmasının da engellendiğini belirtti.

Buna Karşın üretici fiyatları ile marketlerdeki fiyatlar arasında hala çok yüksek farklar bulnduğunu dile getiren Bayraktar, Ağustos ayında üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farkların yaş sebze ve meyvede yüzde 426, kurutulmuş ürünlerde yüzde 240, baklagillerde yüzde 316, pirinçte yüzde 378'e, hayvansal ürünlerde yüzde 210'lara çıktığının görüldüğünü söyledi. Bayraktar, üretici ve tüketici fiyat farkının en fazla olduğu ilk beş ürünün yüzde 426 ile limon, yüzde 403 ile salatalık, yüzde 378 ile pirinç, yüzde 366 ile elma, yüzde 365 ile patlıcan olarak belirlendiğini anlattı.

Şemsi Bayraktar, Ağustos ayında bazı ürünlerde artış görülürken, bazı ürünlerin fiyatlarında azalma meydana geldiğini belirterek, market raflarındaki fiyatlara bakıldığında yeşil fasulyede yüzde 25,5, salatalıkta yüzde 19,8, kırmızı mercimekte yüzde 9,5, ette yüzde 7,9, yeşil mercimekte yüzde 7,7, nohutta yüzde 7,2, kuru incirde yüzde 3,7, kuru üzümde yüzde 2,6, limonda yüzde 2,4, yumurtada yüzde 1,6 artış görüldüğünü bildirdi.

Market raflarında pirinçte ve sütte fiyat değişimi görülmediğini açıklayan Bayraktar, fiyatları düşen ürünleri şu şekilde sıraladı: "Şeftali yüzde 0,3, sivri biber yüzde 1,6, kuru kayısı yüzde 1,7, armut yüzde 3, domates yüzde 3,3, havuç yüzde 5,8, fındık yüzde 6,8, kuru fasulye yüzde 7,1, patlıcan yüzde 18,4, elma yüzde 20,5, karpuz yüzde 28,5."

Pirinçte spekülatif hareketler nedeniyle yüzde 20 talep daralması olduğunu kaydeden Bayraktar, tüketicilerin açıklamaları takip ettiğini ve pahalı ürünlerden kaçarak başka ürünlere yöneldiğini ifade etti. Bayraktar, "Bu durum pirinçte açık olarak görülüyor. Marketleri uyarıyoruz, aşırı fiyat artışları yapılan ürünler elinizde kalabilir'' dedi.

Üretici fiyatlarındaki değişim hakkında da bilgi veren şemsi Bayraktar, limon, pirinç ve sütte değişim olmadığını, yeşil mercimekte yüzde 63,6, ette yüzde 2,9 fiyat artışının görüldüğünü söyledi. Bayraktar, üretici fiyatlarında; domateste yüzde

3,6, armutta yüzde 6, havuçta yüzde 11, nohutta yüzde 13, karpuzda yüzde 15, şeftalide yüzde 16,3, kuru kayısıda yüzde 16,7, kuru üzümde yüzde 18,2, patlıcanda yüzde 19,4, elmada yüzde 24,8, iç fındıkta yüzde 51,9 düşüş görüldüğünü bildirdi.

Şemsi Bayraktar, geçen yıl Ramazan öncesine göre market fiyatlarında bu yıl yüzde 214'lük artışla kırmızı mercimeğin fiyatı en fazla artan ürün olduğunu söyledi. Kırmızı mercimeği, pirinç (yüzde 87,9), kuru fasulye (yüzde 70,8), patlıcan (yüzde 67,6), yeşil mercimek (yüzde 61,6), kuru üzüm (yüzde 60), kuru incir (yüzde 49,7), nohut (yüzde 44,8), yumurta (yüzde 27,5), armut (yüzde 19,6), et (yüzde 19,4), elma (yüzde 19,2), süt (yüzde 18,9) ve kuru kayısı'nın (yüzde 16) takip ediyor. Nohut, karpuz, kavun, sivri biber, domates elma, salatalık, yeşil fasulye, patlıcan üretici fiyatlarının geçen Ramazan öncesine göre yüzde 3,3 ile yüzde 58,3 arasında düşüş var.

Tüketici fiyatlarındaki artışların sebebi olan spekülatif davranışları önlemeye yönelik tedbir alınmasını isteyen Bayraktar, Ramazan ayına girerken denetimde yetki karmaşasının devam ettiğini, belediyeler ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesi gerektiğini belirtti. Ramazan ayı ile birlikte beklenen talep artışının, bir takım stokçular ve fırsatçılar tarafından suiistimal edilebileceğine işaret eden Bayraktar, ''Bu şekilde yapılması muhtemel fırsatçılığa mani olunmalı, üreticilerimiz ve tüketicilerimiz mağdur edilmemelidir'' diye konuştu.

cihan

 



Bu haber 505 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,191 µs