'Bütün şehirler Çorum gibi olsa..' | " /> 'Bütün şehirler Çorum gibi olsa..' | "/>

En Sıcak Konular

'Bütün şehirler Çorum gibi olsa..'

31 Ağustos 2008 20:38 tsi
'Bütün şehirler Çorum gibi olsa..'
Leblebi diyarı olarak ün salan Çorum, tuğla, un, makine, tekstil ve şırınga gibi ürünlerin imalatıyla Türkiye ekonomisinde önemli bir yer tutuyor. Öyle ki Kürşat Tüzmen 'Bütün Türkiye Çorum gibi olsa Çin'i yakalarız' diyor

İsa Yazar'ın haberi

Şehir, 35 milyon dolarlık ithalatına karşılık 88 milyon dolarlık ihracatla, ticaret fazlası veren illerden biri. Çorumlu işadamları ise, Mersin ve İstanbul üzerinden yapılan ticaretle ihracatın 150, ithalatın 100 milyon dolar olduğunu ve ticaret hacminin 250 milyon doları bulduğunu ifade ediyor. Şehrin cari açık vermediğini söyleyen Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Kenan Malatyalı, bu durumu öğrenen Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in 'Bütün Türkiye Çorum gibi olsa Çin'i yakalarız.' dediğini aktarıyor.

Zaman Gazetesi ile Çorum Sanayi ve Ticaret Odası tarafından düzenlenen 'Sektörler Buluşması' toplantısında şehrin meseleleri masaya yatırıldı. Yerel yöneticiler, sanayi ve ticaret odası başkanları ile işadamları çözüm tekliflerini sundu. Zaman Gazetesi Ekonomi Editörü Turhan Bozkurt'un yönettiği toplantıda konuşan Çorum Valisi Mustafa Toprak, kentte çevre illere kıyasla önemli bir ekonomik hareketlilik yaşandığını; ancak, potansiyel göz önüne alındığında bunun yeterli olmadığını söylüyor. İşsizliğin yüzde 5-6'lar civarında seyrettiği şehir, önemli avantajlarının yanı sıra çeşitli sorunlarla da karşı karşıya. Bunların başında ise ulaşım geliyor. Demiryolu ve denizyolu bağlantısı bulunmayan kentte, havaalanı da yok. Ancak Merzifon Havaalanı'nın sivil uçuşlara açılmış olması, hava ulaşımında sorunu önemli ölçüde çözdü. Ankara-Samsun arasındaki duble yolun tamamlanması ile de karayolu ulaşımı rahatlayacak. Ankara-Çorum arası iki saate inecek. En büyük beklenti ise sektörel teşviklerden daha çok pay alarak yeni yatırımlara imza atmak. Çorum'un bir önemli isteği de Merzifon Havaalanı'na, havaalanını bölgesel hale getirecek bir isim verilmesi. Önerdikleri isim ise Yeşilırmak Havaalanı. Vali Mustafa Toprak, ilin belli bir aşamaya geldiğini, ancak henüz kabuğunu kıramadığını ifade ediyor: "Çorum'da müteşebbis ruhu var. Ekonomiyi besleyecek tarıma dayalı sanayi üretimleri var. Çeltiğin yüzde 12'si, nohudun yüzde 5'i, Çorum'da. Yumurta üretiminin ise yüzde 4-5'i kentte." Bütün bu avantajlarına rağmen ilk 500'e giren şirketler arasında Çorum'dan bir firmanın bulunmadığına dikkat çeken Vali Toprak, şu değerlendirmeyi yapıyor: "Önce hangi sanayi alt sektörlerine yatırım yapacağız, bunun kararını vermeliyiz. Bana göre karma üretimde fayda var. Bir yandan sektörel ve bölgesel hale gelen yeni teşvik sistemiyle birlikte katma değeri yüksek ürünlere yönelinmesi gerekiyor. Öte yandan ise işsizlik, Türkiye'nin önemli sorunlarının başında geliyor. Bunun için daha yüksek istihdam sağlayan emek yoğun sektörlere yatırımların sürmesi gerekir."

Çorum Belediye Başkanı Turhan Atlamaz ise sanayicilerin demiryolu bağlantısı ile Samsun'a ulaşmak istediğini ifade ediyor. Bunun aynı zamanda Çorum'un denizyoluna bağlantısını sağlayacağını kaydeden Atlamaz, "Böylece Samsun da büyük bir liman kenti olacak." diyor. Çorum'u tarih, doğa ve inanç turizmi merkezi haline getirmek istediklerini kaydeden Belediye Başkanı Atlamaz, kongre merkezi ve ihtisas fuarı gibi yatırımlar için önemli potansiyelinin bulunduğunu vurguluyor. Kentin 7 bin yıllık tarihi boyunca, sürekli iskan edilen, tarihi 'Kral Yolu' ile 'İpek Yolu' topraklarının üzerinden geçtiği bir merkez olduğunu söylüyor. Kentte 5 sahabenin mezarının bulunduğunu ifade eden Atlamaz, bunun inanç turizmi açısından önemli bir avantaj olduğunu dile getiriyor. Atlamaz, Çorum'u "İleri teknolojiyi en iyi kurgulayan kent." olarak nitelendiriyor.

Zaman Gazetesi Ekonomi Editörü Turhan Bozkurt da Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. İşadamlarını makro ekonomik göstergelerin seyri konusunda bilgilendiren Bozkurt, petrol fiyatlarındaki artışın, bu hisselerin borsada yatırım aracı olarak kullanılmasından kaynaklandığını söyledi. Bozkurt, "Fiyatların artışı spekülatif. Arz talep dengesinde sorun yok." dedi. Türkiye'de yastık altındaki altın miktarının 90 ile 130 milyar YTL olarak tahmin edildiğini anlatan Bozkurt, "Cari açık ise 42 milyar. Yani açığın birkaç katı yastık altında." ifadelerini kullandı. Zaman Gazetesi Reklam Grup Başkan Yardımcısı Bülent Keleş, işadamlarına marka ve reklam konusunda bir sunum yaptı. Markayı ve marka olmanın önemini anlatan Keleş, Türkiye'de reklam yatırımlarında ciddi artış yaşandığını söyledi. 2007'de 300 yeni firmanın reklam vermeye başladığını dile getiren Keleş, bunun hem sektör için hem de firmalar için sevindirici bir gelişme olduğunu aktardı.

Sungurlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadir Şahiner, şehrin siyasi temsilcilerinin yeteri kadar etkin olamamasından şikâyetçi. Sungurlu Organize Sanayi Bölgesi'nde enerji sıkıntısı yaşandığını, bu sebeple firmaların yatırımdan vazgeçtiğini söylüyor. Kent olarak hastane sorunu yaşadıklarını anlatan Şahiner, mevcut sağlık tesislerinin ihtiyaca cevap veremediğini kaydediyor. Eczacı Ayhan Şamlı da aynı soruna parmak basıyor. Çorum'da tek bir hastanenin bulunduğunu ve ihtiyaca cevap vermediğini, buna karşın Sungurlu'ya çok büyük bir hastanenin yapıldığını ifade ediyor. Sanayici Mustafa Yağlı, Çorum'u KOBİ cenneti olarak niteliyor. Kalkınma ajanslarına ağırlık verilerek kentte yeni cazibe merkezleri oluşturulmasını isteyen Yağlı, ihracattaki paylarının her yıl arttığını ifade ediyor. Karamsar olunmamasını isteyen Yağlı, sanayi envanterinin çıkarılmasının Türkiye'nin önceliklerinden olduğunu kaydediyor. İşadamı, üniversite kurulmasına karşın sorunların sürdüğünü ifade ediyor: "Halen rektör yardımcıları, dekanlar atanmadı. Tıp fakültesi kurulamadı."

Nakliye için kamyon bulamıyoruz demiryolu bağlantısı sağlansın

Çorum'da makine sanayiinin son derece önemli gelişme sağladığını dile getiren Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Kenan Malatyalı, hem yurtiçinde hem de yurtdışında 'anahtar teslim' fabrikalar kurduğunu ifade ediyor. Kentte neredeyse hiç kamu yatırımı bulunmadığını anlatan Malatyalı, buna karşın Türkiye ekonomisine katkı sağlayan bir Çorum'un söz konusu olduğunu ifade ediyor. Un üretiminin kentin ekonomisinde önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Kenan Malatyalı, ancak hammadde sıkıntısı yaşandığını vurguluyor. Tarımın yıllardır ihmal edilmesinin faturasının bugünlerde ortaya çıkan gıda fiyatlarındaki artışla ödendiğini belirten Malatyalı, hububat üretimindeki düşüşün, ilin ihracatını menfi etkilediğini söylüyor. Ankara-Samsun arasındaki duble yolun 2008'in sonuna kadar bitirilmesi konusunda Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatı bulunduğunu anlatan Malatyalı, bu adımla birlikte Ankara'ya iki saatte ulaşılacağını dile getiriyor. Ulaşım yollarına uzaklığın Çorum'un en büyük sıkıntılarından olduğunu söyleyen Malatyalı, "Mevcut demiryolu Çorum'u pas geçiyor. Ankara'dan Samsun'a gidecek ürün, Sivas'ı dolaşıyor." diyor. Kentten yıllık 12 bin ton ürünün çıktığını, ancak nakliye için kamyon bulmakta zorlandıklarını anlatan Oda Başkanı, "Tuğla, un, makine gibi üretimlerimiz tonaj açısından ağırlık tutan ürünler. Bu sebeple karayolu ile taşınması zor. Eğer kentin bir demiryolu bağlantısı olsa taşıma maliyeti düşecek." diyor.

İddialıyız, kısa sürede bütün dünyaya leblebi yedireceğiz

Çorum'un ünlü leblebicilerinden olan ve üç kuşaktır bu mesleği yapan Hitit Sanayicileri İşadamları Derneği (Hititsiad) Başkan Yardımcısı Mustafa Gülşen, leblebiyi işleyerek öne çıktıklarını söylüyor. Sarı ve beyaz leblebinin yanı sıra çikolatalı, ballı susamlı, soyalı, kakaolu, acılı soslu gibi leblebi türlerini piyasaya sunan Gülşen, 'sarı altın' olarak niteledikleri ürünü dünya piyasalarına ulaştırmanın gayreti içinde. Gülşen, kısa zamanda tüm dünyaya leblebi yedireceklerini belirtiyor. İşadamı, çeşitli illerde 'isim hakkı' yöntemi ile ortaklıklar kurup satış mağazaları açmak istiyor. KOBİ borsasının devreye girmesinin Çorum için yeni fırsatlar sunacağını söyleyen Gülşen, sanayiciler olarak nitelikli ara eleman sıkıntısı çektiklerini söylüyor. Yeni dönemde enerji yatırımlarına ciddi teşvikler verileceğine işaret eden işadamı, devletin alım garantisi verdiği için enerjiyi satma sorununun olmayacağını söylüyor. İşadamları olarak bu fırsatları değerlendirmeleri gerektiğini belirtiyor.

Sanayici ve işadamları hükümetten ne talep ediyor?


Ürünlerin pazarlara ulaşması için acilen demiryolu bağlantısı kurulmalı.

Merzifon Havaalanı'nın ismi Yeşilırmak olarak değiştirilsin.

Ankara-Samsun arasındaki duble yol bin an önce tamamlanmalı.

Sektörel teşviklerin bir an önce uygulamaya konulması önemli.

Tarım yatırımlarının teşvik edilmesi şart.

Katma değeri yüksek ürünlere yatırım için kalkınma ajansları rehberlik sunmalı.

Enerji konusundaki sorunların bir an önce çözülmesi bekleniyor.

İlin bir önemli eksiği de Ankara'da daha etkin temsil edilebilmek.

Çorumlular, ihtiyaca cevap verebilecek yeni bir hastane istiyor.

Kalkınma ajansları eliyle kentte yeni cazibe merkezleri oluşturulmalı.

Acilen ilin sanayi envanteri çıkarılmalı.

Nitelikli eleman sorununa çözüm bulunması çok önemli bir diğer konu.

Üreticiler, leblebiyi dünya piyasalarına açabilmek için destek bekliyor.
 
zaman



Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,161 µs