Ahmet Hakan'ın açıklayacağı yazı bu mu? | " /> Ahmet Hakan'ın açıklayacağı yazı bu mu? | "/>

En Sıcak Konular

Ahmet Hakan'ın açıklayacağı yazı bu mu?

19 Eylül 2008 15:29 tsi
Ahmet Hakan'ın açıklayacağı yazı bu mu? Ahmet Hakan'ın, 'Bebek balıkçısı Diyaloglarının' ardından, Edibe Sözen'e 'açıkla' dediği yazı bulundu! İşte o yazı...

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan’la AK Parti Milletvekili Edibe Sözen arasında devam eden polemikte son noktayı Edibe Sözen koydu. Haber 7’ye konuşan Sözen, “Ahmet Hakan’ın bahsettiği tarzda bir yazım yok. Ahmet Hakan savurmuş” dedi. Daha çok medya eleştirileri yaptığını belirten Sözen'in geçmişte kaleme aldığı yazıları tek tek inceledik. Sözen medyayı bir kere eleştirmiş ama o da yolsuzluklarla alakalı değil.

Başbakan Erdoğan’ın, “Aydın Doğan'ı kendi yazarları da eleştiriyor. Yerin kulağı var. Duyuyoruz." sözleri üzerine, Hürriyet yazarlarının “Erdoğan telefonlarımızı dinlettiriyor” şeklindeki tepkisi ile başlayan tartışma, AK Parti’li Edibe Sözen’in sürpriz çıkışı ile polemiğe dönüştü.

YENİ TOPLUMSAL SÖZLEŞME:
ÇALMAYACAĞIZ, ÇALDIRMAYACAĞIZ!
 
Türkiye’nin, Batı tarzı toplumsal olana ya da ona dair olana ilişkin bir sözleşmesi yoktur. Batı’nın kaynağı toplum, bizim kaynağımız ise (referans) öznelerdir. Bizim sözleşmemiz sadakate, Batı’nınki ise mutabakata dayanır. Türkiye’de yeniden bir sözleşmeye ihtiyaç vardır. Niçin? Toplumsal olan inşa edilemediği için, bireyler ahlaklarını temin ve tesis eden öznelerin pratiğinden uzak düştüğü için, ahlaklar (olmayan) sistemlere teslim edildiği için...


Batı tarihinin en önemli toplumsal sözleşmesi, ‘birbirini öldürmemek’ adınadır. Aydınlanmacı zihniyetin ve insan haklarının retoriği/belagatı da bir noktada bu sözleşmeye dayanır. Demokrasi, sivil toplum, sosyal örgütlenme, siyasal örgütlenme, öteki siyasetlerin temelinde ‘birbirini öldürmeme’, bir toplumsal beyan ve bir akit hükmünde de olsa, soykırımlar, toplu kıyımlar düşünüldüğünde, Batı’nın öteki’ni öldürmemesi henüz mutabakatı eksik bir söylem durumundadır. Ama şu bir gerçektir ki, Batı asırlardır, hükmünü koruyan kendi toplumsalını öne çıkaran zımni sözleşmesinde tam bir mutabakat halindedir. Ve bunu da korumaktadır.

Türkiye’nin, Batı tarzı toplumsal olana ya da ona dair olana ilişkin bir sözleşmesi yoktur. Batı tarzı bir toplumsal sözleşme yoktur, fakat bu coğrafyanın farklı bir sözleşmesi vardır. O da öznelere dayalı bir sözleşmedir. Ve bu sözleşme ‘adalet’ ve adaletin tesisi adınadır. Öznelere dayalı sözleşme, bu coğrafyanın kültürünü, dinini, yaşama biçimini, estetiğini, ahlakını belirleyen referans kişilerin farklı ‘adalet’ tasvirlerine ilişkindir. Başta peygamberler olmak üzere, düşünürler, edebi şahsiyetlerin hakim söylemleriyle belirlenmiş ‘sadakat’e dayalı bir sözleşmedir bu! Sözleşme adaletini Hz. Ömer’in kendinden, onun pratiğinden; merhametini de Hz. Muhammed’in gündelik hayat pratiğinden alır. Şefaatini de Allah’tan!

Toplumsal sözleşme!

Her adil tavır Hz. Ömer’e, her merhamet de Hz. Muhammed’e bir referanstır. Aslolan onların söylediğini, buyurduğunu değil, onların yaptığını, onların pratiğini, pratik etmektir. Aracı ‘gibi’ler yoktur burada. Batı toplumsal sözleşmesiyle toplumsalını inşa ederken, bizdeki sadakate dayalı sözleşme, bireylerin ahlakını inşa eder. Batı’nın kaynağı toplum, bizim kaynağımız ise (referans) öznelerdir. Bizim sözleşmemiz sadakate, Batı’nın ki ise mutabakata dayanır. 

 Edibe Sözen’in, Hürriyet yazarlarının dinlenmediğini Bebek’te bir balıkçıda yemek yerken konuştuklarının duyulduğunu söylemesinde sonra, bu yazarlarının Ahmet Hakan ve Yalçın Doğan olduğu konuştuklarının da Suna Vidinli tarafından duyulduğu ortaya çıkmıştı.

Dünkü yazısında Edibe Sözen’in yalan yanlış bilgilerle Erdoğan’a yaranmaya çalıştığını söyleyen Ahmet Hakan, Sözen’in AK Parti’ye geçmeden önce yazdığı eleştiri yazılarını gündeme getirdi.

Edibe Sözen’in AK Parti’ye geçmeden önce, "Ankara'dan pis kokular geliyor... Dürüstlük diye işbaşına gelenler, en başta dürüstlük ilkesine aykırı hareket ediyorlar... Hırsızlık alıp başını gidiyor" şeklinde yazılar yazdığını ileri süren Ahmet Hakan, Sözen’den bu yazıları kamuoyuna açıklamasını istedi, açıklamazsa kendisinin bir hafta sonra açıklayacağını söyledi.

Ahmet Hakan’ın bu çıkışı üzerine haber7.com olarak ‘bahsedilen yazının’ peşine düştük ve bulamayınca da Edibe Sözen’le görüştük.

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Öğretim Görevlisiyken, 16 Kasım 2006’da AK Parti’ye katılan ve Genel Başkan Yardımcılık görevine getirilen Edibe Sözen’in, Zaman Gazetesi’nin ‘yorum’ sayfasında ve dorduncukuvvetmedya.com sitesinde medya eleştirileri yapmış.

Edibe Sözen 2005 yılının Nisan ayında Zaman Gazetesi’nin yorum bölümüne “Yeni Toplumsal Sözleşme: Çalmayacağız Çaldırmayacağız” başlığıyla bir yazısı yayınlanmış. Bu yazı aynı zamandamedya eleştirileri yapan site dorduncukuvvetmedya.com tarafından alıntılananak kullanılmış.

Ahmet Hakan’ın ortaya attığı iddi için “Ben sadece yeni bir Önder Sav olayını ortaya çıkardım” diyen Sözen Haber 7’nin sorularını cevapladı.

YAZILARIN MEDYA ELEŞTİRİSİ ÜZERİNE

Ahmet Hakan’ın açıklarım dediği yazı 26 Nisan 2005 yılında ‘Yeni Toplumsal Sözleşme: Çalmayacağız Çaldırmayacağız’ başlıklı yazı mı?
Ahmet Hakan’ın yazısında geçirdiği ifadeler orada yok biliyorsunuz. Ahmet Hakan biraz sallamış galiba. Benin o tarz bir yazım yok. ‘Ankara’dan pis kokular geliyor’ şeklinde bir yazı yazmadım. Ahmet Hakan biraz abartmış. Zaten “Bu minvalde yazılar falan” diyor. Kesin olsa herhalde öyle yazmazdı.
 
Ahmet Hakan İstanbul’da bir internet sitesinden bahsediyor. dorduncukuvvetmedya’dan başka bir yerde yazdınız mı?
Yok. Orada da vardır ama benim her yerde yazılarım var. Nerelerde olduklarını bilmiyorum. Münferit bir yazıdan bahsetmiyor herhalde. Tabii ki ben yıllardır Aydın Doğan medyasını eleştiriyorum. Sadece Aydın Doğan medyasını değil bütün yazılarımda medya eleştirisi var. Tek bir yazı bulmak mümkün değil.
 
Geçmiş yazılarınızı incelediğimizde Hükümeti eleştirdiğiniz tek nokta Fatih Karaca’yla ilgili… “Çalmayacağız çaldırmayacağız” genel bir eleştiri miydi?
Eve Fatih Karaca konusunda eleştirdim. “Çalmayacağız Çaldırmayacağız” yazısı da, evet genel  bir eleştiri, hükümet yok. Dediğim gibi Ahmet Hakan biraz savurmuş.

Bir hafta süre vermesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bir hafta süreyi niye verdiği hiç anlamadım. neyi açıklayacakmış. Buyursun her yazıma baksın… "Yeni Toplumsal Sözleşme: Çalmayacağız Çaldırmayacağız” başlıklı yazımı kast ediyorsa o yazı hükümete yönelik değil genel bir eleştiri yazısıdır...

 



Bu haber 907 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,682 µs