En Sıcak Konular

'Diziler kısalsın, ekrana kalite gelsin!'

19 Eylül 2008 17:05 tsi
Türkiye'de en iddialı dizilerin altlarına imzalarını atan ünlü yapımcıların ortak görüşü ise 80-90 dakikalık dizileri Avrupa normlarına indirerek 40 dakika olarak kısaltarak, kaliteye yakalamak.

Milyon dolarlık bütçeleriyle gün geçtikte büyüyen dizi sektörü yine canlandı. Yeni yayın döneminin gelmesiyle birlikte yine polisiyeden komediye, aşktan drama kadar onlarca dizi yine ekranlarda boy gösterir oldu. 100'ü aşkın dizi bu sezon yine televizyon izleyicini koltuğa bağlayarak ancak seçim yapmakta epey zorlayacak. İzleyici elindeki kumanda cihazıyla otururken, yaklaşık hemen her biri 150 ile 250 bin liraya mal olan dizilerin bir bölümü yaklaşık bir haftada geceli gündüzlü zor bir çalışmanın ürünü olarak ekranlara geliyor. Işıkçısından sesçisine, kameramanından asistanına kadar koca yaklaşık 130 bin kişinin ter döktüğü dizi sektöründe yapımlar kimi zaman reytinge yenik düşebiliyorlar. Başrol oyuncuların bütçenin yüzde 20'sini alırken, figüran ücretleri ise cast (oyuncu) ajanslarının stajyer tarifesine göre değişiyor. Yönetmenler bölüm başına 10-15 bin YTL alırken, yüksek reytingli dizilerin başrol oyuncuların aldığı rakam bölüm başına 70 bin YTL'ye kadar çıkabiliyor. Dizi kirliliğinin kimi zaman olumsuz etkilediği sektörde kalifiye eleman bulunmayınca ortaya kalitesiz işler de çıkabiliyor. Türkiye'de en iddialı dizilerin altlarına imzalarını atan ünlü yapımcıların ortak görüşü ise 80-90 dakikalık dizileri Avrupa normlarına indirerek 40 dakika olarak kısaltarak, kaliteye yakalamak. Bu konuda fikir birliği yapan yapımcıların görüşleri ise şöyle:

Birol Güven
"Sektörün sağlıklı yapıya kavuşması için daha fazla dizi olması gerekli bence. Bir gecede iki büyük dizi yerine üç tane 40-50 dakikalık dizi olsa sektör daha iyiye gider. Seyircinin tek kanallı dönemden kalan her şeyi izleme alışkanlığından vazgeçmesi gerek artık. Önümüzdeki günlerde daha da çok dizi olacak. Kanallar artık prıme tıme'de daha kısa süreli diziler çekerlerse emekçiler de evlerine daha medeni saatlerde gidecekler. Bir bölümün çekilmesi bir hafta ya da 5-6 günde tamamlanıyor. Bu biraz da ekibin performansıyla alakalı. Bir dizi 150 milyardan aşağıya bu günkü şartlarda mal edilemez. Benim castımda popüler olmamış iyi oyuncular idealimdir. Çünkü biz gerçekçi hikayeler yaptığımız için tanınmamış oyuncularla seyirciyi ikna etmek daha kolay oluyor. Bölüm başına oyuncular 40 ya da 50 bin YTL alıyorlar"

Osman Sınav
"Bu kadar fazla dizinin yayına girmesinin olumlu olduğunu düşünüyorum. Birçok yeni insana şans veriliyor illaki bu kadar çok dizinin içinden dökülenler olacaktır. Yeni yetenekler, yeni yazar ve yönetmenler de şans bulacaklardır bu yarışta. Bence rekabet gelişiyor. Eyvah bu kadar çok dizi olur mu dememek lazım. Bir dizi 200 ile 250 milyar arasında mal oluyor. Oyuncuların aldıkları rakamlar kalitesi göre değişmekte. İki başrol oyuncusu yerine beş başrol oyuncusunu kadroya dahil ederseniz maliyet bir anda 100 milyar artar. Diziler normalde bir haftada çekiliyor. Türkiye şartlarında dizilerin 65 dakika olması lazım. Bu konuda yapımcı arkadaşlarla görüşüyoruz çünkü haftada 80-90 dakikalık dizi kaliteyi etkiliyor. Sahneler, oyunculuklar, senaryo hep sarkıyor"
 
Yaşar İrvül
"Bu kadar dizi kaliteyi düşürür. Her kanalda yaklaşık 14 tane dizi var. Biz yapımcıların birleşip kanallarla konuşup dizilerin en fazla 50 dakika olmasını sağlamamız lazım. Biz bir araya gelip leblebi yemesini bilmediğimiz için olmuyor. Şimdi yakında Sinekli Bakkal adlı projesini çekeceğiz ama nasıl olacak diye düşünüyoruz. Kötü proje olunca seyirci kaçıyor artık. Diziler çok zor şartlar altında sabahlı gündüzlü çekilince çift ekip kullanılıyor. Çift ekibi olmayanlar ise gece gündüz demeden çalışıyor. Kamera arkasında çalışan arkadaşlarımızın kazandığı para sonuna kadar helaldir. Asistan olan çocuk bakıyorsunuz iki ay sonra ben yönetmen oldum deyip koltuğa oturuyor. Böyle sıkıntı çözülmez. Nurgül Yeşilçay, Fatma Girik ve Emrah ile çalışıyoruz. Oyuncular önce projeye sonra paraya bakıyor. Bu gün başrol oyuncuların bölüm başına aldıkları 15-30 milyar arasında değişir. Öyle söylenildiği gibi astronomik rakam alan oyuncu yok"

Gazeteport



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,840 µs