En Sıcak Konular

'Paket' Senato'da onaylandı

2 Ekim 2008 10:49 tsi
'Paket' Senato'da onaylandı ABD'yi "kurtaracak" paket, seçmen lehine değiştirildi. Senato ezici çoğunlukla paketi kabul etti. Top şimdi Temsilciler Meclisi'nde...

ABD'de finans sektörünü kurtarmak amacıyla hazırlanan ancak hafta başında Temsilciler Meclisinde reddedilerek çıkmaza giren 700 milyar dolarlık paketin genişletilmiş hali Senato'da yapılan oylamada kabul edildi. Senato'da yapılan oylamada paket 74'e 25 oyla kabul edildi

Kabul edilen bu metnin yarın öğle saatlerinde (Türkiye'ye göre Cuma akşam saatleri) Temsilciler Meclisinde oylanması bekleniyor.

PAKET SEÇMEN LEHİNE GENİŞLETİLDİ

ABD'de Temsilciler Meclisinin daha önce reddettiği ancak bugün Senato'dan geçen 700 milyar dolarlık ekonomiyi kurtarma paketi, seçmene ve planı yarın tekrar oylayacak Temsilciler Meclisi üyelerine cazip gelebilecek ekler içeriyor.

Orta gelir düzeyi başta olmak üzere, halk için on milyarlarca dolar tutarında vergi indirimleri sağlanarak paket daha cazip hale getirildi. Bu indirimlerden ev sahipleri, arazi sahipleri, enerji sektörü ve girişimciler yararlanabilecek.

Ekler arasında ayrıca, sigorta ile garanti altına alınacak her bir banka mevduatının üst sınırının 100.000 Dolardan 250.000 Dolara yükseltilmesini içeren, böylece bankacılık sektörüne olan güvenin arttırılmasını amaçlayan madde de yer alıyor.

Ancak kırsal alanlardaki okulların gelecek 5 yıllığına desteklenmesi için 3 milyar dolar ayrılması, orta batı eyaletler başta olmak üzere felaket bölgeleri için 8 milyar doların yine 5 yıllığına ayrılması gibi, paketin ana amaçlarıyla pek bağdaşmayan, paranın merkezi Wall Street'teki kriz ile ilgisi olmayan ancak seçmene hoş gelecek pek çok ek de, Kongre salonlarındaki pazarlıklar sırasında alelacele pakete ilave edildi.

TEMSİLCİLER MECLİSİ YARIN OYLUYOR

Temsilciler Meclisi'ndeki çoğunluk Demokratların lideri Steny Hoyer, oylama ile ilgili bugün Temsilciler Meclisinde bazı görüşmeler olduğunu belirterek, ''benim planım oylamanın cuma sabahı ileri bir saatte veya öğle erken saatlerde yapılması'' dedi.

BUSH'DAN KABUL EDİN ÇAĞRISI

Kongre'nin üst kanadı Senatoda rahatlıkla kabul edilmesinin ardından Başkan George W. Bush, paketin, Kongrenin alt kanadı Temsilciler Meclisinden de geçirilmesi çağrısında bulundu.

Bush, Senatodaki oylamanın ardından yayımladığı yazılı açıklamada, ''Senato'dan geçen bu yasa teklifi, her Amerikalının finansal güvenliği için şart. Bu iyi yasa teklifinin, bu hafta Temsilciler Meclisinde kabul edilerek bana gönderilmesini Amerikan halkı bekliyor. Ekonomimiz de bunu istiyor'' dedi.

Bu yasanın, yürürlüğe girebilmesi için Senatonun ardından Temsilciler Meclisinde de kabul edilmesi ve Başkan Bush tarafından imzalanması gerekiyor. Paketin yeni versiyonunun, yarın Temsilciler Meclisinde oylanması öngörülüyor.

Uzmanlar, paketin Senato'da açık farkla kabulünün ardından Temsilciler Meclisi üzerindeki baskının arttığını, ancak Temsilciler Meclisinin yasa teklifini kabul edeceğinin garantisinin olmadığını belirtti.

Bu yüzden paketi destekleyen Temsilciler Meclisindeki iki parti liderlerinin, oylama anına kadar milletvekilleri nezdinde lobi yapması bekleniyor.

OBAMA VE MC CAİN BİRLEŞTİ

Öte yandan, Senatoda bugün yapılan oylamada Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Senatör John McCain, Demokrat Partinin başkan adayı Barrack Obama ve Demokrat Partinin Başkan Yardımcısı adayı Senatör Joe Biden'in paketin kabulü yönünde oy verdiği öğrenildi.



Bu haber 351 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,653 µs