En Sıcak Konular

TRT'den Türki cumhuriyetler açılımı

2 Ekim 2008 10:52 tsi
TRT-Türk'ü ''Türk dünyası'' televizyonu haline getirmeyi planlayan TRT yönetimi, Türk cumhuriyetlerindeki televizyon çalışanlarına yönelik yayıncılık eğitimine hız verdi.

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkmenistan'dan 22 televizyon çalışanını bu yıl eğitime alan TRT, gelecek yıl da Afganistan, Gagavuz Özerk Bölgesi ile Balkan ülkelerindeki TV çalışanlarını yayıncılık konusunda eğitecek.

TRT Eğitim Dairesi Başkan Vekili Hasan Ali Demircan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TRT tarafından, SSCB'nin dağılmasının ardından özellikle Türk cumhuriyetlerindeki televizyonlara yönelik yayın eğitimine başlandığını ancak TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'in TRT-Türk'ü ''Türk Dünyası'' televizyonu haline getirme girişiminin ardından bu çalışmalara hız verildiğini söyledi.

TRT'nin, Türk cumhuriyetlerine yayıncılık konusunda öncü olması gerektiğini ifade eden Demircan, eğitimleri genellikle talep üzerine yaptıklarını ancak bu yıl davetin kendilerinden geldiğini bildirdi.

-''KURUMDA, HER KONUDA UZMAN EKİP VAR''-

Demircan, Ağustos ayının ikinci yarısında Azerbaycan'dan 5, Kazakistan'dan 10, Kırgızistan'dan 3, Türkmenistan'dan da 4 yapımcı-yönetmenin Türkiye'ye geldiğini belirterek, katılımcılara, program fikri oluşturmadan bilgi, bütçe ve mekan araştırmalarına, program yönetiminden ışık, ses, kamera becerilerine kadar yayıncılığa dair tüm ayrıntıların anlatıldığını dile getirdi.

Ekibin hem Ankara hem İstanbul'da eğitimden geçtiğini, yarım gün teori, yarım gün uygulama yapıldığını anlatan Demircan, TRT'nin yayıncılık eğitimindeki deneyimini şöyle aktardı:

''Biz Eğitim Dairesi olarak, kurumun tüm eğitim ihtiyacını karşılıyoruz. Bizim, haber yazma, röportaj, yönetmenlik, ses, ışık, kamera, radyo yayıncılığı, teknik donanımlar, makyaj, dekor, kostüm gibi yayıncılıkla ilgili akla gelebilecek her konuda yetişmiş uzmanlarımız var. Bu uzmanlarımız hem kurum içi eğitimi hem de yabancı ülkelerden gelen yayıncılara eğitimi yürütüyor.''

Kurumda, eğitimler için 2'si bilgisayarlı olmak üzere 5 derslikten oluşan özel mekan da yapılmış. Burada teorik bilgileri alan kursiyerler, uygulamaları da TRT'nin Ankara ve İstanbul'daki stüdyolarında yapıyor.

-''AMAÇ, İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK''-

Eğitimlerin amacının, Türkiye ile Türk cumhuriyetleri arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi olduğuna dikkati çeken Demircan, ''Türkiye ile sıcak ilişkileri olsun, iş birliğimiz artsın ve ileride ortak projelere imza atabilelim istiyoruz. Bu çerçevede Türkiye hakkında olumlu intibaları oluşsun diye, derslerin yanı sıra, Ankara ve İstanbul'da tanıtıcı geziler düzenliyoruz'' dedi.

Demircan, eğitimler kapsamında ayrıca, Bulgaristan'da faaliyet gösteren Deliorman TV'den 15 çalışana yayıncılık kursu verildiğini bildirdi.

Bu yıl tamamlanmadan da Afganistan, Gagavuz Özerk Bölgesi ile Balkan ülkelerindeki televizyon çalışanlarını eğitime almayı planladıklarını ifade eden Demircan, TRT'nin yurt dışına yönelik yayıncılık eğitimi fonksiyonunun önümüzdeki yılda daha da artacağı ve kapsamlı olacağını, buna yönelik hazırlıkların şimdiden başladığını sözlerine ekledi.

TRT geçen yıllarda da Kırım, Türkmenistan, Tacikistan, Özbekistan, Kongo, Arnavutluk, Romanya, Irak, Etiyopya, Yunanistan, Rusya, Filistin, Kosova, Makedonya, Afganistan gibi ülkelerden televizyon çalışanları ve öğrencilere çeşitli eğitimler düzenlemişti.

aa

 



Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,198 µs