tabuları yıkıyor' | " /> tabuları yıkıyor' | "/>

En Sıcak Konular

'Ergenekon davası tabuları yıkıyor'

2 Ekim 2008 14:08 tsi
'Ergenekon davası tabuları yıkıyor' Reuters'ın yayınladığı Ergenekon analizinde ilginç tespit ve değerlendirmelere yer verildi. Reuters yorumcusuna göre bakın Türkiye nasıl bir cumhuriyet olarak kuruldu ve Ergenekon'la beraber nereye doğru evriliyor?

Reuters'de Ibon Villelabeitia imzasıyla yayınlana haber analizde, hükümeti devirmeye çalışmakla suçlanan bir grupla ilgili soruşturmadan ötürü güçlü ordunun da hukuki takibata açıldığı ve tabular yıkılmaya başlandığı yorumu yapıldı.

Cengiz Aktar, Baskın Oran gibi akademisyenlerin ve Ümit Kardaş gibi asker kökenli yazarların görüşlerinin de aktarıldığı haber analizde, şu ifadeler de yer aldı:

"Liberaller, bu hukuk soruşturmasının, reformlara direnç gösterdiğini söyledikleri "derin devlet" ile yani ülkenin güvenlik güçleri ve devlet bürokrasisi içindeki şahin milliyetçilerle tarihi bir kopuşu da getirebileceğini umut ediyorlar.

Ancak iktidardaki AKP'ye, bu davanın muhaliflere karşı yürütülen bir cadı avı olmadığını kanıtlamak gibi zorlu bir görev düşüyor. Zira bunu başaramazsa hükümet, militan laiklerce, yargıya baskı yaparak kendi İslami düzenlerini dayatmaya kalkışmakla suçlanabilir.

Son 50 yıldır seçimle iş başına gelmiş dört hükümeti darbeyle düşüren ordu, Ergenekon diye bilinen grupla hiçbir bağlantısı olmadığını ileri sürüyor. Ancak iki üst rütbeli emekli generalin tutuklanması, ordunun öteden beri dokunulmaz olduğu bir ülkede hiç ama hiç beklenmedik bir gelişmeydi.

Geçen ay da beş teğmen ile bir askeri öğrenci göz altına alındı. Böylelikle, medyada aktarıldığı üzere Eldiven, Sarıkız ve Ayışığı kod adlı komploları kapsayan soruşturmayla bağlantılı olarak ilk kez görev başındaki subaylar göz altına alınmış oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 85 yıllık laik düzeni yıkmaya çalıştığı yolundaki suçlamaları da militan laik muhaliflerden öç almak için mahkemelere baskı yaptığı yolundaki iddiaları da reddediyor. Ancak önümüzdeki aylarda fazlasıyla serinkanlı olması gerekecek.

Derin Devlet işlediği sürece -hatta varlığını kabul etmeyenler de var- insan hak ve özgürlükleriyle ilgili liberal reformların pek başarı şansı yok.

Modern, laik Türkiye, Mustafa Kemal Atatürk tarafından öngörülen düşmanlara karşı kendisini koruyacak orduya aşırı güven duyan otoriter eğilimli bir merkezi devlet olarak kuruldu. Ancak göçler, ekonomik liberalleşme ve AB hedefli reformların da etkisiyle son yıllarda çarpıcı bir değişim geçiren ülkedeki bu toplumsal evrim Atatürk'ün devletinin payandalarını sallar oldu."

dunyabulteni



Bu haber 694 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,985 µs