çare aranıyor | " /> çare aranıyor | "/>

En Sıcak Konular

Krize çare aranıyor

2 Ekim 2008 15:57 tsi
Krize çare aranıyor Dünyanın gözü kulağı Temsilciler Meclisi’nden çıkacak kurtarma paketi kararında. AB de destek fonunu tartışıyor. Türkiye'de ise "paniğe gerek yok, ders çıkardık" mesajları veriliyor. Küresel krizde önemli bir virajdan geçiliyor. Çünkü...

ABD’de başlayan ve dünyayı saran küresel krizde önemli bir viraj dönülmek üzere. Pazartesi günü Temsilciler Meclisi’nde reddedilen 700 milyar dolarlık kurtarma planı, yenilenmiş haliyle Senato’dan geçti. ABD halkına yönelik düzenlemeler içeren yeni paket için gözler Temsilciler Meclisi’ne çevrildi. Temsilciler Meclisi’nin paketi yine reddetmesi durumunda krizin derinleşebileceği belirtiliyor. 

ABD kurtarma paketini geçirmeye çalışırken, AB de çözüm arayışlarına girdi. Fransa Avrupa genelindeki sorunlu bankaları kurtarma amaçlı 300 milyar Euro’luk bir fon oluşturulması planını açıkladı. AB dönem başkanı Fransa’nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Avrupalı liderleri de bu kurtarma planına destek olmaya çağırdı. Ancak bu öneriye Almanya karşı çıkarken, İngiltere çekinceyle karşıladı. Fon önerisi hafta sonu AB liderler toplantısında ele alınacak.

PİYASALAR BEKLEYİŞTE
Piyasalar da Temsilciler Meclisi’nden yarın çıkacak karara odaklanmış durumda. Senato’nun kurtarma paketine ‘evet’ demesine karşın, Asya borsaları günü ekside kapadı. Avrupa borsaları genelde alıcılı görünse de karışık bir seyir izleniyor.

DOLAR YÜKSELİYOR
Senato’nun kurtarma paketini onaylamasıyla yükselişte olan dolar, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet’nin enflasyon risklerinin hafiflediğini söylemesiyle tırmanışını sürdürdü. Euro/dolar paritesi 1,3793’e kadar geriledi.

Son günlerde Avrupalı bankalardan hep kötü haberler geliyordu. Ancak dünyanın en büyük varlık yöneticisi olan İsviçreli UBS, üçüncü çeyrekte kâra geçebileceğini açıkladı. Bu açıklama Avrupa borsalarında bankacılık hisselerine alım getirdi.

ERDOĞAN: DERS ÇIKARDIK, YERE SAĞLAM BASIYORUZ
Dışarıda hava böyleyken, Türkiye’den ‘panik yok’ mesajları geliyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, 2000’li yılların ekonomik krizlerinden dersler çıkardıklarını, yere sağlam bastıklarını söyledi. Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek de, “Bir panik havasını estirmenin anlamı yok” dedi.

Türkiye’ye ilişkin bir değerlendirme de Dünya Bankası Türkiye eski Direktörü Andrew Vorkink’ten gledi. Vorkink, Türkiye’nin, sigorta ve menkul kıymetler piyasaları ağırlıklı olarak, mali sistemini geliştirmeye devam ettiği ve siyasi istikrarını koruduğu sürece, küresel piyasalarda da çok büyük bir çöküşün olmaması halinde, büyük bir mali krize girmeyeceğini söyledi.

Ekonomist Mustafa Sönmez ise, krizin hasarsız atlatılmayacağını, ekonominin dört yönden baskı altında olduğunu vurguladı.

ntvmsnbc



Bu haber 379 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,763 µs