En Sıcak Konular

Zanlı pişman, DTP'den sağduyu çağrısı

2 Ekim 2008 18:33 tsi
Zanlı pişman, DTP'den sağduyu çağrısı Balıkesir'in Altınova beldesinde, kavga ettiği bir grubun üzerine kamyonet sürerek iki kişinin ölümüne sebep olan zanlı Murat A. pişman olduğunu belirtirken, DTP sağduyu çağrısı yaptı. Ürküten bir provokasyonla gündeme gelen beldedeki olaylarda son durum

İki gün önce meydana gelen olayda, iki kişi ölmüş ve altı kişi yaralanmıştı. Provoke edilerek Türk-Kürt çatışmasına dönüştürülmek istenen olayın büyümesiyle belde halkı da galeyana gelerek, Kürt kökenli vatandaşlara ait 10 evin camlarını kırmış, çok sayıda kişi jandarma tarafından gözaltına alınmıştı.

Olaylar sonrası zanlılar Murat A. ve beraberindeki 10 kişi, İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından adliyeye götürüldü. Adliyede bekleyen zanlı yakınları ise, "Biz barış istiyoruz. Olaylara çok üzüldük. Bira yüzünden oldu." şeklinde konuştu.

Bu arada ilk gün olaylarında gözaltına alınan diğer beş kişinin bugün, kalan 42 zanlının ise yarın (3 Ekim) adliyeye sevk edilmesinin beklendiği açıklandı.

DTP'Lİ TUNCEL SAĞDUYU ÇAĞRISI YAPTI

Demokratik Toplum Partisi (DTP) İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, Türk ve Kürtlerin binlerce yıldır bir arada yaşadığını belirterek, Ayvalık ilçesine bağlı Altınova beldesindeki olaylarla ilgili sağduyu çağrısı yaptı. Kişiler arasındaki küçük bir tartışmanın Türk-Kürt çatışmasına neden olabilecek bir noktaya geldiği yönünde uyarı yapan Tuncel, gerginliğin bir an önce sona erdirilmesini istedi.

Sabahat Tuncel, Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, yaşananları çok üzücü bir olay olarak değerlendirip, ''Bayramda böyle bir olay yaşanması Türkiye halklarına büyük zarar veriyor. Yaşamını yitiren ailelere başsağlığı diliyorum. Bir an önce gerginliğin bitmesi gerektiğini düşünüyorum.'' dedi.

Türkiye'de uzun süredir dikkat çekmeye çalıştıkları Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü konusunda adım atılmamasının iki halk arasındaki gerginliği bir şekilde tırmandırdığını savunan Tuncel, "En küçük olaylar bu tip ölümlü sonuçlara ya da kavgalara neden oluyor. Türk ve Kürt halkı arasında çıkacak en küçük bir tartışma kitlesel olarak halklar arası karşıtlığa dönüşüyor. Bir defa bunun ortadan kaldırılması için başta hükümetin görev alması gerekiyor. İki halkın kardeşliğini pekiştirmesi gerekiyor. Türkiye'de barış ve demokrasi için adım atılması gerektiğini düşünüyorum.'' diye konuştu.

BİN YILDIR BİRLİKTE YAŞIYORUZ

''Bu vesileyle bu tip olayların bu kadar büyük toplumsal sorunlara neden olmayacak şekilde bir an önce çözülmesi gerektiğini düşünüyorum.'' diyen DTP'li vekil, yaşamını yitiren ailelere başsağlığı diledi. Kişiler arasında küçük bir tartışmanın Türk-Kürt çatışmasına neden olabilecek bir noktaya geldiği yönünde uyarı yapan Tuncel, sözlerini şöyle sürdürdü; ''Bir an önce gerginliğin bitmesi gerekiyor. Çünkü oradaki Kürt yurttaşlar yaşayamaz duruma geliyor. Çatışmalar ya da linç girişimleri gelişiyor, diğer taraftan kitlesel gösteriler. Bu Türkiye'ye kazandırmaz, kimseye kazandırmaz. Bunun bir an önce son bulması için adım atılması gerekiyor. Bugün Ayvalık'ta oldu. Yarın, kalıcı çözüm olmazsa İstanbul'da olur, başka yerde olur. Sonuçta Türk ve Kürt halkı bin yıldır bir arada yaşıyor. Sadece bir bölgede değil Türkiye'nin her yerinde birlikte yaşıyorlar. Eğer bu tip sorunlar engellenmezse daha farklı ve vahim sorunlara yol açabilir.''

Bu arada beldedeki gerginlik henüz durulmadığı için beldeye giriş ve çıkışlar güvenlik güçlerinin kontrolü altında sağlanıyor.

Bugün akşam saatlerinde beldeye girmek isteyen DTP Genelbaşkan Yardımcısı Emine Ayna, olayların yeniden büyümesine sebebiyet verilmemesi için Valilik kararıyla güvenlik güçleri tarafından beldeye sokulmadı.

Altınova belde belediye başkanı Ak Partili Mehmet Ali Akçal da vatandaşları sağduyuya davet etti. Olayların iki kişinin ölümüne duyulan öfkeden çıktığını belirten Akçal, beldede "Doğulu vatandaşlarla 30 yıldır birlik-beraberlik içinde yaşıyoruz" şeklinde konuştu.

Olaylar esnasında gözaltına alınanların sayısını ise 57'ye çıktığı bildiriliyor...




Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,447 µs