En Sıcak Konular

İşte dolardaki yükselişin sorumlusu!

22 Ekim 2008 10:45 tsi
İşte dolardaki yükselişin sorumlusu! Dolar 1,65 YTL’yi aşarak Temmuz 2006’dan beri en yüksek düzeye çıktı. Uzmanlar doların 1,70’e gidebileceğini belirtiyor. Bunun bir sorumlusu var...

Dolar kuru özellikle son bir haftada çok hızlı bir hareket gerçekleştirirken, bu yükselişin sorumlusu olarak bir faktör öne çıkıyor.


Dolardaki yükselişi değerlendiren Eczacıbaşı Holding Başekonomisti Erkin Şahinöz, son dönemde yaşanan hareketlerin sebebi olarak hedge fonları (serbest yatırım fonu) gösterdi.

Şahinöz, Cnbc-e'ye yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

"Son iki üç haftadır yaşanan hareketin arkasındaki ana neden, hedge fonların sıkışıklığa girmiş olması. Hedge fonlardan dünya genelinde çok ciddi para çıkışları var. Geçmişte bu tip çıkışlar olduğunda hedge fonlar dönüp kredi alıyor ve talepleri karşılayabilirdu. Ama şimdi kredi piyasaları kurudu ve bunu yapamıyorlar. Mecburen ellerindeki varlıkları satmaya başladılar. Hedge fonların aralarında Türkiye, Brezilya ve Meksika gibi ülkelerin olduğu gelişmekte olan ülkelerde önemli varlıkları var. Fonlar Türkiye'deki hisselerini ve bonolarını satıp dolarını alıp gidiyor... Yaşanan yükseliş de buradan kaynaklanıyor. "

YTL'nin 1.55'ten sonra önünün açıldığını söyleyen Şahinöz, hedge fonlardan çıkış devam ettiği sürece doların 1.70-1.80 aralığına kadar gidebileceğini ifade etti. 
 
Dış piyasalarda resesyona yönelik devam eden endişelerin ve global kredi piyasalardaki sıkışıklığın tetiklediği dolar talebi tüm gelişmekte olan ülkelerde risk iştahını azaltıyor. YTL ve YTL cinsi yatırımlara olan talebin de azalmasıyla kur ve faizde hızlı yükselişler görüldü. 

ABD dışındaki ülkelerin büyümeyi desteklemek için faizleri hızla düşüreceği beklentisi doların dış piyasalarda değerlenmesini sağlıyor. Euro/dolar paritesi bu sabah son 2 yılın en düşük seviyesi olan 1,2774’e geriledi.

Global piyasalarda artan tedirginlik, gelişmekte olan ülkelere ilişkin satış hareketi ve parite etkisiyle doların içeride de yükselişi sürüyor. Bankalararası piyasada dolar 1,6540 YTL ile Temmuz 2006’dan beri en yüksek düzeye çıktı.

‘İLK ETAPTA 1,70’E GİDEBİLİRİZ’
Kurdaki hareketi değerlendiren ABank Döviz Pozisyon Müdürü Sevgi Aytekin şunları söyledi: “İlk etapta 1,70’e doğru bir hareket gözlemleyebiliriz. Bu hareket tüm gelişen piyasaları içine alan bir hareket. Genel olarak varlıklardan çıkmak isteyen fonları ve bankaları gözlüyoruz. Gerçek bir talepten bahsedebiliriz. Merkez Bankası’nın müdahale ederken biraz daha vurucu olması önemli. MB’nin müdahale etmesi belki bir süre sonra beklenebilir. 2006’da müdahale ettiği seviyelerin biraz daha altındayız. Likiditenin olmamasıyla çok sert hareketler yaşıyoruz.”

’1.70’LERE YÜKSELME OLASILIĞI YÜKSEK’
Global Menkul Değerler Stratejisti Arzu Odabaşı, “2006’dan gelen direnç seviyeleri önümüze çıkıyor olacak. Doların 1,70-1,80’lere kadar yükselme olasılığı yüksek. TL’nin değerli olduğu dönem artık sona erdi. Avrupa’da bir faiz indirimi beklentisi var; bu da Euro/dolar paritesini aşağı çekiyor. Bu da TL’nin değer kaybını destekleyecek. Mevcut konjonktür de bu değer kaybını tetikliyor. Dolardaki hareketin o kadar kolay geçmeyeceğini düşünüyorum” diye konuştu.

‘SİSTEME DÖVİZ ARZI SUNULMALI’
West LB Hazine Müdürü Burak Üstay da, “Satanlar çok hızlı kur hareketinden dolayı artık satmamaya başlıyorlar. Kur yukarı çıktıkça moraller bozuluyor. Belli bir yerde sisteme bir döviz arzının sunulması gerekiyor. İşlem hacimleri çok büyük geçmiyor. Satıcılar mecbur olmadıkları sürece satış kararlarını erteliyorlar. Dövizde son merci büyük oyuncu Merkez Bankası. Gelir mi, ne büyüklükte gelir bilemeyiz. Bütün gelişmekte olan piyasalarda ciddi bir çöküş varken, MB’nin müdahale ederken bunları dikkate alması gerekiyor” dedi.
Doların son bir yıldaki seyri...

 


FAİZ YÜZDE 22’NİN ÜZERİNDE
Faizde de yükseliş yaşandı. Tahvil/bono piyasasında 23 Haziran 2010 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 22.37 ile 4 Temmuz’dan bu yana en yüksek düzeye çıktı. Gösterge tahvilde dün ortalama bileşik faiz spot kapanışta yüzde 21.58, valörlü işlemlerde yüzde 21.82 olmuştu.

BORSALAR DÜŞÜŞTE
Hisse senedi piyasalarında sert satışlar görülüyor. Emtia fiyatlarında yaşanan düşüşün ilgili sektörlere satış getirmesi ve ABD’de dün açıklanan bilançoların zayıf kalması ABD borsalarının gerilemesine neden oldu. Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 2.50, Nasdaq yüzde 4.14, S&P 500 yüzde 3.08 değer kaybetti.

Asya borsalarında da sert kayıplar oldu. Tokyo Borsası yüzde 6.8 değer kaybederken, Hong Kong Borsası’nda düşüşler yüzde 6’yı aştı.

Dışarıdaki olumsuz havayla İMKB de güne düşüşle başladı. İMKB Ulusal 100 Endeksi açılışta 742 puanlık düşüşle 25 bin 980 puana geriledi. Hisse senetlerinin değer kaybı yüzde 2.8 oldu.

PETROL 70 DOLARIN ALTINDA
Küresel ekonomik yavaşlamayla petrole olan talebin azalacağı beklentisi, petrol fiyatlarında düşüşe neden oluyor. ABD ham petrolü 69.10, Brent petrolü de 66.76 dolara kadar geriledi.

ntv-hürriyet



Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,264 µs