En Sıcak Konular

Fransız soluna kadın lider

22 Kasım 2008 09:49 tsi
Fransız soluna kadın lider Fransız soluna kadın lider Fransa’da muhalefetteki Sosyalist Parti’nin liderlik yarışında iki kadın karşı karşıya.

Genel Sekreterlik seçiminin dün yapılan ikinci oylamasında, cumhurbaşkanlığı yarışında Sarkozy’ye yenilen Segolene Royal ile Lille Belediye başkanı Martine Aubry mücadele etti. Yeni başkanın ilk işi, parçalanan parti tabanını birleştirmek olacak. Son üç seçimi kaybeden ve hizipçilik yüzünden bölünen Fransız Sosyalistleri’nin yeni lideri, bir kadın oldu.

Aylar süren kampanyanın ardından, 233 bin üyeli partinin genel sekreterini belirlemek üzere yapılan seçimin ilk turu önceki gün düzenlendi. Favori aday olan Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoe, hizipçilikten bıkıp yarıştan çekilince, meydan iki kadın ile genç bir erkek adaya kaldı. İlk turda, Segolene Royal yüzde 43.1, Martine Aubry yüzde 34.5, Benoit Hamon ise yüzde 22.8 oranında oy aldı.

İlk iki sırayı alan iki kadın aday, dün yapılan ikinci turda kafa kafaya yarıştı. Geçen yılki Cumhurbaşkanlığı seçiminde partisini temsil eden ve Nicolas Sarkozy’e yenilen Royal ilk turdan favori çıkmıştı ki, elenen Benoit Hamon, kendisini destekleyen delegelerin bu kez Aubry için oy vermesini istedi. Hamon’ın desteği, rüzgarı bir anda Lille Belediye Başkanı Aubry’nin lehine çevirdi. Royal’in partiyi kendi cumhurbaşkanlığı kampanyası için bir makine gibi kullandığı iddiaları da, Sosyalist liderleri iyice Aubry’e itti.

Royal merkezci

Yeni seçilen kadın başkanın, hizipçilik yüzünden iyice bölündüğü bildirilen Sosyalistleri birleştirip birleştiremeyeceği tartışılıyor.

11 yıldır partiyi yöneten eski eşi François Hollande’dan bayrağı devralarak Sosyalistleri birleştirmeyi vaadeden 55 yaşındaki Royal, partiyi baştan aşağı yenileceğini kurultay süresince vurguladı. Partiye gençleri çekip daha merkezi bir yapı oluşturmayı planlayan Royal, halka yaklaşmanın simgesi olarak parti merkezini Paris’in bir kenar mahallesine taşımayı da önerdi. Ancak birçok Sosyalist, Royal’in partiyi merkeze çekme çabalarından rahatsız oldu.

Royal’a karşı gelişen bu tepkiler, kurultaydaki rakibi Aubry’ye yaradı. Avrupa Komisyonu eski başkanı Jacques Delors’un kızı olan 58 yaşındaki Aubry, "sol değerleri koruyarak değişime ayak uyduracağını" vaadedip oy toplamaya çalıştı.

Hakiki solcu Aubry

1990’ların sonunda Çalışma Bakanlığı yapan ve çalışma zamanını haftada 35 saate indiren yasayı hazırlayan Aubry, ülkenin kuzeyindeki Lille şehrinin belediye başkanı olunca yıllardır uzak kaldığı ulusal siyasete kurultayla birlikte geri döndü.

Şimdi eski cumhurbaşkanı Francois Mitterrand’dan beri gün yüzü görmeyen Sosyalist Parti’nin, bir kadının liderliğinde toparlanması gerekiyor. Yeni başkan, ülkede muhalefeti idare etmekle kalmayacak, 2012 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sarkozy’nin rakibi olacak. Soldaki bölünme, en çok Sarkozy’nin işine yarıyor.

Türkiye’yi destekliyor

"Müslüman dostu" olarak bilinen Aubry, Türkiye’nin Avrupa Birliği adaylığını kayıtsız şartsız destekleyen az sayıdaki Fransız siyasetçiden biri.

Yumuşak solcu

Royal’in Sarkozy’e mağlup oluşu, üstelik o seçimde sağcı lider François Bayrou’nun desteğini kazanması, "sıkı" Sosyalistleri kızdırdı. Kıdemli milletvekili Jean-Luc Melenchon, "Royal’a verilen destek, bu partinin artık bana hitap etmediğini gösteriyor" dedi.

Hürriyet

 



Bu haber 274 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,216 µs