En Sıcak Konular

İşte yeni ekonomik paket

22 Kasım 2008 10:37 tsi
İşte yeni ekonomik paket Hükümetin hazırladığı yeni ekonomik paketin ayrıntıları netleşmeye başladı.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Hindistan dönüşü açıklaması beklenen paket ile halen 50 bin Yeni Türk Lirası (YTL) olan banka mevduatına garanti sınırı 100 bin YTL'ye çıkarılacak.

Böylece bankalardaki toplam mevduatın yaklaşık yüzde 70'i devlet garantisi altına alınmış olacak. IMF desteğinin de alınacağı pakete göre, İşsizlik Sigortası Fonu etkin olarak kullanılacak. Vatandaşın işini kaybetmesi ve iş sahibinin iflas etmesi durumunda sözleşmeyi yenileme, iki yıl dondurma veya tamamen iptal etme gibi düzenlemeler getirilecek. İşsizlik maaşı alma süresi bir yıla çıkarılırken, kamu alımlarında tümüyle yerli ürün kullanılması sağlanacak. Eximbank aracılığıyla ihracatçıya 1 milyar dolarlık ilave kredi kullandırmayı amaçlayan hükümet, kira sertifikası aracılığı ile Körfez ülkelerinden fon temin edecek. Buradan gelmesi planlanan rakam ise 1 milyar YTL. Yıl sonunda sona erecek Teşvik Yasası'nın yerine getirilmesi planla-nan bölgesel ve sektörel teşvikler bir an önce uygulamaya geçirilecek. Hindistan gezisine katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın verdiği bilgilere göre, paketle birlikte bankaların kullandırdığı kredilerden alınan Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) da düşürülecek. Böylece konut ve otomobil kredilerinin maliyeti azalacak. Bankaların teminatsızlık sebebiyle uygun kredi kullandırmaması durumunda Kredi Garanti Fonu sistemine işlerlik kazandırılacak.

Bankalardan kredi kanallarını açık tutmaları ve kredileri geri çağırmamaları istenecek. İşsizlik Sigortası Fonu etkin olarak kullanılacak. Vatandaşın işini kaybetmesi ve iş sahibinin iflas etmesi durumunda sözleşmeyi yenileme, iki yıl dondurma veya tamamen iptal etme gibi düzenlemeler getirilecek.

İşsizlik maaşı alma süresi bir yıla çıkarılırken, kamu alımlarında tümüyle yerli ürün kullanılması sağlanacak. Eximbank aracılığı ile ihracatçıya 1 milyar dolarlık ilave kredi kullandırmayı amaçlayan hükümet, kira sertifikası aracılığı ile Körfez ülkelerinden fon temin edecek. Buradan gelmesi planlanan rakam ise 1 milyar YTL. Yıl sonunda sona erecek Teşvik Yasası'nın yerine getirmesi planlanan, bölgesel ve sektörel teşvikler bir an önce uygulamaya geçirilecek. Enerji maliyetlerinin düşürülmesi ve KOBİ'lere yeni kaynaklar getirilmesi planlanıyor. Reel sektörü rahatlatması beklenen desteklere önümüzdeki çarşamba toplanacak olan Ekonomik Koordinasyon Kurulu ve Bakanlar Kurulu'nda son şekli verilmesi bekleniyor.

Ekonomiyi canlandırmak amacıyla hazırlanan yeni pakette yurtdışı finansman kaynaklarının da etkin bir şekilde kullanılması planlanıyor. Buna göre Avrupa Yatırım Bankası, Dünya Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası kaynaklarından, düşük maliyetli, uzun vadeli ve uygun şartlarda kaynak sağlanarak, KOBİ'lere kullandırılacak. Avrupa Bankası'ndan gelecek yıl toplamda 200-250 milyon Euro'luk bir kaynak sağlanması hedefleniyor. Ayrıca KOBİ'lerin finanse edilmesine yardımcı olmak amacıyla, Avrupa Yatırım Bankası (AYB) kaynakları ağırlıklı olarak kullanılacak. AYB, gelecek yıl için 2,2 milyar Euro kredi kullandıracak. Yine KOBİ'lerin finansmanı için Dünya Bankası'ndan 150 milyon dolarlık proje kredisi sağlanacak. İç pazarın kuvvetlendirilmesi için çalışmalar yapıldığını aktaran Sanayi Bakanı Çağlayan, ihracatta yeni pazar desteğinin de önemine vurgu yaptı. KOSGEB'i daha da güçlendireceklerini dile getirdi.

Başbakan Erdoğan, Hindistan gezisine çıkmadan bir gün önce gece yarısı ekonomi bakanlarını Subayevleri'ndeki evine çağırarak paketle ilgili son talimatları vermişti. Erdoğan, paket hazırlığını ilk kez uçakta telaffuz etti. Reel sektörü canlandırmaya yönelik bir paket hazırlığında olduklarını belirten Erdoğan, hazırlıkların sürdüğünü ve Hindistan dönüşünde yeni adımların atılacağı bilgisini verdi. Yurtdışındaki paraların Türkiye'ye getirilmesine ilişkin yasanın çıkarıldığını hatırlatan Erdoğan, "Yasayı çıkardık işi sağlama aldık, hiçbir endişeniz olmasın. Getirin ister reel ister finans sektöründeki şirketlerinize bunları enjekte edin. Dolayısıyla bu işi rahatlatalım." çağrısında bulundu. Aynı şekilde iç piyasa için de yasalarla teminat getirildiğini vurgulayan Başbakan, şunları aktardı: "Bazı adımlar daha atacağız. Arkadaşlarım gerekli çalışmaları ben dönene kadar yapacaklar. Ama bizim elimizde de sihirli bir değnek yok. Biz kalkıp da bütün kuruluşlarımızı abad edeceğiz diye bir şey söz konusu değil. Herkes yine programını ciddi, kararlı bir şekilde yürütecek. Reel sektörümüzün de finans sektörünün de arkasında, yanındayız. Ama hiçbir zaman tehdit unsuru olarak bunu kendileri için bir fırsata dönüştürme gayreti içine girmemeli. Girerlerse de o zaman karşılarında bizi bulurlar. Bunu açıkça söylüyoruz."

 



Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,841 µs