tecavüz fetişi! | " /> tecavüz fetişi! | "/>

En Sıcak Konular

Ultra-erkek dilin tecavüz fetişi!

22 Kasım 2008 13:28 tsi
Ultra-erkek dilin tecavüz fetişi! Neden Hürriyet başta olmak üzere bu ülkenin neredeyse tüm büyük gazeteleri konu tecavüz ve cinsel tacize gelince haber yazımında ilham patlaması yaşıyorlar? Neden bir anda “hikayeleme” tekniğine dalınıyor? Nagehan Alçı'nın yazısı.

Nagehan Alçı - Akşam

Medyanın tecavüz fetişi 

Perşembe günkü Hürriyet Gazetesi hayli ilginçti. Ertuğrul Özkök, tecavüze uğradığı ortaya çıkan bir oyuncunun haberinin gazetede yer alış şekline yazı işlerinden gelen tepkileri anlatan bir yazı kaleme almıştı. Yazıyı “Tecavüz mağdurlarının kimliklerini saklamaya çok özen göstereceğiz. Ayrıca ilgili ayrıntıları verirken çok dikkatli olacağız” sözü ile bitiriyordu.

Böyle bir söz tabii ki heyecan vericiydi. Hem de Hürriyet gibi, başta 3. sayfası olmak üzere birçok yerinde kadınlara karşı oldukça “seksist” ifadeler kullanan, tecavüz haberlerini pornografik ayrıntılarıyla vermekten çekinmeyen bir gazetede.


* * *

Ancak Özkök’ün yazısına duyduğum heyecan çok kısa sürdü. Gazetenin ikinci sayfasını açınca donup kaldım. Orada tam da genel yayın yönetmeninin yayınlamama sözü verdiği haber duruyordu! Aynı oyuncu, yine yeterince gizlenmediği bir fotoğrafı ve tecavüz haberiyle! Başlık da şuydu: “Beni eşek gibi damgaladılar.”

* * *

Hürriyet bu haberle oyuncunun basına yönelttiği eleştirilere yer veriyor, onun rahatsızlığını aktarıyordu. Ama bunu yaparken kendi de oyuncunun resmi ve hikâyesini geniş geniş vererek damgalanmasına bir kez daha katkıda bulunuyordu.

* * *

Sorun bu kadar da değildi. “Güya” buzlanan fotoğrafta tecavüze uğrayan oyuncu kırmızı mini bir elbise ile görülüyordu. Yani “genç ve seksi oyuncu” imajı. Bir nevi “Bu görüntüyle tecavüzü hak etmiş” mesajı. Bütün bunlar yetmezmiş gibi aynı günkü gazetenin Kelebek ekinde de bir yazar köşesinden “Tecavüz her yerde haber değeri taşır” diyerek damgalama sürecini bir kez daha tastik ediyordu. Tekrar hatırlatayım: Genel yayın yönetmeninin “Artık tecavüz haberleri konusunda daha dikkatli olacağız” sözü verdiği gün!

* * *

Böyle bir tutarsızlığa açıklama bulmak zor. “Aile içi Şiddet” gibi kampanyalarla “kadın meselesine sahip çıkan gazete” imajına yatırım yapan Hürriyet ısrarla “ultra-erkek” dilini koruyor. Peki ama neden?

* * *

Neden Hürriyet başta olmak üzere bu ülkenin neredeyse tüm büyük gazeteleri konu tecavüz ve cinsel tacize gelince haber yazımında ilham patlaması yaşıyorlar? Neden bir anda “hikayeleme” tekniğine dalınıyor? Mağdurun süreci nasıl yaşadığı neden detaylarıyla veriliyor? Siyaset ve ekonomi alanlarında kullanılan kuru dil nasıl oluyor da konu cinsel içerikli olunca bir anda coşuyor? Mağdurun kimliği gizleneceğine neden “uyduruk bir buzlama” ile afişe ediliyor?

* * *

Bu soruların cevabı tek. Medyayı hazırlayan zihniyet hâlâ muhatap olarak erkekleri görüyor. Onlara hitap ediyor. Yaptıklarını sadece onlara beğendirmeye çalışıyor. Üstelik bu medyanın içine kadınlar da giriyor. Onların da önemli bir bölümü erkek dürtüleriyle erkek beğenisine hitap ediyorlar.

* * *

Onlara önemli bir hatırlatma yapmak gerek:

Beyler, Basın Kanunu’nun 21. maddesine göre süreli yayınlarda Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddelerinde tecavüz/cinsel şiddet olarak tanımlanan suçların mağdurlarının kimlikleri açıklayacak ya da tanınmalarına yol açacak şekilde yayın yapılması suçtur!

 

 



Bu haber 807 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,784 µs