En Sıcak Konular

İmralı'ya kim gitsin?

22 Kasım 2008 15:24 tsi
İmralı'ya kim gitsin? İmralı'ya kim gidecek tartışmasında DTP'li milletvekillerinden dudak uçuklatan öneriler geldi. İşte olay yaratacak sözler...

Kulislerdeki söylenti şuydu: Cezasını İmralı Adası'nda tek başına çeken Abdullah Öcalan, yalnızlıktan bunalıma girdi. Bunun önlenmesi için, adaya başka mahkumlar gönderilecek. Söylenti dün Adalet Bakanı'nın açıklaması ile gerçeğe dönüştü. İşte bu gelişme üzerine Star TV Ankara Anchorman'i Murat Çelik, milletvekillerine, özellikle de DTP'li milletvekilleriyle konuşup, düşüncelerini sordu. Çok çarpıcı yanıtlar aldığını dün geceki haber bülteninde anlatan Çelik, bugün o konuşmaları hurriyet.com.tr için yazdı. İşte o yazı, işte o müthiş İmralı önerileri:

Abdullah Öcalan'ın yanına gönderilecek 5-6 mahkum gelişmesi üzerine milletvekilleriyle görüştüm. DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'a, bu konuda neler düşündüğümü sorduğumda aldığım yanıt şöyle oldu:

"Çok geç kalınmış bir karar... Biz, DTP olarak uzun süredir adadaki bu tecritin kaldırılması gerektiğini söylüyoruz. İmralı Adası'ndan gelen haberlerin toplumu nasıl gerdiğini Türkiye'de herkes biliyor. Ada'yı tamamen kapatsalar daha iyi olurdu! Ama yine de her şeye rağmen bir ilk adım olarak destekliyoruz...

Oraya gönderilecek olan hükümlülerle Öcalan'ın aynı havayı teneffüs etmeleri gerekir, beklentilerimiz bu yönde. Aynı fiziksel ortamı paylaşmalılar. İnsan görebileceği bir ortam olmalı...

Adaya gönderilmek üzere seçilecek isimlerin kendi örgütünden başka mahkumlardan olması daha doğru olur..."

DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız'la da konuştum. Onun önerileri daha keskindi:
Star TV Ankara Anchorman'i Murat Çelik, hurriyet.com.tr için yazdı

"Biz, Ceza İnfaz Kanunu'nun bütün hükümlülere eşit olarak uygulanmasını istiyoruz... Oraya (Ocalan'ın yanına) gönderilecek mahkumlar, PKK'nın ileri gelenlerinden olmalıdır!"

Yıldız'a, bu önerisi üzerine, "Örneğin, Şemdin Sakık olur mu?" diyorum. Şiddetle itiraz edip, şunları söylüyor:

"... Kesinlikle olmaz... O itirafçıdır... Halen kendisini PKK'lı olarak tanımlayan kişiler olmalı. Kimlerin olacağı konusunda, Öcalan'ın görüşünün sorulması lazım! 'Uygun mudur' diye Öcalan'a ya da en azından avukatlarına sorulmalı...

Çünkü konuşabilmeli, aynı ortamı paylaşabilmeli ve daha önemlisi güvende olmalı... Adalet Bakanlığı kendince isimler belirlerse, daha büyük problemler çıkabilir..."

DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal'ın bu konudaki düşünceleri ise şöyle:

"İyi bir gelişme. Ama niyet önemli. Amaç, gerilimi düşürmek mi, yoksa Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi'nin tutuklu ve hükümlülere uygulanması gereken standart kurallara uymak mı?

Ne yapılacaksa, denetim mekanizmalarının işletilebilmesi lazım. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu olarak ziyarete gidebilmeliyiz. Gönderilecek hükümlülerin hangi davalardan mahkum oldukları çok önemli değil. Ama, Öcalan adı üzerinden bir hassasiyetle seçilmeli bu isimler."

DTP Van Milletvekili Özdal Üçer ise daha pratik bakış sergiledi, "Öcalan'ın serbest kalması yönünde büyük bir talep vardır" dedi, şunları söyledi:

"Kimlerin gideceği konusunda görüş belirtmemiz doğru olmaz. Ama Öcalan'ın İmralı'daki koşullarının düzeltilmesinden öte İmralı Cezaevi'nin kapatılmasını talep ediyoruz. İmralı'ya başkalarının da gitmesi değil bizim derdimiz. İmralı koşullarında hiç kimsenin tutuklu kalmasını istemiyoruz... Öcalan'ın serbest kalması yönünde büyük bir talep vardır..."

DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan'ın görüşleri ise şöyleydi:

"Ortamın biraz sakinleşmesi için bazı adımlar atılmalı demiştik. Öcalan'a yaklaşım ortamı germez, sakinleştirir. Bir adım olarak önemlidir. Ama her şeyi de çözecek bir karar değildir. Herkes birlikte diyalog kurabileceği, anlaşabileceği, konuşabileceği insanları yanında ister. İnsani yakınlık kuracağı insanlar olmasını ister. Zıt düşünce atmosferi yaratmanın bir faydası olacağını düşünmüyorum."

Hürriyet



Bu haber 739 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,888 µs