En Sıcak Konular

'Krizden en çok Koç Holding etkilendi'

22 Kasım 2008 21:26 tsi
TÜRMOB Başkanı ve Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu (IFAC) Konseyi Üyesi Masum Türker, Türkiye'de kriz yaşanacağını ilk hisseden kurumun 2006 yılında Koç Holding olduğunu söyledi.

Türker, Koç Holdingin bu nedenle de Migros'u yabancı şirketlere sattığını kaydetti. Türker, Sosyal Demokrasi Derneği Mersin Şubesince Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen ''Türkiye Ekonomik Krizin Neresinde?'' konulu panelde konuştu.

Birçok şirket gibi vatandaşların krizi bu kadar geç hissetmesinde Türkiye'deki faiz oranlarının yüksek olmasından kaynaklandığını dile getiren Türker, 2001 yılında kredi kartı borçları 6-7 milyar dolarken, bu rakamın bugün 159 milyar dolara ulaştığına dikkat çekti.

Bankaların da önemli bir alacak kaygısına düşmeye başladığını ifade eden Türker,"Ancak yurtdışındaki gibi Türkiye'deki bankaların batmamasının bir tek nedeni var. O da bankaların alacaklarının yarısından fazlasının yüksek faizli bireysel kaynaklar olması. Eğer alacaklar bireysel değil de kurumsal olsaydı, bizim bankalarımız da batardı." dedi.

TÜRMOB bünyesinde bir kriz masası oluşturduklarını ve burada kriz dönemlerinde neler yapılması gerektiğine dair bir rapor hazırlandığını hatırlatan Türker, ''Bu çalışmamızla işadamlarının sendikası gibi kendimizi riske atacağız. Bunu neden yapıyorsunuz, sizin çıkarınız ne? diye soracak olursanız, bizim müşterilerimizin yüzde 95'ini KOBİ'ler oluşturuyor. Krizin en ağır faturasını çeken KOBİ'lerin iş kaybı yaşaması bizim de sıkıntı çekmemize neden olacak. O yüzden gücümüz yettiği kadar, işadamlarımızın sesi olmaya çalışacağız'' diye konuştu. Panele katılan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Altuğ ise, Türkiye'de 70 milyon insandan 13 milyonunun işsiz olduğuna işaret etti. Altuğ,"Şimdi televizyonlarda çıkanlar, (bizim herşeyimiz iyiydi ama ABD'de başlayan kriz, herşeyi mahvetti) demeye çalışıyor. Bunları söyleyenlerin doğru telafüzlar tercih ettiğini kabul edersek, neden bu kadar işsizimiz vardı? bunların cevaplarının da verilmesi gerekir. Ama durum böyle değil. Durum, yaşanan sıkıntının faturasının küresel krize çıkarılması çalışması. Kriz Türkiye'ye bunca olumsuzluk getirirken aslında bir takım iyilikleri de oldu. Yani aslında krizin ithalatı azaltma ve stoktaki malların eritilmesi noktasında olumlu etkileri de oldu. Bunları da inkâr etmemeliyiz." diye konuştu.

cihan



Bu haber 701 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,605 µs