En Sıcak Konular

İktidarın kesin formülü!

0 0 0000 00:00 tsi
İktidarın kesin formülü! Amerika’da iki Türk akademisyen “iktidarın altın formüllerini” belirliyor. Prof. Ali Akarca ve Prof. Aysıt Tansel, Türk siyasetini ilk kez "formüllerle" açıkladı. Bu formüllere göre AKP’nin 2007 seçimlerde alacağı oy oranı %27.9 il

Seçim analizleri üzerine çalışmalarıyla bilinen saygın “Public Choice Dergisi”nin yer verdiği “'Ekonomik Performans ve Siyasi Sonuçlar: 1950 ve 2004 Yılları Arasında Yapılan Türk Parlamento ve Yerel Seçim Sonuçlarının Analizi" başlıklı makale yoğun ilgi çekti.

Çalışma, Chicago-Illinois Üniversitesi ekonomi profesörlerinden Ali Akarca ve ODTÜ ekonomi profesörlerinden Aysıt Tansel tarafından kaleme alındı. Seçmen davranışını ortaya çıkarmak ve bundan politikacıların davranışları ile ekonomi politikalarını anlamak üzere yola çıkan Prof. Ali Akarca ve Prof. Aysit Tansel, araştırmanın bir başka hedefinin “Türk seçmeninin ve dolayısıyla Türkiye demokrasisinin Avrupa ve ABD örneklerinden çok farklı olmadığını göstermek" olduğunu işaret ediyorlar.

Araştırmanın ilk sonucu, seçmenin, iktidarı değerlendirirken sadece son bir yılın ekonomik gidişatına odaklanması. Bunun için de fiyatlardaki artış üzerinden (enflasyon) gelirlerindeki artışa bakıyor (kişi başı gelirdeki artış). Bu yüzden seçmen tercihlerini belirleyen ekonomik performans değerlendirmesinde büyüme ve enflasyon artışı en önemli iki faktör olarak öne çıkıyor.

Araştırmaya göre seçmen önceki gelişmeleri dikkate almıyor veya unutuyor. Seçim ekonomisinin yaygın uygulanmasının nedeni de seçmenin büyümeye enflasyondan fazla önem vermesi. Koalisyon hükümetleri içinse bu kıstas biraz farklılık gösteriyor. seçmen açısından ekonomik büyüme ana koalisyon ortağının kar hanesine yazılırken, enflasyon tüm koalisyon partilerinin zarar hanesine geçiyor.

Buna göre küçük koalisyon ortaklarının ekonomik koşullardan az etkilenmesi sonucu sık sık koalisyon hükümetleri kurulmasının ve bunların çabuk bozulmasının temelinde seçmen davranışı yatıyor.

Analize göre seçimden bir yıl önce kişi başına düşen GSYİH'da görülen her yüzde birlik artış iktidar partisine yüzde 0,88 oranında oy artışı getiriyor. Fakat koalisyon hükümetlerinde bu durum küçük iktidar partilerinin oyunu etkilemiyor. Enflasyon artışı gibi ekonomik koşullar kötüye gittiğinde ise tüm koalisyon partilerinin oyları aynı derecede etkileniyor. Akarca ve Tansel'in araştırması son bir yılda gerçekleşen enflasyonun her yüzde birlik kısmı için tüm iktidar partilerinin yüzde 0,13 puan oy kaybına uğradıkları sonucuna ulaşıyor.

1995 seçimleri üzerine yaptıkları başka bir araştırma ile muhalefet partilerini de inceleyen Tansel ve Akarca, iktidar partisinin kötü ekonomik performansının bir sonraki seçimlerde genellikle uçlarda yer alan siyasi partilere yaradığı tespitini getiriyor. Araştırmanın dikkat çekici sonuçlarından biri de ana iktidar partisinin aldığı oy oranının bir önceki seçime göre yüzde 18 ve iktidarda kaldığı her yıl için yüzde 5 oranında yıpranması!

Seçimlerin sıklıkla zamanından önce yapılmasının sebebi de bu yıpranma hızının yüksekliği. İktidar partisinin oy kaybetmesinin nedenleri içinde iki temel faktör öne çıkıyor. Birincisi iktidara geçen partinin aldığı kararlar ve diğer partiler ile yaptığı uzlaşılar sonucu taraftarlarının bir kısmını hayal kırıklığına uğratması.
Bugünkü iktidarın durumuna gelince... Çalışma bir seçim tahmini ya da anketi hedefini öngürmüyor. Anak matematik formüllere göre AKP iktidarının 2007'de yüzde kaç yıpranacağını değerlendirilebiliyor.

AKP'nin 2004 yerel seçimlerinde aldığı oy oranının (yüzde 18 + (3X5 yıl) =) yüzde 33 yıpranması, yani yüzde 41,67'den 27,9'a düşmesi bekleniyor. Öte yandan son bir yıllık ekonomik performans tahminlere katıldığında, AKP'nin oy oranının yüzde 5,5 puan daha artmasını öngörüyor. 2005 yılı büyüme (yüzde 7) ve enflasyon (yüzde 5,4) oranları 2006 ilk yarısı için aşağı yukarı aynı olduğu ve bu durumun 2007 ilk çeyreğinde de devam edeceğini varsayıldığında, AKP'nin büyüme ve enflasyon kaynaklı ekonomik performanstan dolayı (0,88x7,0)-(0,13x5,4) = yüzde 5,5 oy kazanması bekleniyor. Akarca, bulguların 2007 seçimlerine uyarlandığında; artı ve eksileriyle AKP'nin oyunun 2007 Martta (yüzde 27,9+ yüzde 5,5) yüzde 33,4 olacağını, Kasım 2007'de ise yüzde 2,9 yıpranma ile yüzde 30,5'e düşeceğini hesaplıyor.

iyibilgi.com



Bu haber 515 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,946 µs