En Sıcak Konular

Emekli soykırım yasasına hayır!

0 0 0000 00:00 tsi
Emekli soykırım yasasına hayır! iyibilgi, çalışan emeklilerin ölüm fermanı anlamına gelen yasayı iptal ettirmek için sizleri eyleme çağırıyor. Emekliye “ya çalışmayı bırak ya da çalışmayı bırak” diyen bu “gereksiz” yasanın iptali için milletvekillerini mail yağmu

Hükümetin çıkardığı yasaya göre çalışan emekliler, ya emekli maaşlarından vazgeçecekler ya da emekli maaşları kadar prim ödeyecekler... Yani 500 lira emekli maaşı yetmediği için mecburen çalışan emekli, çalıştığı için cezalandırılacak. İşin ilginci emekli milletvekilleri bu yasadan muaf tutuluyor.

Bazı yabancı ülkelerde, emeklilerden vergi ya da benzeri kesinti yapılıyor. Ancak o ülkelerde, emeklilere ödenen aylık Türkiye ile kıyaslanamayacak kadar yüksek. IMF "Emekliden vergi alınsın" diyor ama Türkiye’deki emekli karnını bile doyuramıyor. Bugün itibariyle 7,8 milyon emekli var. Bunların büyük kısmı "açlık sınırı" olan 605 YTL’nin altında aylık alıyorlar.

Çalışan emeklilerin çoğu, emekli aylığı yetmediği için mecburen çalışıyor. Onlar da çoluk-çocuğu ile torunlarıyla oynamayı, seyahat etmeyi isterler ama ağır yaşam koşulları karşısında, ayakta durabilme mücadelesi veriyorlar.

iyibilgi bu düzenlemenin bir an önce kaldırılması ya da sembolik bir tutara indirilmesi gerektiğini savunuyor.
Böyle düşünenlerden biri de AKP Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez… Çömez, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da bir mektup göndererek, emeklilerin ödeyeceği primleri artıran yasada değişiklik istedi. Çömez mektubunda şöyle dedi:

“Emekli seçmenim rahatsız”

“Türkiye’de bugün itibarıyla, 7,8 milyon emekli var. Bunlardan belki de yüz binlercesi, emekli maaşları yetmediği için esnaf ve sanatkârlık yapıyor. Dolayısıyla, çok sayıda vatandaşımız bu yasadan ciddi manada etkilenecek. Yasanın, genç nüfusa iş alanı açmak ya da daha doğru bir tanımla gençlerin önünü açmak gibi bir amacı da var şüphesiz. Ancak, uygulamaya kademesiz ve kati bir şekilde geçilmesi pek çok esnaf ve sanatkârı zorda bırakabilecek ve belki de belli bir dönem istihdam sorunu da oluşturabilecektir. Seçim bölgemde pek çok esnaf, bu durumdan ciddi manada şikâyetçidir. Uygulama başlamadan, bu kanunu yeniden değerlendirmek, belki de kademeli bir geçiş dönemi ile başlamak daha doğru olabilir. Yasanın etkileyeceği önemli bir kesimin ilettiği bu şikayeti, zatıalinize iletmenin uygun olacağını düşündüm.”

Emeklinin ölüm fermanı

Birleşik Emekliler Derneği üyeleri de, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın emeklilerle ilgili bazı hükümlerini protesto etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde toplanan ve ellerinde ”Kesintiye hayır”, “Vekile kıyak, emekliye dayak”, “Emekliyi öldüren yasaya hayır” yazılı dövizler taşıyan emekliler, “Emekli sandıkta hesap soracak”, ”Sadaka değil, insanca ücret” sloganları attılar.

Dernek Başkanı Yücel Coşkun, burada yaptığı açıklamada, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın, “emeklinin ölüm fermanı” olduğunu öne sürdü. Yasanın, çalışanı mezarda emekli edeceğini, emekliyi de ölmeden mezara koyacağını savunan Coşkun, yasayla geçinemediği için bir işte çalışan veya iş yeri açan emeklinin kazandığı üç kuruşun elinden alınarak, açlığa mahkûm edileceğini iddia etti.

1 OCAK 2007 TARİHİNDEN İTİBAREN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK YASA KİMİ, NASIL ETKİLİYOR?

Emekli esnaf ve sanatkârlar:

1 Ocak 2007 tarihinden itibaren, iki yoldan birini seçecekler.
Birinci Tercih: Emekli aylığı almaktan vazgeçip, işyerlerini çalıştırmaya ve normal prim ödemeye devam edecekler. Bu durumda, emekli aylığından yoksun kalacaklar. İleride, işyerini kapatırlarsa, tekrar emekli aylığı alabilecekler.
İkinci Tercih: Emekli aylıklarının kesilmesini istemeyenler, aylıklarını kesintisiz olarak almaya devam edecekler. Bu durumda, her ay asgari ücretin, en az yüzde 33.5’i kadar (bu oran bazı iş kollarında 39’a çıkabiliyor) bir sosyal güvenlik destek primini (bugünkü asgari ücrete göre 178 YTL’yi) asgari tutar olarak, devlete ödeyecekler. Asgari ücrete zam geldikçe, ödenecek asgari prim de artacak.

Yanında işçi çalıştıranların, beyan edecekleri aylık kazanç; çalıştırdığı sigortalılardan, en yüksek ücret alanınkinden aşağı olamayacak. Örneğin ayda 1000 YTL ücretle işçi çalıştıran 335 YTL, 2 bin YTL ücret ile işçi çalıştıran da 670 YTL destek primi ödeyecek.
Yanında çalışan kişiye ödediği ücret, asgari ücretin brüt tutarının 6.5 katından fazla ise, ödenecek prim tutarı, asgari ücretin brüt tutarının 6,5 katı üzerinden hesaplanacak (Bugünkü asgari ücrete göre, ayda en fazla 1156 YTL destek primi ödenecek). Asgari ücrete zam geldikçe, ödenecek prim tutarı da artacak.

Emekli şirket ortağı ve tüccarlar:

Bunların durumu da aynen esnaf ve sanatkârların durumu gibi olacak. Serbest meslek erbabı emeklilerin de durumu değişmiyor. Bunlar da, ya emekli aylığı almayacaklar ya da yukarıda belirtildiği gibi, destek primi ödeyecekler.

Ücretli çalışan emekliler:

Ücretli olarak çalışan emeklilerin ücretleri üzerinden, yüzde 33.5 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödenecek bunun yüzde 14’ü (şu anda yüzde 7.5) çalışandan, yüzde 19.5’i ise işverenden alınacak. Yüzde 33.5 olan oran, işyerinin tehlike sınıf ve derecesine göre, yüzde 39’u bulabilecek.

Kaynak: Hürriyet

MİLLETVEKİLLERİNE E-POSTA GÖNDERMEK İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN



Bu haber 455 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,243 µs