En Sıcak Konular

İstanbul Üniversite'sinde rektörlük yarışı

1 Aralık 2008 09:58 tsi
60 bin öğrenci, 5 bin öğretim görevlisi ve 17 fakültesiyle Türkiye’nin dev eğitim yuvası İ.Ü'de rektörlük yarışı tüm hızıyla sürüyor.

Geçmişi yaklaşık 550 yıla dayanan İstanbul Üniversitesi’nde görev süresi dolan Prof. Dr. Mesut Parlak’ın yerine geçecek rektör için büyük yarış start aldı. 13 profesörün aday olduğu ve 16 Aralık’ta gerçeleşecek seçim öncesi adaylar vaatlerini sıraladı. 1974 yılından bu yana tıpçıların yönettiği üniversitenin adayları arasında bu kez de tıp kökenliler çoğunlukta.

Seçim öncesi araştırma şirketi ERA Research & Consultancy bir anket düzenledi. 130 öğretim üyesiyle telefon ve yüz yüze yapılan ankete göre, en beğenilen adaylar Orman Fakültesi’nden Melih Boydak, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Erhun Eyüboğlu ve İstanbul Tıp Fakültesi’nden Ali Akyüz olarak belirlendi. Kulislerde ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından YÖK üyeliği onaylanan Yunus Söylet’in yarışta da Prof. Dr. Erhun Eyüboğlu’nun en önemli rakip olarak gösteriliyor.

GENÇ VE DİNAMİK

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim üyesi 50 yaşındaki Eyüboğlu, seçimlerinde ‘genç ve dinamik rektör adayı’ olarak lanse ediliyor. Sanatçı kişiliği ile de dikkat çeken rektör adayı, “Üniversitelerin en önemli misyonu bilimsel faaliyet. Rektör seçilmem halinde üniversitenin bilimsel çıtasını yükseltmek amacındayım” diyor.

GÜL ONAYLAMIŞTI

Prof. Dr. Yunus Söylet, Eylül 2007’de Bakanlar Kurulu tarafından YÖK üyeliğine atandı ve Kasım 2008’e kadar bu görevi sürdürdü. İstanbul Üniversitesi’nde yapılacak rektörlük seçim takviminin açıklanmasının ardından rektör adayı olduğunu açıklayan Söylet, yasal zorunluluğu olmadığı halde hem aday olup hem adayı seçici kurulda bulunmasının etik olmayacağı gerekçesiyle kendi kararıyla istifa etti. Kulislerde seçimlerin daha önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından YÖK üyeliği onaylanan Söylet’in bir adım önde olduğu konuşuluyor. Söylet, Çocuk Cerrahisi profesörü.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin Eski Dekanı Prof. Dr. Faruk Erzengin, “Gerçekleştireceğine inandığı kesinlikte ve yürekten inandığım hedeflerim size tahhüdümdür” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın başkan olduğu dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Dairesi Başkanlığı yapan veYÖK üyeliğine atanan Prof. Dr. Bülent Zülfikar da Çocuk Hastalıkları Öğretim üyesi.

 Maratondaki tek kadın

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülçin Bermek. 2 çocuk annesi Bermek’in seçim sloganı ise “Önce Üniversite” oldu. Bermek şunları söyledi: “Üniversitemiz dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yerini alacaktır. Bilimsel Araştırma Projeleri Birimimiz’e üniversitemiz döner sermaye gelirlerinden yılda yaklaşık 35 milyon YTL aktarılmasına rağmen araştırmacılarımıza verilen destek yılda yaklaşık 15 milyon YTL’de kalmaktadır. Bunun altında yatan temel sorun olan bürokratik engeller ortadan kaldırılacaktır. Projeye bağlı olarak destek miktarları artırılacaktır. Bilimsel yayın yapan araştırmacılarımıza Vakıf gelirlerimizden ek mali destek verilecektir.”

Bu kapı yüksek öğrenimin simgesi

İstanbul Üniversitesi’nin kuruluş yılı olarak İstanbul’un fethi esas alınıyor. Temellerinin Fatih Sultan Mehmet döneminde atıldığı düşünülen Türkiye’nin en eski üniversitesi. Avrupa’nın da ilk 10 üniversitesinden biri sayılan İstanbul Üniversitesi bugün 11 ayrı yerleşkede eğitim veriyor ve 17 fakültesi bulunuyor. 2600’ü öğretim üyesi, yaklaşık 5000 öğretim elemanı bulunuyor. Cerrahpaşa Tıp ve İstanbul Tıp Fakülteleri’ni de bünyesinde barındıran üniversitenin Beyazıt’ta merkez binasındaki kapısı ise Türkiye’den yüksek öğrenimin simgesi oldu.


akşam



Bu haber 395 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,721 µs