En Sıcak Konular

Bakan Unakıtan'dan hodri meydan

1 Aralık 2008 13:34 tsi
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan,küresel krizin Türkiye'ye etkileri konusunda çok iddialı konuştu.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'nin "mali disiplin ve faiz dışı fazlaya riayet" sayesinde dünyayı saran ekonomik krizden çok yüksek derecede etkilenmediğini belirterek, bu durumu anlatmak için "Anayasa kitapçığı gitti, Türkiye toz-duman oldu. Şimdi kaç anayasa atarsan at, birşey olmaz.Şimdi ansiklopedi at birşey olmaz" ifadesini kullandı.


Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı ve Uluslararası Para Fonu Kamu Maliyesi bölümünce ortaklaşa düzenlenen "Mali Kurallar Çalıştayı"nın açılışında konuşan Unakatın, küresel finansal krizin tüm ülkelerde belirsizlik, ekonomik yavaşlama ve daralmaya neden olduğunu, kriz nedeniyle de ülkelerin mali önlemler paketlerini artarda açıkladığını hatırlattı.
Unakıtan, bu paketlerle, ekonomik daralmanın sona erdirilmesinin yanısıra bozulan dengelerin olumluya çevrilmesinin amaçlandığına işaret ederek, Türkiye'nin de bu gelişmelerden etkilendiğini vurguladı. Söz konusu etkinin ekonomik yavaşlama şeklinde kendisini gösterdiğini kaydeden Unakıtan, "Bu gelişmeye karşı süratle gereken tedbirleri almak zorundayız, alıyoruz, almaya da devam edeceğiz" dedi.

Unakıtan, konuşmasında, "hesabını-kitabını bilmek" diye açıkladığı mali disiplinin önemine dikkat çekti ve hükümetin çok önem verdiğini vurguladığı mali disiplinin "olmazsa olmazları" bulunduğuna işaret ederek şöyle devam etti:

"Türkiye, borç çevirme meselesini mali disiplin sayesinde aşmıştır. Bütçe açıkları geçmişte Türkiye'nin borçlarını artırmış ve faizler altından kalkılamaz hale gelmiştir. Faiz harcamaları hep bir numaralı gider olmuştur. Şimdi Türkiye 50 milyar YTL civarında faiz ödüyor. Bunu aşabilmemiz, Türkiye'nin ülke riskini düşürmemiz için mali disiplin şart. Bunun kuralları da çok önemli. Harcama tavanına, gelir performansına dönük bu güne kadar çeşitli önlemler aldık. Bugünlere de öyle geldik. Mali disiplin olmasaydı, faiz dışı fazlaya riayet etmeseydik, bugün dünyadaki kriz karşısında Türkiye çok yüksek derecede etkilenirdi. Anayasa kitapçığı gitti, Türkiye toz-duman oldu. Şimdi kaç anayasa atarsan at, bir şey olmaz. Şimdi ansiklopedi at bir şey olmaz. Neden? Mali disiplin sayesinde."

Türkiye'nin uzun yıllar bütçe ve cari açık sorunuyla uğraştığına da değinen ve hükümetleri döneminde alınan önlemlerle bütçe açığı konusunda önemli mesafeler kat edildiğini belirten Unakıtan, cari açık yüzünden Türkiye'nin tasarruf yapamadığını anlattı.

Unakıtan, Türkiye'nin tasarruflarının artması gerektiğini vurgulayarak, tasarrufların yetersizliği yüzünden Amerikan'ın parasına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti ve "kazandığımızdan fazlasını harcarsak bir müddet sonra duvara toslayacağımız" uyarısında bulundu.

AA



Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,944 µs