En Sıcak Konular

Hindistan-Pakistan gerilimi için devredeyiz

1 Aralık 2008 14:51 tsi
Hindistan-Pakistan gerilimi için devredeyiz Son dönemde Ortadoğu ve Kafkaslar'da barış girişimiyle dikkat çeken Türkiye, Hindistan'da geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen kanlı terör saldırıları için de harekete geçti

Erdal Şen / Zaman

Ankara, Mumbai kentinde yaklaşık 200 kişinin hayatını kaybettiği saldırılarla ilgili yoğun telefon diplomasisi gerçekleştirdi. Pakistan liderinin talebi üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail, İngiltere başbakanları ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile birer telefon görüşmesi yaptı. Eylemler sebebiyle Güney Asya'nın iki rakip ülkesi Hindistan ile Pakistan arasında ortaya çıkan gerginlikten duyduğu kaygıyı muhataplarına iletti. Dışişleri Bakanı Ali Babacan da Pakistanlı meslektaşını arayarak Yeni Delhi ile olan sorunlu ilişkilerinin düzeltilmesine destek vereceklerini ifade etti.

Mumbai'deki terörist saldırıların hemen ardından gözler Pakistan'a çevrilmiş, Hindistan'daki yetkililerin açıklamalarında Pakistan hedef gösterilmişti. Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, bunun üzerine önceki gün Başbakan Erdoğan'ı aradı ve 'gerilimin düşürülmesi için Ankara'dan yardım isteğini' iletti. Başbakan Erdoğan, Pakistan'dan gelen bu 'acil' telefon üzerine çok yönlü temasa başladı. AK Parti'nin Kızılcahamam'daki kampından telefonla diplomasi trafiğinde bulundu. İngiltere Başbakanı Gordon Brown, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'u aradı. Erdoğan, Brown ile yaptığı görüşmede tırmanan terör olaylarına karşı birlikte mücadele etme çağrısında bulundu. BM Genel Sekreteri ve Olmert'e gerginliğin daha da tırmanmaması için ortak çaba istedi. Erdoğan'ın yaptığı telefon görüşmelerinde muhataplarının hepsinin aynı kaygıları paylaştıklarını ifade ettikleri ve gerginliğin nasıl aşılabileceği konusunda teatide bulundukları bildirildi. Ayrıca bu konuda çaba ve gayretlerin devam edeceğini söyledikleri öğrenildi.

Bu arada, Başbakan Erdoğan'ın saldırıların hemen ardından Hindistan Başbakanı Manmohan Singh'i telefonla arayarak taziyenin yanında teröre karşı ortak mücadele, işbirliği ve dayanışma içinde olduklarını vurguladığı belirtildi.

Türkiye ile Hindistan arasındaki ilişkiler geçtiğimiz hafta Başbakan Erdoğan'ın bu ülkeye yaptığı dört günlük ziyaretle yeni bir ivme kazanmıştı. Ziyaret sırasında uluslararası birçok konuda birlikte adım atılması konusunda mutabık kalındığı belirtilmiş ve iki ülkenin daha sık diyalog içinde olacağı kaydedilmişti. Hindistan, Türkiye'nin Pakistan ve Afganistan üzerindeki etkisini de oldukça önemsiyor.

Saldırılarda Leşker-i Tayyibe bağlantısı güçleniyor

Mumbai kentinde düzenlenen saldırılarla ilgili yakalanan bir militanın, Pakistan merkezli Leşker-i Tayyibe örgütünün eylemlerle bağlantısı olduğunu söylediği bildirildi. Hindistan basınının istihbarat servislerine dayanarak verdiği haberde, saldırıları düzenleyen militanlardan Ajmal Amir Kemal, sorgusunda, saldırganların tümünün Leşker-i Tayyibe tarafından eğitilen Pakistanlılar olduğunu kaydetti. Mumbai'ye de lastik botlarla geldiklerini söyledi. İki ülke arasındaki tartışmalı bölge Keşmir'in bağımsızlığı için mücadele eden Leşker-i Tayyibe, 2001'de Hindistan'daki parlamento binasına saldırı düzenlemişti.

Hindistan'da içişleri bakanı istifa etti

Mumbai'deki saldırıları önleyememek ve kurtarma operasyonlarında rehinelerin hayatını tehlikeye atmakla eleştirilen Hindistan hükümetinden üst düzey iki yetkili istifa etti. Hindistan İçişleri Bakanı Shivraj Patil ve Ulusal Güvenlik Danışmanı MK Narayanan en az 172 kişinin ölümüyle sonuçlanan Mumbai saldırıları nedeniyle görevlerini bıraktı. 2004'ten bu yana Başbakan Manmohan Singh hükümetinde içişleri bakanlığı yapan Patil, istifa mektubunda saldırıların "ahlaki sorumluluğunu" üstlendiğini belirtti. Gözlemciler, istifaları yenilerinin izleyebileceğini belirtiyor.

 



Bu haber 283 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,114 µs