ilginç iddialar | " /> ilginç iddialar | "/>

En Sıcak Konular

Rus gazeteciden ilginç iddialar

1 Aralık 2008 16:29 tsi
Rus gazeteciden ilginç iddialar Dünyanın bir anda gözünü Hindistan'a çevirmesine sebep olan patlamalar ile ilgili olarak Rus gazetesinden çok ilginç bir iddia geldi.

Dünyanın siyasi haritasında yeni bir şey oluştu. Ekonomik kriz ve terör birbirine karışmış durumda. Daha doğru bir ifadeyle terör rakipleri, sıradan çıkarmak için bir vesile haline geldi. Artık dînî ve diğer sebepleri unutabiliriz. Hindistan'ı, silahlıları kullanarak, vurmak istiyorlar. Bununla da onu dünyanın önemli ekonomik güce sahip ülkeleri sırasından çıkarmayı hedefliyorlar. Mumbai'de kanlı saldırıyı düzenleyenlerin Londra'da – Hindistan'ın eski "sahiplerinin" başkentinde – oturduğunu tahmin edebiliriz.

Dünya mali krizi Hindistan ekonomisini de etkiledi. Hindistan borsası yüzde 55 oranında değer kaybına uğradı. Nakit sorunu da kendini göstermeğe başladı, milli para birimi değer kaybetti ve ekonomik büyüme hızını azalttı. Şu anda düzenlenen siyasi taarruzlar ise ateşin içerisine yağ ilave edilmesine benziyor. Yatırımcılar bundan sonra Hindistan'ın sadeceekonomik risklerle değil siyasi risklerle de karşı karşıya kaldığını belirtiyor.

Onların ifadelerine göre Mumbai'de baş gösteren olaylar, sadece Hint toplumunda değil ülke ekonomisinde de uzun vadede kendini hisettirecek sonuçlar doğuracak. Bununla beraber terör saldırıları Hindistan mali pazarını, artık iflasın eşiğine getirdi. Dün borsanın faaliyeti belirsiz bir süreye kadar durduruldu.Yatırım işlerinde uzman olan Aşiş Goyal şu anda risk oranı yüksek olan pazarlara – hem de siyasi sabitlik olmayan bir ülkeye – yatırım yapmanın anlamsız olduğunu belirtiyor. Onun sözlerine göre Mumbai'de baş gösteren olaylar Hindistan'da faaliyet gösteren şirketlerin üretim harcamalarının ani artışına sebep olacak.

Saldırıların tam da Merkez Bankası'nın milli para biriminde devüalasyon önlemek maksadıyla müdahele yapmak istediği ve borsada değer kaybını gidermek için elinden geleni yapmağa hazır olduğu bir zamanda gerçekleşmesi deönemli bir etki unsuru oldu.Önümüzdeki günlerde kapital Hint pazarından hızlı bir şekilde çıkmaya başlayacak. Merkez Bankası'nın tahminlerine göre 2008-2009 yıllarında büyüme oranı yüzde 7.5-8 olacak. Ancak kapitalin hızlı bir şekilde çıkması halinde, bu rakamın tekrar gözden geçirilmesi gerekecek.

2008 yılının 26 Kasım günü yerel saatle tahminen 22:30 sularında silahlıların Mumbai'nin – Maharaca eyaletinin başkenti, ayrıca Hindistan'ın mali merkezi - 11 çeşitli yerinde saldırı düzenlediğini hatırlatalım. İki lüks otel, demiryolu garı, turistler arasında meşhur olan "Leopold" restoranı, yaşam birimleri, hastane ve Mumbai'nin güneyinde yerleşen polis merkezi saldırıya maruz kaldı. Biz şehrin ismini Bombey olarak adlandırmağı tercih ediyoruz. Saldırılar 100'den fazla insanın hayatına mal oldu. Onların içerisinde yabancı ülke vatandaşları da bulunmakta. 300'den fazla insan da yaralandı. Ancak yerel basın hastanelerdeki kaynaklara isnat ederek yaralıların sayısının 900'den fazla olduğunu belirtiyor. Hala hastanelere yaralı taşınıyor. Saldırganlar – AK-47 otomotik silahlar ve el bombalarıyla – İngiltere ve ABD vatandaşlarını hedef almaktaydı.

Terör eylemini ismi fazla duyulmayan Deccan Mücahitleri örgütü üslendi. Olayların gelişim şekli açıktır. Eylem eğitimli gruplar tarafından gerçekleştirildi. Eylemin maksadı ve hedefi gövde gösterisi, korkutma, Hindistan hükümetini ve toplumunu demoralize etmekti. Şehirde yürütülen gerilla eylemlerine benzer bir tarzda saldırı gerçekleştirildi. Birkaç hedefe aynı anda saldırı düzenlenecekti.

Saldırılar ilk anda başarılı olacaktı. Saldırganların önemli bir hissesi önceden öleceklerini veya esir düşeceklerini bilmekteydi. Organizatörler, Hindistan sınırları haricinde örgütün tanınmadığını biliyorlardı. Hindistan mücahitleri örgütü meşhur olacak ve dünya yeni Bin Ladin ile tanışacaktı. 'Allahım son zamanlarda onların sayısı ne kadar çoğaldı.'Hedefler de bilinçli bir şekilde seçilmişti. Dünyaca ünlü şehrin en meşhur noktaları vurulacaktı. Demiryolu garı ve en iyi oteller. Tac – dünyanın en saygın otellerinden birisidir.Genel manada ise 20 milyon nüfusu olan şehirde çeşitli dinin mensupları yaşamakta ve Hindistan'ın en önemli mali merkezi sayılmakta.Bir bakıma Hindistan açısından başkent Yeni Delhi'den daha önemli bir yere sahip.

Alınan haberlere göre saldırganlardan bir hissesi denizden şehre aktarıldı. Onlardan bazılarının saçlarının kıvırcık oldukları da belirtiliyor.Hint özel bir birimleri akıllı bir şekilde çalışıyor. 11 Eylül 2001 Amerika saldırıları ile kıyas yapmaları kaçınılmaz gözüküyor. Amerika saldırıya nasıl tepki verdi? İçeride etkili önlemler alındı, önemli tasarruflar yapıldı. Tehlikenin kaynağı olan ülke Afganistan işgal olundu. Ancak sonralar ise dünyanın en büyük askeri gücüne sahip olan ülkenin Afganistan'ı ve komşu Pakistan'ın olaylara karışan bölgelerini kontrolü altında tutmaya gücü yetmedi.

Mumbai saldırılarının Washington'da düzenlendiği ortaya çıkarsa buna hayret etmemek gerekiyor.Uzun bir süredir ki ABD kendi ajanı Bin Ladin'i yakalayamıyor. El-Kaide'nin hâlâ dünyayı korkuttuğunu görmek çok komik. Ancak belirtilen deliller eylemlerin gerçek organizatörlerini unutturuyor.Hindistan'ın, İngiliz imparatorluk tacının pırlantası olduğunu herkes bilmekte. Londra onu kaybetmeye hazır değil. Dünya mali kriz tüm Avrupa ülkelerini – İngiltere de istisna olmamakla – ağır bir şekilde etkiledi.

Her zaman olduğu gibi Londra resmileri sorunlarını –caydırıcı önlemler alarak - asgariye indirmeğe çalışıyor. İngilizler dünyadaki etkin konumlarını muhafaza etmek ve lider ülke olmak için böyle bir yol tercih ettiler.Ancak bunun için kurban gerekli. Onu buldular – Hindistan. İngiltere'nin bölgede pozisyonunu kuvvetlendirmesi için kaotik ortama ihtiyacı var. Kaotik ortam hükümet değişimini doğurabilir. Bombay'deki terör saldırısının gerçek sebebi budur. Milletlerarası ilişkiler ince bir iptir. Her ani harekat onun koparılmasına yol açabilir. Ancak koparılmağa başlandığı zaman da kimsenin gözünün yaşına bakılmıyor.

Mumbai'de dökülen kan, planlı bir şekilde uzun bir süredir hazırlanan ve Hindistan rejimini hedef olan bir operasyonun sonucudur.İngiltere tarih sayfalarına karışmak istenmiyor. Mumbai saldırılarının Londra'da planlandığı da düşünülebilir.

 Rus Pravda Gazetesi



Bu haber 1,027 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,685 µs