En Sıcak Konular

Ortadoğu Clinton'u beğenmedi!

1 Aralık 2008 17:35 tsi
Ortadoğu Clinton'u beğenmedi! Obama`nın Hillary Clinton`u dışişleri bakanı olarak seçmesi, İsrail`i mutlu etti, İran ve Arap dünyası ise temkinli.

ABD'nin yeni başkanı Barack Obama`nın Hillary Clinton`u dışişleri bakanı olarak seçmesi, İsrail`i mutlu ederken, sekiz yıllık Amerikan politikalarının felaketlere yol açtığını düşünen İran ve Arap dünyasında aynı duygulara yol açmadı.

Clinton, başkan adaylığı yarışı sırasında Obama`dan daha sert söylemlerle öne çıkmış, Obama`nın İran ve Kuzey Kore ile ilgili ``doğrudan görüşme`` vaatlerini `saflık` olmakla eleştirerek, İsrail`e saldırması durumunda İran`ı `yok etme` sözü vermişti.

İsrailli üst düzey bir yetkili, Hillary Clinton`un göreve gelmesinin, İsrail`in Amerika ile ilişkilerinin devamlılığına işaret ettiğini belirtti. Tel Aviv`deki Bar Ilan Universite`sinden siyaset bilimci Shmuel Sandler de, bu atamanın İsrail için çok iyi olduğu görüşünde.

İsrailliler daha çok, geçtiğimiz Temmuz ayında sunduğu İsrail- Filistin ihtilafı konulu gizli raporda İsrail'i eleştiren
Deniz Kuvvetlerinden emekli general James Jones'un ulusal güvenlik danışmanı olmasından endişeliler.

Rueters'ın analizine göre, Başkan George Bush döneminde Amerikan dış politikasının İsrail yanlısı hareket ettiğine tanık olan Filistinliler ise bu yeni atama karşısında temkinli. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas`ın yardımcısı Nimer Hammad `herşeye sıfırdan başlamak zorunda kalmamalıyız` dedi ve ekledi: `Hillary Clinton`un yaklaşımını ancak görevine başladıktan sonra değerlendirebiliriz`.

Obama - Clinton ikilisinin şimdiki yönetimden her durumda daha iyi olacağına inanan Arap dünyasında ise gelecek hakkındaki yorumlar çok umut verici değil. Irak ile ilgili büyük değişiklikler vadeden Obama`nın Filistin konusuna aynı cesaretle yaklaşamayacağını iddia eden siyaset yorumcuları, Ortadoğu`da birden fazla önemli politik açılımın imkansız olduğunu düşünüyor.

Mısırlı siyaset uzmanı Dia Raşwan, "Kim olursa olsun eski yönetimden iyi olacaktır, ancak Orta Doğu'da gerçek bir değişim yaşanacağını sanmıyorum" diyor. Obama'nın ekibinde İsrail yanlısı pek çok politikacı ve uzman bulunduğunun latnı çizen Raşwan, herhangi bir politika değişiminin İsrail-Filistin anlaşmazlığına değil Irak veya İran'a odaklanacağı görüşünde. Raşwan, "Obama, Irak'ta büyük bir değişiklik yapmaya çalışacak. Aynı bölgede iki büyük değişiklik yapamaz. Bu siyasi bir intihar olur" ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan, Clinton'un İsrail yanlısı tavrı konusunda kötümser olsa da, Şii'lerin bölgesel güç olmasının engelleneceğinden memnun. Suudi siyaset uzmanı Halid el Dakhil, "İran konusundaki şahinliği memnuniyetle karşılanacak ve Obama'nın güvercinliğini dengeleyecek. Suriyelilerin ve İranlıların bundan hoşlanacağını sanmıyorum" dedi.

Suriye Devlet Başkan Yardımcısı Faruk el Şara ise geçen hafta, Şam'ın yeni yönetim konusunda "sınırlı bir iyimserlik" hissettiğini söylemişti. Ancak Suriyelilerin bir kısmı, Clinton'un en azından selefi Rice'tan daha iyi olacağını düşünüyor.

Tahran Üniversitesi Kuzey Amerika Çalışmaları Merkezinden Muhammed Marandi ise ABD politikasının bölgede değişen güç dengesini dikkate almak zorunda olduğunu söyledi ve "Yeni yönetimin, gerilimi azaltmak için daha rasyonel davranma fırsatı var" görüşünü savundu.



Bu haber 271 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,115 µs