En Sıcak Konular

Suudi Arabistan'da 'radikal dincilik'le mücadele!

1 Aralık 2008 23:09 tsi
Suudi Arabistan'da 'radikal dincilik'le mücadele! Suudi Arabistan'da ironi. Eğitim Bakanlığı, gençleri aşırı dincilikten korumak için kitap yasaklama yoluna gidiyor.

Radikal söylemlerle mücadele kapsamında çalışmalar yapan Suudi yetkililer şimdi de okul kütüphanelerindeki `saldırgan`kitapları ayıklama kararı aldı.

Suudi Arabistan Milli Eğitim Bakanlığı, yeni yetişen nesli, sapkın ideolojilerden korumak maksadıyla radikal fikirlerin yer aldığını iddia ettiği bazı kitapları, yasaklama kararı aldı.

`Müslüman Kardeşler` hareketini tehlikeli ideolojilerden biri olarak nitelendiren Suudi yetkililerin yasakladığı kitaplar arasında, `Seyyid Kutup Hakkında Yalanlar` ve `Allah Yolunda Cihad` isimli iki kitap da yer alıyor.
Birçok önemli Suudi akademisyen ve düşünür, bakanlığın bu kararını desteklediğini duyurdu. Bu akademisyenlere göre, bu kitapları yasaklama kararı, radikal fikirlerle, dini aşırılıklarla mücadelede ve kolaylıkla terör ağına düşebilecek gençleri koruma yolunda çok önemli bir adım. Bakanlık yetkilileri, aşırılık içerdiğini öne sürdüğü tüm kitapların, okul kütüphanelerinden kaldırılacağını duyurdu.

Suudi Arabistan`da yeni eğitim yılı başında bir grup akademisyen, ülkenin istikrar ve güvenliğini tehlikeye atabilecek şiddet çağrısı içeren aşırı fikirlerin yer aldığı kitaplarla mücadele çağrısında bulunmuştu.
Suudi Arabistan yetkilileri, bu kararın yanısıra, gençleri `radikal İslam` tehlikesine karşı eğitim ve bilinçlendirme programları da düzenliyor. Bu kapsamda öğretmenlerin resmi ders programı dışında öğrencilere aktardığı iddia edilen bilgiler ve görüşler de denetleniyor.

dunyabulteni



Bu haber 841 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,825 µs