En Sıcak Konular

Dolar yeniden 1,60'ın üzerinde

2 Aralık 2008 09:23 tsi
Haftaya 1.57 YTL’den başlayan dolar, borsa cephesinde yaşanan olumsuzluğun etkisiyle yönünü yukarı çevirdi. Bankalar arası piyasada dolar 1.60'ın üzerine çıktı.

ABD borsalarında yüzde 7'nin üzerinde kayıpla kapanması sonrası dolar bu sabah ilk  işlemlerde 1.61 YTL'nin üzerinde işlem görürken, tezgahüstü piyasada gösterge bileşik faiz yüzde 20.65'e yükseldi.
  
ABD Ekonomi Araştırmaları Ofisi'nin ABD ekonomisinin neredeyse bir yıldır resesyonda olduğu açıklaması ve Fed  Başkanı Ben Bernanke'nin Fed'in devlet bonosu ve tahvilleri almaya devam etmek gibi uç politika seçeneklerini de göz  önünde tuttuğu yönündeki açıklaması da piyasalardaki olumsuz havayı destekledi. Dow Jones dün yüzde 7.7  düşüşle kapandı.
  
Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen ve imalat sanayinin son 10 yıl veya daha uzun bir sürenin en keskin daralmasını  yaşadığını gösteren veriler kredi krizinden etkilenen şirketlerin ve ailelerin yaşadığı zorlukları tekrar dikkatlerin odağına  getirdi.
  
Yabancı bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Ayı piyasalarında tepki yükselişi sona ermişe benziyor. Global hisse  senetleri geçen hafta elde ettiği kazanımların büyük bir bölümünü geri veriyor. Bunun hem dolar hem de bono  piyasasına yansıması tabi ki yukarı yönlü olacaktır. Teknik açıdan 1.65 YTL mümkün görünüyor" dedi.
  
Bankalararası piyasada  dün spot kapanışta 1.5970/1.6010 YTL'den kapanan dolar/YTL kotasyonları bu  sabah 08:55 itibarıyla 1.6170/1.6215 YTL seviyesinden işlem gördü.
  
Tahvil/bono piyasasında 23 Haziran 2010 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot ve valörlü kapanışta yüzde  20.54 olurken bu gün gösterge tahvilin bileşik faizi tezgahüstü piyasada yüzde 20.65/20.92 oldu.
  
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı sunumda, fiyat istikrarını  sağlama temel amacı ile çelişmemek kaydıyla, önümüzdeki dönemde piyasada YTL likidite sıkışıklığı arttığı takdirde,  teknik faiz indirimi erkene alınarak operasyonel yapının değiştirilebileceğini söyledi. Yılmaz gerekli görülmesi halinde,  repo işlemlerinde fonlama vadesinin uzatabileceğini, ikinci el piyasadan doğrudan DİBS alımları yapılabileceğini de  belirtti.

Gazeteport



Bu haber 358 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,435 µs