En Sıcak Konular

Devlete türban giydirilmesine izin vermeyiz!

2 Aralık 2008 09:30 tsi
Devlete türban giydirilmesine izin vermeyiz! Fikret Bila'ya konuşan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal çarşaf ve türban konusunda yapılan "açılımın" adını nihayet koydu!

Baykal: Tek parti zihniyetine mi dönelim

Fikret Bila / Milliyet

CHP lideri Deniz Baykal’ın, partisine katılan başörtülü, türbanlı ve çarşaflı kadınlara rozet takmasıyla başlayan tartışma sürüyor. Baykal, oy almak için örtülü kesime doğru “açılım” yapmakla, laiklik başta olmak üzere parti ilkelerinden sapmakla suçlanıyor.
Baykal’a, dün yaptığımız görüşmede bu eleştirileri anımsattım ve yanıtlarını sordum.

‘Açılım demedim’

Aralarında çarşaflıların da bulunduğu kadınları partiye alarak parti ilkelerinden ödün vermekle suçlanıyorsunuz. Bu açılımın bir saptama olduğu eleştirisine ne diyorsunuz?

- Hiç ilgisi yok. Benim ağzımdan hiç ‘açılım’ sözcüğünü duydunuz mu? Ben hiç ‘açılım’ demedim. Açılım, planlı, programlı olur ve kesime ulaşmayı hedefler. Böyle bir şey yok. Ben, insani ve ahlaki bir davranışta bulundum. ‘Partinize gelmek istiyoruz, kıyafetimiz sorun olur mu’ diye sorunlara, ‘ne demek, başımızın üstünde yeriniz var’ dedim. Bu, demokratlığın gereği, insani ve ahlaki bir tutumdur. Parti ilkelerinden, temel politikalarından ödün vermek söz konusu bile olamaz.

‘Kıyafet kodu mu belirleyelim?’

Siz açılım değil diyorsunuz ama medya ‘açılım’ demekte ısrarlı. Örtülü kadınların özellikle seçildiği, seçime dönük şov yapıldığı eleştirisi var.

- Partiye gelmek isteyen insanlara ‘sizin kıyafetiniz müsait değil, gelmeyin mi’ diyelim? Veya ‘kıyafetini değiştir de öyle gel mi’ diyelim? Böyle bir şey olabilir mi? Kıyafet kodu mu belirleyeceğiz? Kıyafet talimatnamesi mi yayımlayacağız?

‘Simge olmaktan çıkardık’

Türbanı siyasi simge olarak kullananları eleştirdiniz. Başbakan Erdoğan’ı, dini değerler üzerinden siyaset yapmakla, türbanı siyasi simge haline getirmekle suçladınız. Şimdi aynı suçlama size yöneltiliyor?

- Tam aksine. Bizim bu tavrımız örtünmeyi, türbanı siyasi simge olmaktan çıkarıyor. Artık sokakta gördüğünüz her başı örtülü kadın için ‘bu AKP’lidir’ diyemezsiniz. Örtülü kadınların da CHP’li olduğu, olabileceği görüldü. Bu, siyasi simgenin kırılmasıdır. Artık peşinen böyle bir yargıya kimse varamaz.

‘Tek partiye mi dönelim?’

‘Baykal, herkese kapımız açık diyor ama örtülü kesimden CHP’ye oy gelmez’ yorumlarına ne diyorsunuz?

- CHP’ye oy verenler, destekleyenler arasında örtülü olan da var olmayan da var. Çarşaflı olanlar da var. Ama Atatürk ve laiklik karşıtları arasında örtülü olanlar da var açık olanlar da var. Bizden istenen nedir? Ben partiye gelmiş örtülü bir kadını nasıl geri çeviririm? Tek parti zihniyetine mi dönelim? Biliyorsunuz, tek parti döneminde, Kızılay’a, Atatürk Bulvarı’na köylüleri poturlu, şalvarlı diye sokmazlardı. Şimdi CHP’den beklenen, bu zihniyetin bir uzantısı gibi davranması mıdır? Tek parti dönemine dönmesi midir?

‘Âşık Veysel’e yapılan muamele’

Başörtülü, türbanlı kadınların parti genel merkezindeki çalışmaları izleyebileceklerini söylediniz. Bu sözleriniz de eleştirildi.

- Ne yani, bu insanlarımıza Âşık Veysel’e yapılan muamele gibi muamele yapmamız mı isteniyor? Tek parti döneminde Kızılay’a poturlu, şalvarlı diye sokulmayanlar arasında Âşık Veysel de vardır. Âşık Veysel, Atatürk’le görüşmek üzere yola çıkar. Yollarda ne bulduysa, çoğu kez yürüyerek, konaklayarak Ankara’ya gelir. Kızılay’da bulvara geldiğinde jandarma, Âşık Veysel’i kıyafeti nedeniyle çevirir. Bulvara sokmaz. ‘Kıyafetin uygun değil’ der. Âşık Veysel, çaresiz, bulvardan döner ve Atatürk’le görüşemez. Şimdi bizim insanlarımıza o dönemdeki gibi davranmamız mı bekleniyor? ‘Senin başın örtülü, sen poturlusun, çarşaflısın, şalvarlısın, parti merkezine giremezsin, gelemezsin’ diyebiliriz miyiz? Bu halk bizim. Biz Cumhuriyet Halk Partisi’yiz. Adı üzerinde halk partisi, halkın partisi. Kıyafetin siyaseti olur mu?

‘Devlete giydirmem’

Bu tutumunuzla üniversitelerde türban yasağı konusundaki tutumunuzun çeliştiği eleştirisine ne diyorsunuz? ‘Baykal, türban yasağını da kaldırsın’ deniliyor?

- Vatandaşımız istediği gibi giyinir. Buna kimse karışamaz. Ama Türkiye bir hukuk devleti. Devlete türban, çarşaf giydirilmesine müsaade etmeyiz. O ayrı bir konu. Bizim üniversitelerde türbanla ilgili tavrımız değişmez. Anayasa, Anayasa Mahkemesi kararları ortada. Danıştay kararı, AİHM kararı ortada. Partimizde başı örtülü olanlar veya son dönemde katılanların da bizden böyle değişiklik talepleri yok. CHP’yi, politikalarını bilerek geliyorlar.



Bu haber 268 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,796 µs