kritik karar | " /> kritik karar | "/>

En Sıcak Konular

Ergenekon'da kritik karar

2 Aralık 2008 20:26 tsi
Ergenekon'da kritik karar Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, MİT’in hazırladığı iki Susurluk raporu ile Kutlu Savaş’ın hazırladığı Susurluk raporunu istemeye karar verdi. Bugünkü duruşma, gergin anlara sahne oldu. Detaylar...

Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, MİT'in hazırladığı iki Susurluk raporu ile Kutlu Savaş'ın hazırladığı Susurluk raporunu istedi


ERGENEKON'DA BUGÜN
''Ergenekon'' davasının bugünkü duruşmasında, tutuklu sanıklarından emekli Binbaşı Fikret Emek'in çapraz sorgusu yapıldı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın öğleden sonraki bölümünde çapraz sorgusu yapılan Fikret Emek, önce Cumhuriyet savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın'ın sorularını yanıtladı.

Pekgüzel'in, Eskişehir'deki annesine ait evde ele geçirilen malzemelerle ilgili sorular yönelttiği Emek, bu patlayıcıların kendisinde hatırası olduğunu belirterek, bu malzemeleri operasyonlarda kullanmak düşüncesiyle toplayıp, bu eve getirdiğini söyledi.

Emek, Pekgüzel'in, Genelkurmay Başkanlığı ile ilgili gizli belgelerin yer aldığı CD'nin kendisine nasıl ulaştığı yönündeki sorusu üzerine, bunun CD değil bir bir disket olduğunu ifade ederek, ''İhbar mahiyetindeydi. Yönlendirici, çarpıtıcı şeyler içerdiğinden dolayı aslı olmadığını değerlendirerek komutanlarımla da paylaşmadım. İstihbaratçı olarak haber kaynağımı söyleyemem, ama bana bu disket postayla geldi'' dedi.

Savcı Nihat Taşkın'ın, ''Radikal İslami gruplarca oluşturulan Hizbut Tahrir ve İBDA/C gibi örgütleri istihbarat amaçlı kullandınız mı?'' şeklindeki sorusuna Emek, ''Hayır'' yanıtını verdi.

Taşkın'ın, ''Eskişehir'deki evde elde edilen el bombalarını 'kendim götürdüm' diyorsunuz, ama parmak izinizin olmamasını nasıl açıklıyorsunuz?'' sorusuna Emek, ''O bombalar 11 yıldan beri Eskişehir'de duruyor. Hiçbir şekilde yer değiştirme veya temizleme gibi nedenlerle ellemem söz konusu olmadı. Hatta bombaların bazıları küflenmişti. Bundan dolayı parmak izimin olmaması normaldir'' şeklinde konuştu.

-GAZETEYE ATILAN BOMBALAR İLE BULUNAN BOMBALAR BENZER İDDİASI-

Emek, davaya müdahil olan Cumhuriyet Gazetesinin avukatı Bülent Utku'nun, ''Cumhuriyet Gazetesine atılan el bombaları ile sizin evde ele geçirilen bombaların kafile numaraları aynı ve bombaların benzer olmasını nasıl yorumluyorsunuz?'' şeklindeki sorusuna da ''Maksatlı olarak soruyorsunuz. O yorum size aittir. Ben kimseye bomba falan vermedim'' yanıtını verdi.

Utku'nun, ''MKE, Eskişehir'deki bombaların bir kısmının kendi yapımı olduğunu ve askeriyeye verdiğini söylüyor. Siz de operasyonlarda teröristlerden aldığınızı söylüyorsunuz'' şeklindeki hatırlatması üzerine Emek, karakol baskınlarında terör örgütü elemanlarının malzemeleri aldıklarını, kendilerinin de operasyonlarda bu tür silah ve patlayıcılara el koyduklarını söyledi.

Fikret Emek, başka bir soru üzerine de kod ismi bulunmadığını, ancak lakapları olduğunu belirterek, her operasyon döneminde farklı isimler kullandıklarını ve 20'ye yakın lakabı olduğunu belirtti.

Emek, başka bir soruya karşılık da el bombaları üzerinde kafile numarası ve seri numaralarının farklı olduğunun ifade edildiğini anlattı.

-MÜDAHİL AVUKATININ SORULARINA TEPKİ-

Daha sonra, müdahil Şebnem Korur Fincancı'nın avukatı Özkan Yücel'in, ''TSK'nın bombaları alabilmeniz için bir düzenlemesi var mı?'' şeklindeki sorusuna Emek, ''Hayır'' yanıtını verdi.

Avukat Yücel, sorularını Emek'e yöneltirken bazı sanık ve avukatlar kendisine tepki gösterdi. Yücel, Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün'den bu duruma engel olmasını istedi. Başkan Şengün de sanık ve avukatları uyararak, müdahillerin soru sorabileceğini belirtti.

Bu sırada söz alan eski Yüzbaşı Mehmet Zekeriya Öztürk'ün avukatı Yaşar Ağsu'nun, ''Bu dava, TSK'nın işlerinin deşifre edilmesi davası değildir. Bir terör örgütü davasıdır. Bu soruları mahkeme re'sen engellemelidir'' demesi üzerine Başkan Şengün, ''Mahkeme itiraz olmadan bir şey yapmaz'' ifadesini kullandı.

-BAŞKAN ŞENGÜN: ''TSK GANİMET TOPLAMAZ''-

Daha sonra sorularını yöneltmeye devam eden Yücel'e Başkan Şengün, ''TSK'nın kendine özgü kuralları vardır. TSK ganimet toplamaz. Alan kişinin kendi hatası, kendi suçudur. TSK'nın değil'' dedi.

Özkan Yücel'in, ''İstihbarat görevi yaptınız. Olur da teröristlerin eline geçerseniz...'' dediği sırada Emek, bağırarak, ''Bu nasıl soru. Yazıklar olsun. Hiçbir sorunuza cevap vermiyorum'' diye konuştu.

-AYDIN YÜKSEK SALONDAN ÇIKARILDI-

Bu sırada oturduğu yerden sorulara tepki gösteren tutuklu sanık Aydın Yüksek, Mahkeme Heyeti Başkanı Şengün tarafından salondan dışarı çıkarıldı.

Ardından müdahil Şebnem Korur Fincancı'nın avukatı Özkan Yücel, soru soracağını belirterek, Fikret Emek'e sorularını yöneltti.
Yücel soru sorarken sık sık gergin anlar yaşanırken, tutuklu sanıklardan Hayrettin Ertekin'in avukatı Lütfi İşbulan, ''Bu sorular başka bir alanda mı kullanılacak? Biz artık bu soruları duymak istemiyoruz. Çapraz sorgu yanlış yapılmaktadır'' dedi.

Yücel, bunun üzerine ''Bu soruları soracağız. Cevap vermeyebilir. Bu sorular mahkeme dosyasında kullanılacaktır. Bu sorumuza cevap vermekten kaçındıkları tutanakta yer alsın diye sorularımı sormaya devam edeceğim'' diye konuştu.

Avukat Yücel'in Emek'e, ''İstihbari bilgi olan disket 1 tane mi, 5 tane mi?'' şeklindeki sorusuna da Başkan Şengün tarafından itiraz edildi.

Bunun üzerine Yücel, ''sanıkların beyanının Allah kelamı olmadığını'' ifade ederek, Başkan Şengün'den itirazının gerekçesini açıklamasını talep etti.

Başkan Şengün de mahkemeyle tartışılmaması konusunda uyarılarda bulunarak, avukat Yücel'in mikrofonunun alınmasını istedi.
Müdahil avukatının itirazın gerekçesi konusunda itiraz etmesi üzerine Başkan Şengün, ''Kavgayla, tartışmayla bir yere varamayız. Birbirimize tahammül etmeyi bileceğiz'' dedi.



Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,344 µs