'ölüm kuyuları' gerçek mi? | " /> 'ölüm kuyuları' gerçek mi? | "/>

En Sıcak Konular

Güney'in 'ölüm kuyuları' gerçek mi?

3 Aralık 2008 14:54 tsi
Güney'in 'ölüm kuyuları' gerçek mi? Tuncay Güney’in “Kürtlerin öldürülüp asit çukurlarına atıldığı” iddiası gündemdeki yerini korurken, Savcılık kararıyla açtırılan bir kuyudan bakın ne çıktı!

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi’ne başvuruda bulunan Fatma Tunç, on yıl önce kaçırılan eşinin Kızıltepe Katarlı köyünde bulunan su kuyusunun içinde olabileceğini söyledi. Savcılık kararıyla yapılan araştırmada kuyudan insan kemikleri çıkınca, yakınları kaybolan 14 aile de savcılığa başvurarak bulunan kemiklerin araştırılmasını istedi. İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilen kemiklerin DNA ile kime ait olduğu belirlenecek.

10 yıl önce kaçırıldı

Ergenekon’un kara kutusu Tuncay Güney’in dillendirdiği ve  Taraf’ın dün gündeme getirdiği asit çukuruna atılan çok sayıda Kürt ile ilgili iddilar gündemdeki yerini korurken, Mardin Kızıltepe Katarlı Köyü’nde açılan bir kuyudan üç insana ait kafatası ve kemikler çıktı. Fatma Tunç, 1994’te Kızıltepe’ye bağlı Kengerli köyünde ikamet ettiklerini, 1994’ün Ramazan ayına üç gün kala, akşam saatlerinde sarı ve beyaz renkli iki plakasız arabanın evinin önünde durduğunu söyledi. Arabadan inen maskeli ve silahlı kişilerin evin her tarafını sarıp ateş açtıklarını ve eşi Yusuf Tunç’u zorla arabaya bindirdiklerini ve o zaman 40 yaşında olan eşinden haber alamadıklarını söyledi.

Yardım istedi, Savcılık el koydu

Eşinin neden kaçırıldığını bilmediğini anlatan Fatma Tunç, 2004’te İnsan Hakları Derneği Mardin Şubesi’ne başvurarak yardım talebinde bulundu. Bu yılın Temmuz ayında tekrar İHD Mardin Şubesi’ne başvuruda bulunan Fatma Tunç eşinin cesedinin Kızıltepe Katarlı köyünde bulunan su kuyusunun içinde olabileceği yönünde duyumlar aldığını ve bu kuyunun açılması için gerekli hukuki girişimlerin başlatılmasını talep etti. Dernek yöneticilerinden  Avukatlar Erdal Kuzu ve Hüseyin Cangir’e vekalet veren Tunç’un talebi avukatlar vasıtasıyla Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletildi. Başvuruda söz konusu kuyunun açılması, içinde ceset çıkması halinde DNA eşleştirilmelerinin yapılması talep edildi.

Kuyudan insan kemikleri çıktı

Kızıltepe Savcılığı da 17 Ekim 2008’de kuyunun açılmasına karar verdi. Aynı gün Kızıltepe Cumhuriyet Savcısı, Jandarma olay yeri inceleme ekibi ve Bektaş Karakolu’ndan bir grup askerle kuyu sabah saat 11.00 civarında açıldı. Kuyuya inen işçi, kuyu ağzına yaklaşık olarak yedi metre mesafede bulunan ve kuyunun kenarında bulunan bir oyukta sırt kısmı dışarıda olacak şekilde üzerinde elbiseleri bulunan bir ceset buldu.

Çuval içinde yukarı çekilen cesedin ilk incelemesinde elbiselerin bozulmamış olduğu görüldü. Cesedin üstünde siyah bir pantolon, siyah çorap, kadın terliği ve üstünde koyu sarı renkli bir kazağın olduğu ve ayrıca kafatasının olmadığı görüldü. Kuyuya ikinci sefer inen işçi, kuyu tabanında iki kafatası, terlik ve bozulmamış elbiseler çıkarttı. Aynı gün saat 16’ ya kadar devam eden çalışmalarda iki kafatası ve kemik parçalarının yanı sıra elbise, terlik ve köpeğe ait olduğu tahmin edilen kemik parçaları çıkartılırken kazılan yerde yeni bir cesede ait olabileceği izlenimi verecek kemik parçasının bulunmaması neden ile çalışmaya son verilerek kuyu kapatıldı.

İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu, “Elde edilen deliller savcılık tarafından hazırlık soruşturmasına delil olarak konulmuştur” diyerek, “Kızıltepe Cumhuriyet Başavcılığı tarafından hazırlık soruşturması devam etmektedir” dedi.

14 kayıp yakını başvurdu

Tunç, gerçekleştirilen işlemler ve elde edilen sonuçların faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması için bir umut niteliğinde olduğunu, nitekim 14 ailenin de kendilerine başvurarak cesetlerin kendilerine ait olabileceğini söyledi. Cesetlerin adli veya politik nedenlerle kuyuya atılıp atılmadığının henüz belirsiz olduğunu, ancak köyün boşaltıldığı tarihlerin bölgede yoğun faili meçhul cinayetlerin yaşandığı döneme denk geldiğini anlattı. Kuzu, çıkarılan kemiklerin ve kafatasının İstanbul Adli Tıp Enstitüsü’ne gönderildiğini ve DNA ve resimleme çalışmasıyla cesetlerin kime ait olduğunun bulunacağını ifade etti.

Taraf



Bu haber 1,896 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,213 µs