En Sıcak Konular

CHP'de tek parti depremi

3 Aralık 2008 15:56 tsi
Baykal'ın tek parti dönemini yerden yere vurması bazı CHP'lileri şoke etti. Necla Arat tepkisini yüksek sesle dile getirdi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın çarşaf açılımını savunurken tek parti zihniyetini eleştirmesine parti içinden tepki geldi.

CHP İstanbul Milletvekili Necla Arat, Baykal'ın sözlerinin milletvekilleri arasında 'reddi miras' olarak yorumlandığını söyledi.

TBMM'de gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevaplayan Necla Arat, Baykal'ın sözlerinin bir özeleştiri mi yoksa reddi miras mı olduğuna ilişkin bir soru üzerine, "Sanıyorum milletvekili arkadaşların arasında bir reddi miras olarak yorumlandı. Oldukça büyük bir rahatsızlık uyandırdı. Özeleştiri olması söz konusu değil. Özeleştiri yapacaksak, başka bağlamlarda yapmamız lazım. Sosyal demokrat bir parti, temel ilkeleri acaba Türkiye'de yaşanıyor mu? Bunu tartışmamız lazım diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

TEK PARTİ DÖNEMİNE HAKSIZLIK İDDİASI

"Tek parti dönemini eleştirirken, bu içinde yaşadığımız yıldan 1930-40'lı yıllara yaparken haksızlık yapıyoruz gibi geliyor bana" diyen Necla Arat, Baykal'ın söz konusu dönemi eleştirirken verdiği örneklerin de yanlış olduğunu savundu.

BAYKAL'A KARŞI DEVRİMCİ İMASI

Baykal'ın gündeme getirdiği, Aşık Veysel'in kıyafeti nedeniyle Atatürk ile görüştürülmesi olayın doğru olmayabileceğini iddia eden Arat, tarihçilerin bu tür örneklerin kanıtlanamadığını söylediğini kaydetti. Arat, "Bu örnekler genellikle karşı devrimci çevrelerce 85 yıldır çeşitli vesilelerle uydurdukları örneklerdir. Tabii CHP Genel Başkanı'nın bunu meşrulaştıran bir tarzda konuşması da çok şık olmadı diye düşünüyorum." dedi.

PARTİ MECLİSİ'NDE TARTIŞILMALI

Bu konuyu CHP Parti Meclisi'nde gündeme getirip getirmeyeceğinin sorulması üzerine Arat, bu konunun PM'de tartışılması gerektiğini söyledi. Bunların kamuoyunda, medyada tartışılmasının yeterli ve doğru olmadığını dile getiren Arat, herkes görüşünü ifade ettikten sonra bir noktaya varılabileceğini kaydetti.

ÜST YÖNETİMDE GÖRÜŞÜLMEDİ

Baykal'ın son açıklamasının bir politika değişikliği olup olmadığına ilişkin bir soruya karşılık da Arat, "Politika değişikliği olabilmesi için PM'de görüşülmesi, ondan sonra bir karar varmamız gerekirdi. Oysa anladığımız kadarıyla iki-üç kişinin arasında bir kaç aydır konuşlan bir konu. Milletvekillerine hiçbir yansıması olmadı. O yüzden 97 milletvekilinin de bir yerde insan hakları, milletvekili hakları çiğneniyor." diyerek bu duruma tepki gösterdi.

VEYSEL'İN KOVULMASI OLAYINA İNANMAK İSTEMİYOR

CHP'li Necla Arat, "Aşık Veysel olayı da şehir efsanesi mi?" şeklindeki bir soru üzerine, "Aşık Veysel olayının doğru olmadığını söyleyen tarihçi arkadaşlar var. Tabi ki bu konuda elimizde belgeler olmadığını için açıkçası bir şey söylemek mümkün değil. Ama bunun net ve doğru olduğunu televizyon ekranlarında söylediğimiz zaman pek çok insan bunun doğruluğuna inanacaktır." şeklinde konuştu.

ÖZAL'IN MİRASI BAYKAL'DA

Necla Arat Baykal'ın, 'alışacaksınız' dediğinin hatırlatılması üzerine, bu ifadenin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a ait bir ifade olduğunu aktardı. Arat, "Öyle sanıyorum ki bu miras, devrimin bütünlenmesi süreci olarak hep ileri doğru gitmesi gereken bir mirastır. Bir dogma değildir. diye konuştu.

Baykal'ın tek parti döneminden bahsederken kullandığı, 'saplantı' sözü ile ilgili olarak da Arat, "Saplantı yanlış bir ifadeydi. Kullanılmaması gerekirdi diye düşünüyorum." ifadesini kullandı

cihan



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,957 µs