iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Nükleer Windows

8 Aralık 2011 10:52 tsi
Nükleer Windows İşte "Çin geçiti"...iyibilgi özel

ABD ve Çin’in gırtlak gırtlağa gelme sürecinde yeni bir aşamanın yaşandığı böyle bir anda bu haber ne ifade ediyor?

Dünyanın en büyük yazılım şirketlerinden Microsoft'un kurucularından efsanevi Bill Gates’in, Çin ile ortak yeni bir tür nükleer reaktör geliştirmek için görüştüğünün açıklanması, aslında konuyla ilgilenenlerin bile nereye bakacaklarını şaşırmasına neden oluyor?

Bu şoku ikiye indirmek mümkün: 1. “Çin ve Bill Gates mi”? 2. “Yeni bir tür” mü? Dünya daha eskileriyle başedemezken “yeni bir tür” nükleer muhtemelen insanlık için bambaşka “pencereler” açacak olsa gerek!

Öte yandan Çin ve Gates isimlerinin bir araya gelmesi de önemli bir haber ve üzerinde düşünülmesi gereken bir gelişme.

Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'nda dün yapılan görüşmeler sırasında açıklama yapan Gates, amaçlarının çok düşük maliyetli, çok güvenli ve çok az atık üretecek bir reaktör geliştirmek olduğunu ifade etti.

Gates, merkezi Washington'daki TerraPower şirketinin Çin'de devlet ait Ulusal Nükleer Şirketi ile çok iyi görüşmeler yaptığını kaydetti. TerraPower, seyreltilmiş uranyumla çalışabilen bir nükleer reaktör geliştiriyor.

Gates’in bu işi önemsediğinin göstergesi de yatırım miktarında gizli. 1 milyar dolar! ABD, şirketerinin Çin’de iş yapmasını destekliyor. Ama girişim yapmasını. Yani orada çalışıp, para kazanmasını ve kriz içindeki ülkeye getirmesini.

Burada ise tam tersi bir durum söz konusu. Peki ya yeni tür nükleer santral? ABD resmi makamlarından nasıl bir ses çıkacağına dikkat gerekiyor.

Terra Power?..

Terre Power’ı bilmek için “Intellectual Ventures”ı öğrenmek gerekiyor. Metalurjiden, sağlığa kadar geniş bir alanda yüksek teknoloji üretimi ve araştırmalarında bulunan bir yatırım firması bu.  2011 rakamlarına göre  ABD'nin en çok patent sahibi olan 5 şirketinden biri.  (30.000)

2000 yılında Microsoft'tan Nathan Myhrvold,  Edward Jung, Intel'den Peter Detkin ve bir avukatlık firmasından Gregory Gorder tarafından kurulmuş. Yatırımcıları arasında Microsoft, Intel, Sony, Nokia, Apple, Google, SAP, Nvidia ve eBay gibi bilişim sektörünün devleri var. Bilişim ve enerjinin el ele verdiği en güçlü ortaklık diyebiliriz.

TerraPower ise 2008'de Intellectual Ventures tarafından kurulmuş bir şirket. Amaçları 1950'lerden kalma teknoloji kullanan eski model nükleer santrallerin yerine, "gezgin dalga reaktörü" (Traveling Wave Reactor) geliştirmek.

Nedir bu dalga reaktörü? Eski model nükleer reaktörlerin kullandığı zenginleştirilmiş uranyum yerine, daha düşük kalitede Uranyum türlerini ve Toryum’u kullanarak nükleer fizyon gerçekleştirebilmeyi hedefleyen yeni bir enerji üretim modeli. Hedefi sıfır karbon emisyonu olan "temiz enerji" için çok önemli bir merhale. Bu da karbon piyasalarını/borsasını etkileyebilecek bir girişim demek oluyor ki, önemliden önemli!

www.iyibilgi.com



Bu haber 4,005 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,405 µs