En Sıcak Konular

Rusya, Kuzey'e göz koydu

29 Ekim 2012 08:41 tsi
Rusya, Kuzey'e göz koydu Enerji savaşlarında son hamle...

Gazprom şirketi, 23 Ekimde, dünyanın en zengin petrol ve doğal gaz kaynaklarına sahip Yamal Yarımadası’ndaki Bovanenkovskoye yataklarını işletmeye başladı. Eksperler bunu, tarihsel önemi olan bir adım olarak değerlendirdi. Yakın bir gelecekte bu kaynaktan sağlanacak yıllık doğal gaz üretiminin en az l00 milyar metreküp olacağı tahmin ediliyor. Ama en önemlisi şudur ki, bu kapsamlı projenin uygulanmasıyla Arktik bölgesinde zengin yakıt kaynaklarının işletilmesinin hızlandırılması imkânı doğacak.

Enerji Sektörü Gelişim Fonu Başkanı Sergey Pikin, Yamal Yarımadası’ndaki ve genel olarak Arktik’teki yakıt kaynaklarının işletilmesinin ülkemiz için büyük bir önem taşıdığını söyledi ve şöyle anlattı:

“Bu, 2020 yıllarında uygulanması ihtimali olan bir projedir. Günümüzde Rusya büyük yakıt kaynaklarına sahiptir. Ama daha 20. yüzyılda işletilmeye başlayan yakıt kaynaklarının rezervleri azalıyor. Bunun için üretimi arttırmak göreviyle karşı karşıya bulunuyoruz. Arktik şelfinde yapılan jeoloji araştırmalar, hidrokarbonlu yakıt yataklarının keşfi ve işletilmesi açısından gayet umut vericidir.”

Gazprom’un bu bölgedeki aktif çalışmaları, gereken teknolojilere sahip olduğumuzu ve bu yoldan yürümeye devam edebileceğimizi gösteriyor.

Kuzey bölgelerindeki yakıt kaynaklarının işletilmesi için Rusya’nın yabancı ortaklara ihtiyacı var. Kuzey bölgelerindeki yatakların işletilmesine milyarlarca dolarlık yatırımların yapılması gerekecek.

Rusya Petrol ve Doğalgaz Üreticileri Birliği Başkanı Genadiy Şmal, Yamal Yarımadası’ndaki Bovanenkovskoye yatağının işletilmesinin, çok önemli bir olay olarak değerlendirdi ve şöyle devam etti:

“Petrol ve doğal gaz uzmanlarının hepsi, Yamal Yarımadası’ndaki yatakların işletilmesinin, diğer projelerin önüne çekilmesi gerektiği fikrinde birleşiyor. Bu proje, deniz kaynaklarının işletme projelerinden önce uygulanmalıdır. Bunun sebebi, deniz şelfinde bir kuyunun açılmasının milyonlarca doları gerektirdiğidir. Yamal Yarımadası, kara olduğu için daha az harcama gerektirecek. Bir de Yamal Yarımadası’ndaki doğal gaz kaynakları, Barents Denizi’ndeki Ştokman kaynaklarından 3-4 kat büyüktür. Gazprom çok doğru bir karar aldı ve projenin ilk bölümünü hayata geçirdi. Ülkemizde, doğal gaz sanayisini geliştirme yolunda yeni bir adım atıldı.”

Kaydetmek gerek ki bu, Rusya’nın çabalarıyla Arktik’te uygulanan ilk proje değil. Yamburg ve diğer doğal gaz kaynakları aktif olarak işletiliyor. Fakat Yamal- Nenetsk Özerk Bölge Valisi Dmitriy Kobılki’ne göre Bovanenkovskoye sadece en büyük değil, aynı zamanda, örnek olmalıdır.

Rusya'nın Sesi



Bu haber 1,750 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,655 µs