En Sıcak Konular

Ramazan'a özel tatlar sağlıksız mı?

21 Temmuz 2014 10:27 tsi
Ramazan'a özel tatlar sağlıksız mı? Ramazan sofralarının vazgeçilmez unsuru olan pidenin hazmının zor olduğunu unutmayın. Güllaçta da yağsız süt ve az şeker kullanmaya çalışın.

Ramazan ayında sofralarımızın baş taçlarındandır onlar: Ramazan pidesi ve güllaç... Oruç tutan kişiler oruçlu saatlerde, sıcacık bir pide yemenin özlemini duyarlar. Yemek sonrası da orucu güllaçla ödüllendirmenin. Tüm bunları tüketirken yaptığımız en büyük hata ise çoğu zaman ipin ucunu kaçırıyor olmamız.

PİDESİZ OLMAZ DİYORSANIZ

Beyaz undan yapılan ve posa oranı düşük olan pideyi çok tükettiğimizde, doygunluğu sağlayamadığımızdan daha fazla yeme ihtiyacı duyuyoruz. Daha fazla yediğimizde ise özellikle kan şekerimizde, tansiyonumuzda ve midemizde denge problemi yaşıyoruz. Elbette pide yiyebiliriz ama her gün yeme gibi bir zorunluluğumuz olmamalı. Haftada birkaç kez iftar soframızda pide bulundururken diğer günlerde tam tahıllı ekmekleri tercih edebiliriz.

Ne kadar tatlı yiyebiliriz?


Haftada iki ya da üç defayı geçmemek koşuluyla Ramazan'da sütlü tatlılar tüketilebilir.  Ancak haftada kaç kez ne miktarda tatlı tüketilebileceği kişiye özgüdür. Kilo problemi yaşayan ve Ramazan'da kilo almak istemeyen bireyler için bu durum haftada veya 15 günde bir iken; kilo problemi veya şekerli gıdalarla ilgili bir sorunu olmayan bireylerde bu oran haftada üçe kadar çıkabilir.

Sahurda tatlı tercih etmeyelim

Sahurda tüketilen şekerli besinler, gün içinde çok acıkmanıza ve kan şekerinizde dalgalanmalara sebep olacaktır. Tatlı tüketilmek isteniyorsa; bir tatlı kaşığı kadar pekmez, bal veya reçel gibi yiyeceklerden birinin yenmesi yeterlidir.

Pide yiyecekseniz yanında posa oranı yüksek gıdaları tercih edin

1/8 pide bir dilim ekmeğe eş değerdir ve bu kadarlık bir pideyle beraber sebze  yemeği, salata tüketmek tokluk süresini uzatacaktır. Ama unutulmamalıdır ki,  pide hazmı en zor besinlerin başında gelir. Bu yüzden ağırlıklı olarak pide yerine çavdar ya da tam tahıllı ekmeği tercih etmemizde fayda var.  Eğer pideden vazgeçemiyorsanız az oranda tüketmelisiniz.

Hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlılar yapın

Ramazan'ın tatlıları diye bir kavram var. Bunu inkar edemeyiz.  Bir de tabii Ramazan ayında uzun süren açlığın bir sonucu olarak karbonhidrat oranı yüksek gıdalara (tatlılar, hamurişleri gibi) eğilim artmaktadır. Sütlü veya şerbetli hamurlu tatlıların hepsi basit karbonhidratlı gıdalardır; yani şekerle yapıldığı için kan şekerini hızlıca yükselten ve çok sık tüketildikleri zaman kilo aldıran besinlerdir.

Burada yapılması gereken porsiyon miktarlarını olabildiğince küçük tutmak ve doğru tatlı seçimi yapmaktır. Örneğin baklava, künefe veya tulumba tercih etmek yerine güllaç, kazandibi, dondurma veya meyveli salatalar tercih edilmelidir. Güllaç, kazandibi, muhallebi ve meyve tatlıları oldukça sağlıklı tatlılardır. Süt tatlılar tok tutar ve besin değerleri yüksektir.

Özellikle güllaç içerisine koyulan fındık, fıstık veya ceviz gibi kuru yemişler ile besin değeri açısından oldukça doğru bir tercihtir.

Sütlü tatlılarınızı yağsız sütle ve az şekerli hazırlayın!

Bol tarçınlı light sütle yapılmış az şekerli ya da tatlandırıcı ile yapılmış olan kazandibi son derece doğru tatlı seçeneklerinden biridir.
Güllaç yağsız süt ile az şekerli, ceviz ya da bademli ve bol tarçınla hazırlanırsa harika bir ara öğün olacaktır.

Tatlı tüketimini iftar ya da sahur öğününde yapmaktansa, ara öğün olarak yapmak daha sağlıklı olacaktır. Ramazan süresince kan şekeri dengesi açısından tatlılarımızda tarçını bol kullanmakta fayda var. Ama bu demek değil ki; istediğim kadar tatlıyı tarçınla yersem sorun olmaz! Tatlı tüketimimiz daima küçük porsiyonlarda olmalıdır.

 Hamur tatlıları mümkün olduğunca tüketilmemeli, örneğin baklava yiyeceğim diyorsak maksimum 1-2 dilim alınmalıdır.

Biliyor muydunuz ?

Şekeri olan hastalar güllaca özellikle dikkat etmelidir zira şekeri yükseltebilir. Güllaç kan yağları yüksek olanlar için uygun değildir. Nişasta ve şeker olduğu için trigliseriti de yükseltebilir.

Sıcaklarda dondurma iyi bir alternatif

Meyveli dondurma tatlıları ya da sade dondurma Ramazan ayı süresince tatlı olarak tüketilebilecek iyi seçeneklerdendir.
Örneğin; dondurmalı armut tatlısı ya da meyve salatası üzerine konulmuş iki top sade dondurmalı bir tatlı kişinin kendisini iyi hissettirecektir.

SERİNLETEN TATLILAR

Aşırı sıcakların getirdiği en büyük problem elbette sıvı kaybı. Üstelik oruç süresince bu sıvı kaybı son derece önem arz ediyor. Bu nedenle Ramazan ayı süresince sıvı gıdalar ve su tüketimimizin oldukça yüksek olması gerekmekte.

Bu nedenle, Ramazan süresince kompostolar tercih etmemiz gereken içeceklerden. İçindeki meyvenin şekeri ile tatlandırılmış, tarçın, karanfil ve taze nane yaprakları ile ilavesi ile hazırlanmış bir komposto, hem tatlı ihtiyacınızı azaltır, aldığınız sıvı miktarını artrır hem de bağırsaklarınızın daha iyi çalışmasına yardımcı olur.

EN DOĞRU TATLI

Tabii ki meyve... Üstelik mevsimin meyve konusunda en cömert olduğu dönemdeyiz. Kabuklu meyvelerle hazırlanmış bir kase karışık meyve tatlısız her açıdan son derece sağlıklı olacaktır.Özellikle karpuz, su ve lif içeriğinin yüksek ve zengin minerallere sahip olması sebebi ile meyve olarak tercih edilmelidir.

İftar davetlerinde ezber bozalım

Ramazan'ın en önemli özelliğidir davetler. Verilen yemekler. Ağırlanan misafirler. Bunların hepsi çok güzel, çok anlamlı da bir de aynanın öbür yüzü var.. Bu davetlerde "İftar" ile "İsraf" çok karıştırılıyor bence. Dünyada ve ülkemizde aç ve olanaksızlıklardan ötürü yeterli beslenemeyen  onca insan ve çocuk varken, iftar sofralarımızı hazırlarken çok daha özenli olmalıyız bu anlamda. Keza Ramazan ayı her anlamda insanın kendini terbiye etmesi gereken bir ay. Nefsimiz de buna dahil.

Dolayısıyla iftar davetlerimizde bu sene ezber bozalım.. Hazırladığımız sofralarda gösterişi bir yana bırakıp, temel besinlerimizi içeren ve kafi miktarlarda hazırlanmış sade sofralarımız göz doldursun bu Ramazan'da.

Bu şekilde ne davet ettiğimiz misafirler ne de biz sağlık sorunları yaşamamış oluruz.  Malum "sofrada olunca yeniyor engel olamıyorum"          diyenlerimiz de var.Her şeyin kararında olduğu  sofralar ve abartılmış dost sohbetlerinin olduğu iftar davetlerimiz olsun dileklerimle...

Bazı tatlıların kalori miktarları

Aşağıda Ramazan'da tercih edilen bazı tatlıların bir porsiyonlarının kalori miktarları görülmekte. Tatlı seçiminizde fayda sağlayacağını düşünüyorum..

1 porsiyon sütlaç: 299 kalori

1 porsiyon baklava: 425 kalori

1 porsiyon şekerpare: 446 kalori

1 porsiyon lokma: 362 kalori

1 porsiyon kazandibi: 229 kalori

1 porsiyon Kemalpaşa: 467 kalori

1 porsiyon güllaç: 235 kalori

1 porsiyon dondurma:110 – 220 kalori

UZMAN DİYETİSYEN / BANU TOPALAKÇI - BUGÜN GAZETESİ 

Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,411 µs