En Sıcak Konular

Soma maden faciasında tek masum işçiler

21 Eylül 2014 10:27 tsi
Soma maden faciasında tek masum işçiler Soma’da 301 madencinin şehit olduğu facianın bilirkişi raporunda işçiler hariç herkes suçlu bulundu.

Facianın önlenebileceği belirtilen raporda, işverenden mühendislere, Maden İşleri Genel Müdürü ve Çalışma Bakanlığı müfettişlerine kadar herkes kusurlu denildi.

Manisa’nın Soma İlçesi’nde, 301 madencinin şehit olduğu facia ardından ikinci kez ocağa girip inceleme yapan bilirkişi kazanın önlebilir olduğunu belirttiği raporunda ölen işçiler dışında herkesin suçlu olduğunu ortaya koydu. Rapor, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin 2017 yılına kadar üretmeyi taahhüt ettiği kömürü, 3 yıl önceden çıkardığı belirtildi. Rapora göre, gerekli önlemleri almayan işveren, işveren vekilleri, daimi nezaretçi, teknik nezaretçi, iş güvenliğinden sorumlu vardiya amirleri, iş güvenliği uzmanları, ocak havalandırma mühendisi, sensör kayıtlarından sorumlu personel, Türkiye Kömür İşletmeleri, Ege Linyit İşletmeleri (TKİ ELİ) kontrol baş mühendisi, TKİ ELİ Eynez ocağı kontrol mühendisleri, üretim izni veren Maden İşleri Genel Müdürü, MİGEM elemanları ve Çalışma Bakanlığı müfettileri, asli kusurlu olarak bulundu.

20 madde halinde sıralandı

Bilirkişi heyeti, ilk olarak kazanın meydana geldiği 13 Mayıs’tan 4 gün sonra maden ocağına girdi. Heyetin ilk hazırladığı raporda ocak içerisinde normalin 10 katı korbonmonoksit gazı bulunduğu saptandı. Zaman zaman korbonmonoksit  yükselmesine rağmen, işçilerin çalışmaya devam ettikleri de yer aldı. Bilirkişi, geçen 17 Temmuz’da ikinci kez ocağa girdi. Yaklaşık 2 ay süren inceleme ve yazım süreci ardından bilirkişiler Prof. Dr. Ercüment Yalçın, Prof. Dr. Eyüp Akpınar, Prof. Dr. Ahmet Hakan Onur ile İş Güvenliği Uzmanı Alpaslan Ertürk tarafından hazırlanan 126 sayfalık rapor, soruşturmayı yürüten savcıya teslim edildi. Rapor, giriş, havalandırma, sensör ölçümleri, keşifler, elektrik dağıtım hatları, trafo değerlendirmeleri, iş sağlığı ve güvenliği ile sonuç olmak üzere yedi bölümden oluştu. 20 maddede eksikliklerin sıralandığı raporda “...maden kazasının pek çok ihmal ve kusurun bir araya gelmesi sonucu meydana geldiği ve kazanın önlenebilir olduğu fikri heyetimizde oluşmuştur” dendi. Facianın meydana geldiği ocaktan çıkartılan kömür raporlarının yanı sıra termik santral kayıtlarının incelenmesiyle, şok gerçek de ortaya çıktı.

Kotayı 3 yıl önce doldurdu

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin ocağın işletmesini devraldıktan sonra programlananın 2- 2.5 katına varan oranlarda fazla üretim yaptığı, hatta sözleşmeye göre 2017 yılının Mart ayına kadar çıkarması gereken kömür miktarını (15 milyon ton) 3 yıl önceden facia tarihinde tamamladığı da belirlendi. Bu verilerin de, işçilerin fazla üretim yapmaları için, çok çalıştırıldıkları ve kendilerine baskı yapıldığı iddialarını, doğrular nitelikte olduğu sonucuna varılacağını açıkladı.

Star




Bu haber 792 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,672 µs