En Sıcak Konular

AB'den Türkiye'ye özgürlük resti

17 Aralık 2014 10:05 tsi
AB'den Türkiye'ye özgürlük resti Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, medyaya darbe konusunda ikinci uyarısını yaptı: “Basın hürriyetine yönelik şüpheler arttı. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda ciddi şüphemiz var. Yürütme yargıya müdahale ediyor”

Brüksel’de toplanan Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Zaman Gazetesi, Samanyolu Televizyonu’na ve Bugün Gazetesi yazarınının da bulunduğu 31 kişiye yönelik operasyonla ilgili çarpıcı uyarılarda bulundu.

Sonuç bildirisinde gazetecilerin gözaltına alınmasının basın hürriyetine ilişkin şüpheleri artırdığı, basın özgürlüğünün ise demokrasinin temel ilkelerinden olduğu vurgulandı. “Demokrasinin çekirdek ilkelerinden olan medya özgürlüğüne saygı konusunda şüphe uyanmasına neden olduğu” dile getirildi.

HÜKÜMETE ‘TEESSÜF’ ETTİLER

AB, 17 Aralık yolsuzluk operasyonlarına da atıf yaparak hükümetin iddialara verdiği tepkiye ‘teessüf’ ettiğini kaydetti. İktidarın yolsuzluk iddialarına verdiği cevabın yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda ‘ciddi şüphelere’ yol açtığına işaret eden AB Dışişleri Bakanları, hükümetin bu tepkisi ile siyasi muhalefete, protesto hakkına ve eleştirel basına yönelik artan tahammülsüzlüğünü de teşhir etmiş olduğunu vurguladı. AB, üyelik müzakerelerinde ilerlemenin, hukukun üstünlüğüne ve temel haklara saygıdan geçtiğini hatırlattı.

YARGIYA MÜDAHALEDEN ENDİŞELİYİZ

AB, yürütmenin yargıya müdahalesinden, bilgiye ulaşım üzerindeki sınırlamalardan ve paydaşlarla yeteri kadar istişare edilmeden önemli kanunların sık sık değiştirilmesinden endişe etmeye devam ettiğini kaydetti.

İfade, düşünce ve basın hürriyeti ile birlikte demokrasi, hukukun üstünlüğü, eşitlik, insan haklarına saygı, azınlık hakları gibi konularda ilerleme sağlanması için Türkiye’ye reformları sürdürme çağrısı yapan AB, toplanma ve gösteri hürriyeti ve polis müdahalesi gibi alanlarda Türkiye’nin Avrupa standartlarına uyması gerektiğini belirtti. Dışişleri bakanlarının uzlaştığı metnin Perşembe günü başlayacak AB Liderler Zirvesi’nde de onaylanması bekleniyor.

ANAYASA MAHKEMESİ'NE ÖVGÜ

AB Dışişleri Bakanları, AB Komisyonu'nun yaptığı gibi Anayasa Mahkemesi’ni övdü. Anayasa Mahkemesi’nin oynadığı mühim rolün altının çizildiği sonuç bildirisinde, Türkiye’de büyüyen ve her geçen gün daha faal hale gelen sivil toplumun kuvvetlendirilmesi ve meşru bir paydaş olarak muamele görmesi gerektiği vurgulandı.

"AVRUPA'NIN ŞARTI DEMOKRASİ"

Skandal operasyona tepkiler sürüyor. İtalya Başbakanı Renzi, "Türkiye'nin Avrupa’nın özgürlük ve demokrasi ilkelerine uyması koşuluyla AB'de yer alabilir" dedi

Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını yürüten İtalya’dan, 14 Aralık gözaltı operasyonuna ilişkin tepki geldi. İtalya Başbakanı Matteo Renzi, "AB’nin genişleme perspektifi Türkiye’yi de içermelidir, ancak bu doğal olarak Ankara’nın, Avrupa’nın özgürlük ve demokrasi ilkelerine saygılı olması koşuluyla mümkündür. Tabii ki özgür basına ve muhalif yayın kuruluşlarına mensup gazetecilerin tutuklanması bununla uyumlu değildir" dedi.

OLAYI KINIYORUZ

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI): Bu baskınların, politik sorunları çözmek için basın özgürlüğüne saldırmanın Türkiye’de bir gelenek haline geldiğine dair başka bir işareti. Özgür basına yapılan bu baskını kınıyoruz.

SİYASİ GÜDÜMLÜ

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW):  Zamanlaması ve çok az sayıda kanıtın varlığı, operasyon ve gözaltıların 'makul şüphe' üzerine dayalı siyasi güdümlü olduğunu göstermektedir. Bunlar operasyonun suça dayalı olmadığı şüphesini güçlendirmektedir.

DEHŞETE DÜŞTÜK

ABD Ulusal Basın Kulübü (NPC) Başkanı Myron Belkind: Özgür medya kuruluşlarına yönelik operasyonu duyunca dehşete düştük, hayal kırıklığına uğradık ve sinirliyiz. Operasyonlara ilişkin ABD yönetiminden gelen resmi açıklamalar da Ulusal Basın Kulübü ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi ile Dışişleri Bakanlığı tarafından ifade edilmiş çok sert kaygı mesajlarıdır. Türk hükümetinin bunu dikkate alacağını umuyorum.

*Hollanda İşçi Partisi Milletvekili Yasemin Cegerek: Türkiye'de daha önce sosyal medyaya yönelik müdahaleler yapıldı. Şimdi ise özgür basına yönelik tavırlar oldu. Bu durumu bu şekilde ele almalarına çok üzülüyorum. Bu gözaltıları demokratik bir yaklaşım olarak görmüyorum. AB ve Hollanda özgürlüğe değer verir. Bu şekilde böyle bir şeyin olabileceğini düşünemiyorum. Olmuş olsa bütün siyaset ve insanlar ayağa kalkardı.

*Endonezya Devlet Ajansı Antara Genel Müdürü Saiful Hadi: Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca ve diğer isimler bir an önce serbest bırakılmalı. Basına baskı uygulanamaz.

NEW YORK TİMES'TAN İLGİNÇ KARİKATÜR

New York Times gazetesi, özgür basını susturma girişimini "Türkler’in dilinden" anlatan bir karikatüre yer verdi. Avrupa Birliği’nin olayla ilgili sert bir bildiri yayınlamasını konu edinen karikatürde Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘dönerci’ olarak tasvir edildi.



"ELEŞTİRİ VE UYARI AB'NİN HUKUKİ HAKKI"

Siyasiler ve akademisyenler, Cumhurbaşka-nı'nın ardından Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun "AB'nin eleştirilerini kabul etmiyoruz" şeklindeki çıkışına tepki gösterdi

Cum­hur­baş­ka­nı Re­cep Tay­yip Er­do­ğa­n’­ın “Av­ru­pa Bir­li­ği ken­di işi­ne bak­sın, biz ken­di gö­be­ği­mi­zi ken­di­miz ke­se­ri­z” açık­la­ma­sı­nı bir ben­ze­ri Dı­şiş­le­ri Ba­ka­nı Mev­lüt Ça­vu­şoğ­lu'ndan gel­di. 14 Ara­lık ope­ras­yo­nuy­la il­gi­li AB’­den Tür­ki­ye­’ye yö­ne­lik eleş­ti­ri­le­rin ha­tır­la­tıl­ma­sı üze­ri­ne Ça­vu­şoğ­lu, "AB'nin bu eleş­ti­ri­le­ri­ni ka­bul et­mi­yo­ruz" de­di. AB uz­man­la­rı, der­nek­ler, si­ya­si­ler ve aka­de­mis­yen­ler bu açık­la­ma­lara tep­ki gös­ter­di.

ARA­LA­RIN­DA İKİ­LİK VAR

*Emek­li Bü­yü­kel­çi CHP İs­tan­bul Mil­let­ve­ki­li Os­man Ko­ru­türk: Baş­ba­kan, AB ile ye­ni bir yol ha­ri­ta­sı ya­pı­la­ca­ğı­nı açık­la­dı. AB he­de­fi­ne bağ­lı ol­duk­la­rı­nı an­lat­tı. Da­vu­toğ­lu baş­ka şey Cum­hur­baş­ka­nı baş­ka şey söy­lü­yor. Er­do­ğan, Tür­ki­ye­’yi zor du­ru­ma so­ku­yor.

*MHP Mil­let­ve­ki­li Lüt­fü Türk­kan: Dar­be­ci di­ye ga­ze­te­ci­le­ri gö­zal­tı­na alı­yor­lar ama asıl dar­be­ci ik­ti­dar­dır. 21. yüz­yıl­da, Av­ru­pa­’nın he­men di­bin­de­ki Tür­ki­ye­’de bun­lar ola­maz. AB bu­na mü­sa­ade et­mez. Dün­yay­la ku­cak­laş­ma­sı ge­re­ken Tür­ki­ye­’nin du­ru­mu iç­ler acı­sı. Tür­ki­ye­’yi dün­ya­dan so­yut­lu­yor­lar.

KIZ­MA HAK­KI YOK

*Tür­ki­ye-AB Der­ne­ği Onur­sal Ge­nel Baş­ka­nı Prof. Dr. Ha­luk Gü­nu­ğur: Er­do­ğan, AB işi­ni bi­tir­miş gö­rü­nü­yor. AB’­nin Ulus­la­ra­ra­sı İn­san Hak­la­rı Söz­leş­me­si'ne Tür­ki­ye ta­raf­tır. Do­la­yı­sıy­la ulus­la­ra­ra­sı an­laş­ma olan bu mad­de­ler Türk hu­ku­ku­nun üs­tün­de­dir. AB’­nin bu işe ka­rış­ma­sı hu­ku­ki ola­rak hak­kı­dır. Erdoğan’ın kızma hakkı yok.

GÜ­VEN YOK OL­DU

*AB Uz­ma­nı Can Bay­da­rol: Tür­ki­ye­’de ifa­de ve hu­kuk dev­le­ti­ne olan gü­ven yok ol­du. Bu­nun eko­no­mik gös­ter­ge­le­ri de be­lir­di. AB sü­re­ci ya­ban­cı ya­tı­rım­cı­nın ga­ran­ti­si ko­nu­mun­day­dı. ‘Tür­ki­ye bir hu­kuk dev­le­ti­di­r’ al­gı­sı oluş­tur­muş­tu. ‘Bun­dan son­ra hu­kuk­suz­luk ol­ma­z’ dü­şün­ce­si var­dı.

TÜR­Kİ­YE KA­Bİ­LE DEV­LE­Tİ

AK Par­ti es­ki Mil­let­ve­ki­li Re­ha Ça­mu­roğ­lu: Tür­ki­ye öy­le bir ha­le gel­di ki; her tür­lü ope­ras­yon ya­pı­la­bi­lir. Tür­ki­ye ka­bi­le dev­le­ti ha­li­ne dö­nüş­tü. Ar­tık he­pi­miz te­sa­dü­fen ya­şı­yo­ruz.

BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 931 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,347 µs