En Sıcak Konular

Hedef Arap Baharı’ydı

19 Nisan 2015 10:42 tsi
Hedef Arap Baharı’ydı Dünya Müslüman Alimler Birliği, Mısır'daki darbenin demokratik değişim isteyen Arap halklarına karşı yapılmış bir darbe olduğunu açıkladı.

Mısır’da seçimle iktidara gelmiş ilk sivil Cumhurbaşkanı Mursi’nin iktidardan uzaklaştırılmasını değerlendiren Dünya Müslüman Alimler Birliği, “Sisi’nin yönetime el koyması İhvan’a değil Arap Baharı, demokrasi ve meşruiyete yönelik bir darbeydi” yorumunda bulundu.

Dünya Müslüman Alimler Birliği, Mısır'daki darbenin demokratik değişim isteyen Arap halklarına karşı yapılmış bir darbe olduğunu açıkladı. Fas'ta faaliyet gösteren Tevhid ve Islah Hareketi'ne 1996-2003 yıllarında başkanlık eden Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Ahmed Raysuni, 3 Temmuz 2013'te Mısır'daki darbenin, ülkenin seçimle işbaşına gelen ilk sivil Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye ve İhvan'a değil meşruiyete, demokrasiye, halka, Arap Baharı'na ve onun hedeflerine karşı yapıldığını ve daha önce benzeri görülmemiş tarzda kıyımlara şahit olunduğunu söyledi.

İKTİDARLAR İSTENMİYOR

Tunus'ta başlayan ve adım adım Arap ülkelerine yayılan Arap Baharı'na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Raysuni, “İstenmeyen bazı rejimlerin iktidarda bulunması, halkların büyük sıkıntılarla boğuşmasına sebep oldu. Bu durum da bazılarını şiddete yönlendirirken, bazılarının da şiddete yönelmemesine rağmen aynı mantıkta düşünmesine yol açtı” diyerek Mısır ve Suriye'de yaşanan gelişmeleri örnek verdi.

ŞİDDET BİR ŞEY GETİRMEZ


Bölgedeki şiddetin arkasında yoksulluk, adaletsizlik, cehalet ve zulüm gibi nedenlerin yattığını söyleyen Raysuni ayrıca, “Barışçıl eylemlerin bir şey getirmediğini söyleyenler var. Onlara silah ve şiddet bir şey getiriyor mu diye sormak istiyoruz. Barışçıl eylem, toplumsal hedefleri gerçekleştiriyor. Arap Baharı, bunun delili” yorumunda bulundu.

Ehil olmayanlara 'cihat' eleştirisi

Arap Baharı yorumunun ardından fıkıh ve din eğitiminin gerilemesi nedeniyle ilimsiz dindarlığın ortaya çıktığını, bu dindarlığın da doğru bir zemin üzerine kurulmayan özel bir kültür oluşturduğunu vurgulayan Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Ahmed Raysuni, İslam kültüründe “cihat” gibi farklı şekilde yorumlanabilecek konular bulunduğunu ve bu konulara işaret eden ayetlerin bugün, alimler yerine ilmi yeterliliği olmayanlar tarafından okunup yorumlandığını belirterek, bu konuda Yusuf el-Kardavi'nin “Cihad Fıkhı” isimli eserinin okunulması gerektiğini dile getirdi.

Yeni Şafak



Bu haber 1,038 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,966 µs