En Sıcak Konular

Makedonya'daki kaçak göçmen krizi

1 Eylül 2015 17:33 tsi
BMMYK Batı Balkanlar Sözcüsü Şunyiç: "Yunanistan'daki meslektaşlarımızdan aldığımız bilgiye göre, hafta sonuna kadar 7 binin üzerinde göçmen gelecek. Her şeye hazırlıklı olmalıyız"

Daha iyi bir yaşam umuduyla Batı Avrupa ülkelerine ulaşmak isteyen kaçak göçmenler, Yunanistan üzerinden Makedonya'ya geçmeye devam ediyor.

Yunanistan-Makedonya sınırında sabah saatlerinde yaşanan yoğunluğun ardından, göçmenler gruplar halinde Makedonya'ya girmeye ve burada kendilerini Sırbistan sınırındaki Tabanovtse'ye götürecek trenleri beklemeye başladı.

Bölgedeki Kızılhaç ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ekipleri ise ihtiyacı olan göçmenlere yardım ediyor.

BMMYK Batı Balkanlar Sözcüsü Melita Şunyiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki ülke polisinin koordineli çalıştığını, göçmenlerin gruplar halinde Makedonya'ya girişlerinin sağlandığını aktardı.

Çoğu Suriyeli olan göçmenlerin ülkelerindeki savaştan kaçarak buralara kadar geldiğine işaret eden Şunyiç, "Bu insanlar geldikleri ülkelerde kendilerini koruyamıyor. Krizin olduğu yere bakmadığımız sürece sorunu çözemeyiz" dedi.

Şunyiç, önümüzdeki günlerde yeniden göçmen yoğunluğu yaşanabileceğine dikkati çekerek, "Yunanistan'daki meslektaşlarımızdan aldığımız bilgiye göre, hafta sonuna kadar 7 binin üzerinde göçmen gelecek. Her şeye hazırlıklı olmalıyız. Göçmen sayısında her ay artış gözleniyor. Şimdilerde günde 3 bin ile 3 bin 200 göçmen sınırı geçiyor" şeklinde konuştu.

- "Ülkeme bir daha kesinlikle dönmeyi düşünmüyorum"

AA'ya konuşan göçmenlerden Iraklı Felah, Makedonya'ya gelmeden önce beş ay kadar Türkiye'de kaldığını ve burada çalıştığını belirtti.

Arkadaşının teklifi üzerine teknelerle Yunanistan'a geçmeye çalıştıklarını anlatan Felah, teknelerinin su aldığını ve hükümetin yardımlarıyla yeniden Türkiye'ye döndüklerini aktardı.

Felah, başarısızlıkla sonuçlanan ilk denemenin ardından yeniden Yunanistan'a geçmek üzere yola çıktıklarını belirterek, "Bu kez başarılı olduk. Yunanistan ve Makedonya halkı bize çok iyi davrandı. Yemek ve su verdi" diye konuştu.

ABD'nin 2003 yılındaki Irak'a müdahalesinde babasını kaybettiğini kaydeden Felah, Irak hükümetinin o zaman da kendileri için hiçbir şey yapmadığını ifade etti.

Felah, Irak ordusunun kendilerine "terörist", teröristlerin ise "hükümet yanlısı" muamelesi yaptığını savunarak, "Irak'ta insanlar iki ateş arasında. Ülkede bir yerden bir yere gitmek mümkün değil. Memleketim Tikrit'ten Bağdat'a dahi gidemiyorum" ifadesini kullandı.

Irak'ta ayrıca Sünni-Şii sorununun da yaşandığını anlatan Felah, "Sünni-Şii sorunu, ülkeyi yaşanmaz hale getirdi. Ben Sünni'yim. Hayatımdan endişe ediyorum. Şiiler, Sünni'leri yakaladıklarında öldürüyorlar. Diğer yandan ise teröristler, Şii'leri öldürüyor. Ülkeme bir daha kesinlikle dönmeyi düşünmüyorum" şeklinde konuştu.

AA



Bu haber 712 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,273 µs