En Sıcak Konular

Marshall Fonu’nun Türkiye araştırması: En önemli sorun ekonomi

8 Ekim 2015 10:45 tsi
Marshall Fonu’nun (GMF) araştırmasına göre Türkiye’nin en büyük sorunu ekonomi ve işsizlik. Terör üçüncü sırada yer alıyor. Araştırmaya katılanların büyük çoğunluğu son 5 yılda hem ülke ekonomisinin hem de ailelerinin maddi durumunun kötüye gittiğini beli

The German Marshall Fund’un (GMF) ‘Türkiye’nin Algıları Araştırması’nı yayınladı. Marshall Fonu’nun 4 -13 Temmuz 2015 tarihleri arasında 1018 kişi ile yüz yüze gerçekleştirdiği araştırmaya katılanların yüzde 47’si ekonominin son beş yılda daha kötü hale geldiğini söylerken, yüzde 39 daha iyi olduğunu belirtti. Katılımcılara ailelerinin ekonomik durumu sorulduğunda ise yüzde 43’ü son beş yılda daha kötü hale geldiğini belirtirken, yüzde 29 daha iyi hale geldiğini söylüyor.

Ekonomik beklentiler iyi değil

Önümüzdeki 12 ay hakkındaki tahminleri sorulduğunda, cevap verenlerin yüzde 44’ü Türkiye’nin ekonomik durumunun daha kötüye gideceğini düşündüklerini söylerken, yüzde 28’i daha iyiye gitmesini beklediğini belirtti.

Türkiye’nin karşı karşıya olduğu en önemli meselenin ne olduğu sorulduğunda cevap verenlerin yüzde 28’i ekonomi, yüzde 23’ü işsizlik derken, yüzde 16 terörizm, yüzde 7 eğitim ve yüzde 7 göç olduğunu dile getirdi.



NATO’ya güven az

Araştırmaya göre Türklerin genel olarak uluslararası kurumlara güven duymadığı ortaya çıktı. En çok güvenilen uluslararası kurumlar yüzde 44 ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, yüzde 39 ile İslam İşbirliği Teşkilat ve Avrupa Birliği oldu. En önemli uluslararası kurumlar arasında yer alan NATO ve Birleşmiş Milletler, cevap verenlerin sadece üçte biri tarafından güvenilir olarak nitelendirildi.

Dış politikaya onay yok

Türkiye’nin Algıları Araştırması, Türkiye kamuoyunda dış politikayla ilgili güçlü bir izolasyonist eğilimi de gözler önüne serdi. Cevap verenlerin yüzde 70’i Türkiye’nin ilk önce kendi iç sorunlarıyla ilgilenmesini isterken, sadece yüzde 20’si Türkiye’nin Orta Doğu, Balkanlar ve Orta Asya’da daha aktif bir rol oynamasını talep ediyor. Araştırmaya katılanların çoğu (yüzde 51) mevcut dış politikayı onaylamazken, yüzde 41’i onaylıyor.

Rusya halka güven vermiyor

De­nek­ler, ulus­la­ra­ra­sı iliş­ki­ler ko­nu­sun­da Tür­ki­ye­’nin tek ta­raf­lı ha­re­ket et­me­si­ni ter­cih edi­yor. Araş­tır­ma­ya ka­tı­lan­la­ra, Tür­ki­ye­’nin ulus­la­ra­ra­sı ko­nu­lar­da ki­min­le iş­bir­li­ği yap­ma­sı­nı is­te­dik­le­ri so­rul­du­ğun­da yüz­de 29’u yal­nız ha­re­ket et­me­si­ni is­te­di­ği­ni be­lir­tir­ken, yüz­de 25’i Av­ru­pa Bir­li­ği ül­ke­le­ri ile, yüz­de 14’ü ABD ile iş­bir­li­ği yap­ma­sı­nı is­te­di­ği­ni be­lir­ti. Ce­vap ve­ren­le­rin yüz­de 10’u Tür­ki­ye­’nin Or­ta Do­ğu ül­ke­le­ri ile iş­bir­li­ği yap­ma­sı­nı is­ter­ken, sa­de­ce yüz­de 4’ü Rus­ya­’yı ter­cih et­ti.



Suriye’ye askeri müdahale istenmiyor

Araş­tır­ma­ya ka­tı­lan­la­rın yüz­de 57’si Su­ri­ye­’de Esed re­ji­mi­ne kar­şı mü­ca­de­le ve­ren kuv­vet­le­ri des­tek­le­ye­cek as­ke­ri bir mü­da­ha­le­ye kar­şı çı­kar­ken; yüz­de 29’u as­ke­ri mü­da­ha­le­yi des­tek­li­yor.

Mülteciler endişelendiriyor

Araştırmaya katılanların yüzde 76’sı göçmenlerin Türkiye’ye iltica amacıyla geldiğine belirtiyor. Katılımcıların çoğu (yüzde 41) Türkiye’de “çok fazla” yabancı olduğuna inanıyor. Çoğunluk, mülteciler konusunda endişe duyuyor. Yanıt verenlerin yüzde 54’ü Türki Cumhuriyetler’den gelenlerden, yüzde 64’ü Afrika ülkelerinden gelenlerden, yüzde 84’ü Suriye’den gelen mültecilerden endişe duyuyor.

BUGÜN GAZETESİ



Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,483 µs